Πνιγμένα στο νερό και τη λάσπη είναι αρκετά χωριά στη Θεσσαλία, με την κακοκαιρία Daniel να αφήνει πίσω της ανυπολόγιστες ζημιές, 6 νεκρούς, 6 αγνοούμενους και αρκετούς εγκλωβισμένους στα πλημμυρισμένα σπίτια τους.

Χαρακτηριστικές ήταν χθες (7/9) οι εικόνες κατοίκων στον Παλαμά και τη Μεταμόρφωση Καρδίτσας να ανεβαίνουν στις ταράτσες των σπιτιών και να ζητούν απεγνωσμένα να σταλεί βοήθεια για να σωθούν. Ο στρατός με λέμβους και ερπυστριοφόρα προσεγγίζουν τα πλημμυρισμένα σπίτια για να σώσουν τους κατοίκους, σε αρκετές περιπτώσεις ηλικιωμένους, που αδυνατούν να βγουν με άλλο τρόπο.

Το βίντεο από τη Μεταμόρφωση στην Καρδίτσα προκαλεί σοκ. Το χωριό έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη και τα μόνα που ξεχωρίζουν πάνω από το νερό είναι μερικά δέντρα και μερικές στέγες σπιτιών. Γι’ αυτό και οι Αρχές φοβούνται ότι μόλις η στάθμη των υδάτων πέσει ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

«Δεν έχουμε νερό, είμαστε στο έλεος»

Κάτοικος του χωριού Μαραθέα Καρδίτσας, μίλησε στο MEGA για την κατάσταση που επικρατεί.

«Είμαστε από χθες το πρωί εγκλωβισμένοι από 2 έως και 3 μέτρα το νερό. Μαζευτήκαμε όλο το χωριό σε μία καφετέρια που ήταν κλειστή και μπράβο στον ιδιοκτήτη που μας άνοιξε το μαγαζί και ανέβηκε ο κόσμος, είναι διώροφη. Είμαστε σε 60 τ.μ. 100 άτομα, δεν έχουμε νερό για τουαλέτα, δεν έχουμε νερό να πιούμε. Έχει γίνει ένα μπάχαλο εδώ, δεν σηκώνει κανείς το τηλέφωνο, δεν ήρθε ούτε ο δήμαρχος να μας φέρει ένα μισό λίτρο νερό. Έχουμε νεφροπαθείς εδώ, έχουμε μωρά 16 μηνών, έχουμε εγκλωβισμένους κατάκοιτους στα σπίτια», ανέφερε αρχικά ο κ. Στέφανος Σακκάς μιλώντας στο Mega.

«Ο Στρατός δεν έπρεπε να βγάλει τον κόσμο έξω με βάρκες; Είμαστε στο έλεος. Δεν γνωρίζουμε για αγνοούμενους. Έχουν πέσει και σπίτια που κατοικούνταν. Το χωριό έχει 450-500 ανθρώπους. Είναι στο κέντρο του χωριού και στα σπίτια και άλλοι άνθρωποι. Στο διπλανό χωριό, στην Κόρδα είναι στα κεραμίδια άνθρωποι. Εμείς εδώ, δεν έχουμε καμία επικοινωνία. Μόνο με βάρκα μπορεί να προσεγγιστεί το χωριό», συμπλήρωσε ο κ. Σακκάς.

Και συμπλήρωσε: «Στην καφετέρια που είμαστε πάνω υπάρχει ταράτσα που μπορεί να μας φέρει τρόφιμα. Εμείς τώρα εδώ πρέπει να φύγουμε. Έχουμε 10 μωρά από 16 μηνών έως 3 ετών. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι μόνοι, δεν έχουν συγγενείς και είναι εγκλωβισμένοι. Ολόκληρη χώρα δεν μπορούν να στείλουν 10-20 βάρκες να πάρουν τον κόσμο; Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε ένα αντλιοστάσιο πριν από 8 χρόνια. δεν είχε πλημμυρίσει ποτέ το χωριό μας, με το που έκαναν αυτό το έργο όλα τα νερά καταλήγουν στο χωριό. Το αντλιοστάσιο έχει 5 μήνες τεράστιες και δουλεύουν 2, γιατί δεν φτάνει το ρεύμα. Μετά τον Ιανό μας υποσχέθηκαν ότι θα γίνει άλλο ποταμό έξω από το κεντρικό για να διοχετεύονται τα βρόχινα νερά και να τα τραβάει το αντλιοστάσιο» είπε.

Φούσκωσε επικίνδυνα ο Πηνειός

Αντίστοιχα δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Λάρισα, όπου δυνάμεις της ΕΜΑΚ κινούνται με βάρκες προκειμένου να εγκλωβίσουν όσους δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Συναγερμός σήμανε τη νύχτα καθώς ο Πηνειός φούσκωσε επικίνδυνα και αποφασίστηκε να σπάσουν αναχώματα στο φράγμα της Γυρτώνης, προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο ποταμός. Μάλιστα στάλθηκε και μήνυμα του 112 που ανέφερε συγκεκριμένα: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Φαρκαδόνα απομακρυνθείτε προς Γριζάνο & αν βρίσκεστε στις περιοχές Κλοκοτός Γεωργανάδες & Πετρόπορος απομακρυνθείτε προς Οιχαλία λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού».

Μήνυμα του 112 πήραν και οι κάτοικοι της Αλεξανδρινής Αγιάς για τον Πηνειό, στην Λάρισα, να απομακρυνθούν προς το Στόμιο καθώς απειλούνται απο την κακοκαιρία Daniel.

Ο δήμος Λαρισαίων εξέδωσε ανακοίνωση λόγω της έντονης ανησυχίας να πλημμυρίσει ο Πηνειός μέσα στην πόλη, καλώντας τους κατοίκους να είναι σε επιφυλακή και να απομακρυνθούν από την πλημμυρική ζώνη.

Η ανακοίνωση

«Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας. Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού.

Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας. Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε επίσης αύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Ζητούμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές».

Η ελληνική σημαία πάνω από τα λασπόνερα

Στην Πηνειάδα Τρικάλων, περιοχή ανάμεσα στα Τρίκαλα και τη Λάρισα, οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στο σχολείο του χωριού, όπου είναι υπερυψωμένο σημείο, καθώς τα νερά του Πηνειού κινούνται προς το χωριό.

Ο Λήθαιος ποταμός υπερχείλισε με αποτέλεσμα στην περιοχή Μπάρα Τρικάλων οι κάτοικοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ακόμη πιο δύσκολη κάνει την κατάσταση το γεγονός ότι δεν έχουν νερό. Συγκλονιστική είναι η εικόνα με μία ελληνική σημαία να ξεχωρίζει από τα λασπόνερα.