Κακοκαιρία Daniel: Oλονύχτια μάχη στον Θεσσαλικό κάμπο – Ώρες αγωνίας στη Λάρισα

Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός - Χιλιάδες οι διασώσεις εγκλωβισμένων - Ξεχειλίζει ο Πηνειός.

Συνεχείς είναι οι απεγκλωβισμοί σε όλη τη Θεσσαλία με τον στρατό, την πυροσβεστική, την ΕΜΑΚ και τους εθελοντές να δίνουν μάχη με τον χρόνο να προσεγγίσουν τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί σε χωριά του Θεσσαλικού κάμπου. Πλέον το βάρος «πέφτει» στις επίγειες δυνάμεις, αφού τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει να επιχειρήσουν.

Από την καταστροφική και φονική κακοκαιρία Daniel, έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους δέκα άνθρωποι, ενώ αγνοούνται άλλοι τέσσερις.

Εθελοντές από το πρωί επιχειρούν στον Παλαμά, βοηθούν τους εγκλωβισμένους να απομακρυνθούν από την περιοχή. Στη Φαρκαδόνα Τρικάλων οι περισσότερες διασώσεις γίνονται με βάρκες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, από την Τρίτη (05-09-2023) στις 7 το πρωί μέχρι σήμερα Παρασκευή (08-09-2023) και ώρα 20:00 έχουν πραγματοποιηθεί 2.529 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία ενώ το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έχει λάβει 6.882 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Την ίδια ώρα, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων, ενώ δεκάδες άτομα που έχουν διασωθεί από τον θεσσαλικό κάμπο, έχουν μεταφερθεί στο γήπεδο της Καρδίτσας, ενώ άλλοι έχουν βρει καταφύγιο σε δύο σχολεία της περιοχής, όπου έχουν στρωθεί κρεβάτια, ενώ τους παρέχονται και είδη πρώτη ανάγκης.

Ανάμεσά τους, αρκετοί ηλικιωμένοι, άνθρωποι που χρήζουν νοσηλείας, μικρά παιδιά, ένα βρέφος και μία γυναίκα σε αμαξίδιο. Σινούκ μεταφέρουν τους τραυματίες σε νοσοκομεία και ασφαλή σημεία

Η μεγάλη αγωνία όλων είναι το τι θα αποκαλυφθεί μέσα στα σπίτια όταν υποχωρήσουν τα νερά. Θλίψη και για τις περιουσίες που κάλυψε η λάσπη.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι σε Χορευτό και σε άλλα χωριά του ανατολικού Πηλίου, καθώς πλέον κινδυνεύουν να μείνουν και χωρίς τρόφιμα εκτός από τις ελλείψεις σε νερό και ρεύμα.

Ο Πηνειός «πνίγει» τη Λάρισα

Στιγμές αγωνίας περνούν και οι κάτοικοι στη Λάρισα, με την στάθμη του Πηνειού να έχει ανέβει επικίνδυνα. Το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών Γιάννουλη, Άγιο Θωμά και Ιπποκράτη, καθώς ο κίνδυνος για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα είναι μεγάλος

Στις εργατικές κατοικίες στη Γιάννουλη, το νερό έχει φτάσει στη μέση των κτιρίων.

Προτεραιότητα οι απεγκλωβισμοί

Τον στόχο να αποκατασταθεί άμεσα η υδροδότηση σε Βόλο και Πήλιο, ανέδειξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από σύσκεψη στον Βόλο αναφορικά με την κακοκαιρία Daniel.

Άμεση προτεραιότητα παραμένει ο απεγκλωβισμός των πολιτών.

«Έχουμε να διαχειριστούμε μία πλήρη καταστροφή στο δίκτυο ύδρευσης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της υδροδότησης και ο εφοδιασμός των αποκομμένων κατοίκων στα χωριά του Πηλίου.

Παράλληλα, ζήτησε από τους κατοίκους να δείξουν υπομονή, τονίζοντας ότι «θα στηρίξουμε τις κοινωνίες που επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή».
Ο ίδιος ανέφερε ότι «θα ξαναφτιάξουμε πιο ανθεκτικές τις υποδομές μας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.