Οι περιοχές που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel έχουν έρθει αντιμέτωπες με μεγάλες ποσότητες λάσπης, αλλά και διακοπή της υδροδότησης για αρκετές μέρες, όπως έγινε στον Βόλο. Οι ειδικοί κρούουν τώρα καμπανάκι κινδύνου για το πόσιμο νερό και τον κίνδυνο των μολυσματικών ασθενειών.
«Γενικά μιλάμε για την προστασία του πληθυσμού από μολυσματικές ασθένειες. Σίγουρα χρήση ασφαλούς νερού, πόσιμου, που αυτήν την στιγμή μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με το εμφιαλωμένο, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις σε όλο το δίκτυο υδροδότησης έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τόσο από μικροβιολογικής απόψεως όσο και οι φυσικοχημικές παράμετροι είναι ασφαλείς για το νερό» αναφέρει, μιλώντας στο MEGA, η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου,
«Μόνο με τη διακοπή νερού δεν υπάρχει μεγάλο το πρόβλημα. Το θέμα είναι στις πλημμύρες, όταν υπερχειλίσουν τα όμβρια ύδατα, όταν μεταφερθούν στον υδροφόρα ορίζοντα νερά από περιοχές με λιπάσμαστα ή εντομοκτόνα και πρέπει να γίνει απαραίτητος έλεγχος» ανέφερε.
Σύμφωνα με την ίδια «το στάσιμο νερό ειδικά αν ακολουθήσουν και υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργεί πρόβλημα για μολυσματικές ασθένειες, όπως ο ιός του δυτικού Νείλου. Όσον αφορά την ελονοσία πολύ σπάνια είχαμε τοπική μετάδοση την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας».