Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η χώρα μας ήρθε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα φυσικά φαινόμενα.

Δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει κανείς πως, σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες, τόσο οι δυνάμεις της πυρόσβεσης όσο και οι υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν το εύρος των καταστροφών.  

Είναι όμως ακριβώς αυτές οι εξαιρετικές συνθήκες που επιβάλλουν καλύτερη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού αλλά και βαθιές τομές στον τομέα της πρόληψης.

Οι εξαιρετικές συνθήκες συνιστούν εξάλλου μια νέα κανονικότητα, η οποία φαντάζει ήδη σε τέτοιο βαθμό δυστοπική ώστε δεν επιτρέπονται λάθη, ολιγωρίες και ελλείψεις που πολλές φορές συνοδεύουν την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τη θωράκιση της χώρας και την προστασία των πολιτών. Ακόμη και σε αυτές τις δυστοπικές συνθήκες δεν είναι δυνατόν να χάνονται κάθε τόσο συνάνθρωποί μας και να καταστρέφονται περιουσίες και υποδομές.

Επιβάλλεται επομένως η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου αντιμετώπισης των απειλών και μια αντίληψη που δεν θα στηρίζεται στην ελπίδα και την τύχη αλλά στον περιορισμό των συνεπειών του «χειρότερου δυνατού σεναρίου».

Αυτού που, δυστυχώς, στη νέα δυστοπία επιβεβαιώνεται συνεχώς.