ΠαΣοΚ: Ζητά εξεταστική για Θεσσαλία και αναστολή χρηματοδότησης των Σπαρτιατών

Διπλό το μέτωπο που άνοιξε το ΠαΣοΚ εντός Βουλής. Από τη μια ζητά σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία στη Θεσσαλία και από την άλλη με τροπολογία που κατέθεσε επιδιώκει τη διακοπή της χρηματοδότησης στους Σπαρτιάτες - Πώς δικαιολογήθηκαν οι δύο ενέργειες.

Την άμεση σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών της ελλιπούς θωράκισης της Θεσσαλίας έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων και αναζήτηση των πάσης φύσεως ευθυνών για την τραγωδία στον κάμπο σε Βόλο, Καρδίτσα και Λάρισα ζητά το ΠαΣοΚ. «Η Βουλή οφείλει να χρησιμοποιήσει τις αυξημένες εξουσίες της για τη διερεύνηση της τραγωδίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θανάσης Γκλαβίνας.

ΠαΣοΚ: Σκοπός μας η αναζήτηση της αλήθειας

«Η καταστροφή στη Θεσσαλία είναι ολοκληρωτική. Ενώ ήδη θρηνούμε την απώλεια 15 συνανθρώπων μας, οι ζημιές σε περιουσίες, ζωικό κεφάλαιο και καλλιέργειες είναι κυριολεκτικά ανεπανόρθωτες. Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις η Θεσσαλία θα αργήσει να ορθοποδήσει και θα απαιτηθούν τεράστια κεφάλαια και χρόνος για την οικονομική, παραγωγική και κοινωνική αποκατάστασή της.

Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί συγκλονισμένη τις εικόνες από τη Μαγνησία, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ένταση του φαινομένου ήταν πρωτοφανής.

Ένα συλλογικό αίτημα απαντήσεων, ωστόσο, έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία και αναζητεί την αλήθεια. Οι πολίτες απαιτούν να μάθουν τι ακριβώς συνέβη και οι περιοχές της Θεσσαλίας ήταν απροετοίμαστες στην αντιμετώπιση του φαινομένου, ποια αντιπλημμυρικά έργα έπρεπε να γίνουν προς ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών της περιοχής, ποια εξαγγέλθηκαν αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, γιατί αγνοήθηκαν οι σχετικές προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για ποιο λόγο η πολιτική προστασία λειτούργησε όχι προληπτικά αλλά κατόπιν εορτής.

Καθώς περνούν οι μέρες είναι βέβαιο ότι ολοένα και περισσότερα ερωτήματα θα ανακύπτουν.

Στο παραπάνω πλαίσιο, καθίσταται επιτακτική πολιτική ανάγκη, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση των αιτιών της ελλιπούς θωράκισης της Θεσσαλίας έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων και η αναζήτηση των πάσης φύσεως ευθυνών. Με σκοπό, όχι μία ακόμη άγονη πολιτική αντιπαράθεση και την δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων, όχι μία ακόμη παράσταση «κάλυψης απόκρυψης». Η Βουλή οφείλει να χρησιμοποιήσει τις αυξημένες εξουσίες της, για τη διερεύνηση της τραγωδίας, με την αντίστοιχη σοβαρότητα και με όρους δημοσιότητας.

Σκοπός μας η αναζήτηση της αλήθειας και η δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα πιο ασφαλές μέλλον για όλους τους Έλληνες», υποστήριξε συνολικά στη δήλωσή του ο Θανάσης Γκλαβίνας.

Η τροπολογία που φωτογραφίζει τους Σπαρτιάτες

Ταυτόχρονα, το ΠαΣοΚ κατέθεσε τροπολογία με πυρήνα της τη διακοπή της χρηματοδότησης κομμάτων που σχετίζονται με εγκληματικές δραστηριότητες. Είναι μια τροπολογία που υπογράφεται απ’ όλους τους βουλευτές του κόμματος και φωτογραφίζει ξεκάθαρα τα χρήματα που έχουν να λαμβάνουν οι Σπαρτιάτες από τον κρατικό κορβανά, δεδομένης της σχέσης του με τον τρόφιμο των φυλακών Δομοκού, Ηλία Κασιδιάρη.

Ο βουλευτής Παναγιώτης Δουδωνής δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος γράφοντας σχετικώς ότι «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στα εγκληματικά νεοναζιστικά μορφώματα, καταθέτει σήμερα τροπολογία που επικαιροποιεί και συμπληρώνει το νομικό καθεστώς της αναστολής χρηματοδότησης.

Η ρύθμιση, με την πρότασή μας θα καλύπτει όλες τις περιπτώσεις άμεσης ή έμμεσης διοχέτευσης της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης των πολιτικών κομμάτων για τη στήριξη εγκληματικών δραστηριοτήτων. Σε αυτή τη μάχη τα κόμματα του δημοκρατικού και συνταγματικού τόξου πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.