Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Ιρλανδίας άφησε την τελευταία της πνοή στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022 σε ηλικία 96 χρονών στο αγαπημένο της Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία, τη χρονιά κατά την οποία συμπλήρωσε 70 χρόνια στο θρόνο γιορτάζοντας το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της. Η είδηση του θανάτου της βύθισε σε πένθος δέκα ημερών τη χώρα.
Η Ελισάβετ ήρθε στον κόσμο στις 21 Απριλίου του 1921 και μπορεί η γέννησή της να προκάλεσε το δημόσιο ενδιαφέρον, όχι όμως σε μεγάλο βαθμό αφού δεν αναμενόταν να γίνει Βασίλισσα.
Το αξίωμα αυτό κατείχε ο θείος της Εδουάρδος Η’. Ένα σκάνδαλο ήταν αυτό που «τοποθέτησε» το στέμμα στο κεφάλι της, δηλαδή η απόφασή του να αφήσει τον θρόνο για να παντρευτεί τον μεγάλο του έρωτα, την Αμερικανίδα Γουάλις Σίμπσον, μια κοινή θνητή με δυο διαζύγια στο βιογραφικό της.
Μετά την αποχώρηση του θείου της από τον θρόνο, το στέμμα πήρε ο πατέρας της Γεώργιος ΣΤ’, γεγονός που την έφερε πρώτη στη σειρά διαδοχής.
Αφιέρωσε τη ζωή της στη μοναρχία
Η ζωή τόσο εκείνης όσο και του συζύγου της Πρίγκιπα Φιλίππου, άλλαξε για πάντα μετά το θάνατο του Γεωργίου, στις 6 Φεβρουαρίου του 1952. Η Ελισάβετ βρέθηκε στον θρόνο σε ηλικία 25 ετών και αφιέρωσε τη ζωή της στη μοναρχία και στο καθήκον.
«Δηλώνω ενώπιον όλων σας ότι, όλη μου τη ζωή, είτε είναι μακρά ή σύντομη, θα αφιερωθώ στην υπηρεσία σας και την υπηρεσία της μεγάλης, αυτοκρατορικής μας οικογένειας, στην οποία ανήκουμε όλοι», είπε στο πρώτο μήνυμά της προς τον βρετανικό λαό και τα μέλη της Κοινοπολιτείας της Ελισάβετ στα 21α γενέθλιά της. Μια υπόσχεση που τήρησε.
Ίσως, επειδή η βασίλεια της ήρθε μετά από ένα σκάνδαλο, αυτό να ευθύνεται για το γεγονός ότι η βασιλεία της στιγματίστηκε από μεγάλα, για την εποχή, σκάνδαλα. Τα διαζύγια των παιδιών της, οι αποκαλύψεις για τις σκοτεινές πτυχές της μοναρχίας από την Πριγκίπισσα Νταΐάνα, ο θάνατος της Νταϊάνα και ο τρόπος διαχείρισής του που έριξε κατακόρυφα τη δημοφιλία της, η εμπλοκή του Πρίγκιπα Άντριου στο σκάνδαλο Έπσταιν και πιο πρόσφατα το Megxit, δηλαδή η αποχώρηση του Πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ από τη Βασιλική Οικογένεια.
Σε όλα αυτά τα γεγονότα, η Βασίλισσα Ελισάβετ διατήρησε την ψυχραιμία της και την αγέρωχη στάση της, υιοθετώντας περισσότερο τον συνταγματικό της ρόλο και παραγκωνίζοντας αυτόν της μητέρας, της γιαγιάς και της συζύγου. Και σίγουρα αυτό ήταν που χρειαζόταν η Βρετανία, όχι όμως αυτό που ήθελαν οι άνθρωποί της. Ακολουθούσε ανελλιπώς το πρωτόκολλο και παρέμεινε ουδέτερη όσον αφορά τα πολιτικά θέματα.
Από μπροστά της πέρασαν 15 Πρωθυπουργοί, με πρώτο τον Ουίνστον Τσώρτσιλ και τελευταία τη Λιζ Τρας, που την είδε μόλις δύο μέρες πριν από τον θάνατό της. Ο διορισμός της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1979 στη θέση, ήταν αυτός που τράβηξε περισσότερο τα βλέμματα. Η σχέση της Βασίλισσας με τη «Σιδηρά Κυρία» χαρακτηρίστηκε από αλληλοσεβασμό (άλλωστε ήταν και η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της χώρας) αλλά και από συγκρούσεις και διαφωνίες.
Η επιχείρηση της διαχείρισης του θανάτου της έφερε τον τίτλο «Μονόκερως», ενώ κομμάτι της ήταν η επιχείρηση «Λιοντάρι» που αφορούσε την κηδεία της, η οποία κόστισε 161,7 εκατομμύρια λίρες (περίπου 200 εκατ. Ευρώ). Πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου και την παρακολούθησαν 4,1 δισ. τηλεθεατές, αριθμός μεγαλύτερος από τα 2,5 δισ. που παρακολούθησαν την κηδεία της Νταϊάνα το 1997.
Τι άλλαξε με τον θάνατό της
Ο θάνατός της σηματοδότησε το τέλος μια εποχής. Η ίδια αποτελούσε τη «κόλλα» που ένωνε όλα τα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας. Την κεφαλή που οδηγούσε τη μοναρχία. Ήταν εξαιρετικά δημοφιλής σε σύγκριση με τον γιό της και πλέον Βασιλιά Κάρολο, το προφίλ του οποίου στιγματίστηκε από το διαζύγιό του με τη φωτογενή πριγκίπισσα Νταϊάνα και την επιλογή του να παντρευτεί την επί χρόνια ερωμένη του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.
Σε πολλές δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά τον θάνατό της, η πλειοψηφία θα προτιμούσε να δει τον εγγονό της Γουίλιαμ στον θρόνο παρά τον γιό της. Όμως η σειρά διαδοχής δεν αλλάζει και έτσι, το στέμμα μεταφέρθηκε στον Κάρολο, που προχώρησε σε πολλές αλλαγές όσον αφορά τη μοναρχία.
Καταρχάς, αναβάθμισε τον τίτλο της συζύγου του, Καμίλα, από Βασιλική σύζυγός σε Βασίλισσα, γεγονός αντίθετο από τις επιθυμίες της μητέρας του. Πήρε θέση υπέρ της Ουκρανίας στο πόλεμο με τη Ρωσία, το οποίο αποτελεί και πολιτικό ζήτημα και οι μονάρχες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, παραμένουν ουδέτεροι. Μείωσε τα ενεργά εργαζόμενα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας με σκοπό να περιορίσει τα υπέρογκα έξοδα που συντελούνται με αφορμή τα ταξίδια τους και τις δημόσιες εμφανίσεις τους, ενώ σχεδιάζει να μειώσει το 20% του προσωπικού της Βασιλικής οικογένειας. Δημοπράτησε τα 14 άλογα της μητέρας του και έδιωξε την αγαπημένη της βοηθό Άντζελα Κέλι.
Πέρα από τις αλλαγές που επήλθαν από τον Κάρολο, άλλες αφορούν τους τίτλους των μελών της οικογένειας, με πιο σημαντική αυτή των τίτλων του Γουίλιαμ και της Κειτ σε Πρίγκιπα και Πριγκίπισσα της Ουαλίας, και άλλες την αλλαγή του προσώπου που απεικονίζουν τα χαρτονομίσματα της χώρας.
Η Ελισάβετ, άφησε πίσω της μια σπουδαία παρακαταθήκη και σίγουρα θα μείνει στην ιστορία, όχι μόνο γιατί υπήρξε Βασίλισσα, όχι γιατί έμεινε στο θρόνο για 70 χρόνια ούτε για τα πολύχρωμα ταγέρ που επέλεγε στις δημόσιες εμφανίσεις της. Αλλά γιατί αγαπήθηκε από τον λαό της όσο καμία άλλη Βασίλισσα.