Η Καρδίτσα πνίγηκε από την κακοκαιρία Daniel και ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη. Το χωριό Παλαμάς έχει πλημμυρίσει, ενώ παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στο χωριό Μεταμόρφωση.

Τα νερά σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν ακόμα και τις στέγες των σπιτιών, με τους κατοίκους να ζητούν να σταλεί ελικόπτερο για να απεγκλωβιστούν, όπως είπε ο κ. Βασίλης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

Το χωριό έχει 300 μόνιμους κατοίκους, εκ των οποίων οι 60 προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στο κοινοτικό γραφείο της Μεταμόρφωσης, ενώ άλλοι μετακινήθηκαν προς τον Παλαμά Καρδίτσας. «Το νερό είναι πάνω από 3 με 4 μέτρα σε κάποια σημεία. Είναι μία ολική καταστροφή» είπε.

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων δόθηκε οδηγία προληπτικής εκκένωσης στους κατοίκους του χωριού νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (6/9). «Κανείς δεν περίμενε τόσο νερό. Το σημείο είναι μη προσβάσιμο. Έχει πλημμυρίσει όλος ο κάμπος. Δεν μπορεί να έρθει ούτε η ΕΜΑΚ ούτε ο στρατός. Ίσως ελικόπτερο, αλλά που να προσγειωθεί; Δεν υπάρχει στεριά» ανέφερε ο κ. Βασίλης.

Πλάνα του Mega δείχνουν κατοίκους του Παλαμά, αλλά και ζώα, να βρίσκονται στις ταράτσες των σπιτιών.

Στη Φαλκαδόνα βγήκαν με βάρκα στους δρόμους

Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι στη Φαλκαδόνα Καρδίτσας. Όπως φαίνεται και στα πλάνα του MEGA, κάτοικοι της περιοχής έφεραν βάρκα προκειμένου να πλησιάσουν όσο μπορούν στα σπίτια, όπου έχουν εκλωβιστεί άνθρωποι.

Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί 11 άτομα, ενώ άλλα 4 άτομα αναμένεται να απεγκλωβιστούν μέσα στην επόμενη ώρα.

«Αυτό το νερό δεν το έχω ξαναδεί ποτέ, δεν έχει ξαναγίνει», είπε κάτοικος της περιοχής.

«Το πιο δύσκολο συμβάν στα χρονικά»

Για το πιο δύσκολο συμβάν στα χρονικά της Πολιτικής Προστασίας, σε επίπεδο φυσικής καταστροφής, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας για την κακοκαιρία Daniel που βρίσκεται από την Τρίτη το πρωί σε εξέλιξη και μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και θανάτους πολιτών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης (7/9) ο κ. Αρτοποιός, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή τον επιχειρησιακό σχεδιασμό γίνεται μια απόλυτη προτεραιοποίηση και ιεράρχηση όλων των συμβάντων ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας τους.

«Ο κάμπος ο θεσσαλικός είναι μια απέραντη λίμνη. Στο επίκεντρό μας βρίσκεται η περιοχή που είναι βορειοανατολικά της Καρδίτσας, η Καρδίτσα δεν κινδυνεύει, ωστόσο η περιοχή του Παλαμά και οι κοντινές περιοχές βρίσκονται σε δυσχερή θέση» υπογράμμισε.

Τόνισε ότι έξι μονάδες των ειδικών μονάδων αντιμετώπισης καταστροφών και στρατός με σωσίβιες λέμβους βρίσκονται στο πεδίο και προσπαθούν πόρτα – πόρτα.

«Τα πυροσβεστικά οχήματα αντιμετωπίζουν πρόβλημα να προσεγγίσουν λόγω του ύψους των νερών. Όπου δεν μπορούμε να πάμε με οχήματα επιχειρούμε να μπούμε με σωσίβιες λέμβους από έξι διαφορετικές ΕΜΑΚ με ολιγομελείς ομάδες, να προσεγγίσουμε κατά προτεραιότητα, το τονίζουμε αυτό κατά προτεραιότητα, και να πάμε στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν κινητικά προβλήματα, ενδεχομένως είναι μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν άμεσο κίνδυνο να τεθεί η ζωή τους σε κάποια απειλή. Αυτό είναι το πλάνο το οποίο εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Παλαμά».

«Δύο φαινόμενα της χιλιετίας μέσα σε λίγα χρόνια»

Για πρωτόγνωρα φαινόμενα έκανε λόγο στο MEGA ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής φυσικών καταστροφών.

«Θεωρούσα με τον Ιανό είχαμε τελειώσει, από την άποψη του φαινομένου της χιλιετίας. Αυτό είναι ένα φαινόμενο της χιλιετίας επίσης. Και όμως, βλέπουμε ότι μέσα σε λίγα χρόνια εκδηλώθηκαν δύο τέτοια φαινόμενα. Είναι μία διαπίστωση που εξηγεί την κλιματική κρίση», είπε.

Σύμφωνα με τον κο Λέκκα, δεν αρκούν μόνο ο σχεδιασμός και οι υποδομές, αλλά και να τροφοδοτούνται με τα σύγχρονα δεδομένα της επιστήμης.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Μητέρα εγκλωβίστηκε σπίτι με τα δυο μικρά παιδιά της

Με το MEGA επικοινώνησε η κα Δέσποινα, μεταφέροντας την κραυγή αγωνίας μίας συναδέλφου της, η οποία βρίσκεται εγκλωβισμένη στο σπίτι της στον Παλαμά μαζί με τα δύο μικρά παιδιά της, ηλικίας 6 ετών και 6 μηνών αντίστοιχα.

«Ήταν έντρομη, έκλαιγε. Μου είπε πως είναι χωρίς ρεύμα, ζήτησε να στείλουν βάρκες για να τους απεγκλωβίσουν. Είναι αδύνατο να βγουν από το σπίτι, μπαίνουν νερά μέσα», δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αυλή της γυναίκας έχει πλημμυρίσει και τα νερά αρχίζουν και μπαίνουν εντός του σπιτιού από το τζάκι και την κουζίνα, με τη ζωή τους να βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Είμαστε πάνω από 30 άτομα πάνω σε έναν λόφο για να σωθούμε»

Μία κάτοικος του Βλοχού Καρδίτσας, μίλησε στο MEGA αναφέροντας ότι έχει εγκλωβιστεί.

«Μένω στην Καρδίτσα και αυτή την στιγμή επικοινωνώ με την μαμά μου από το τηλέφωνο όσο μπορώ. Το ποτάμι έχει μπει μέσα στο χωριό, δεν φαίνομαι ούτε τα κεραμίδια και οι κάτοικοι του χωριού είναι πάνω σε έναν λόφο. Δεν έχουμε αναφορές για αγνοουμένους», είπε αρχικά.

«Το χωριό έχει γύρω στους 400 κατοίκους και δεν μπορούν να φύγουν. Το σπίτι μου είναι σκεπασμένο δεν φαίνεται. Μας είπαν ότι δεν μπορεί να έρθει κάποιος. Δεν έχουμε νερό. Οι άνθρωποι είναι στον λόφο χωρίς φαγητό χωρίς τίποτα. Τα χωριά είναι 20 λεπτά από την Καρδίτσα. Είναι δύσκολο να προσεγγίσει κάποιος από την Καρδίτσα οδικώς. Αυτή την στιγμή δεν βρέχει», συμπλήρωσε η κ. Γιώτα.

«Δεν είναι μια καλή μέρα για τον Άη Γιάννη. Έσπασε το ποτάμι υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι, μας έχουν στείλει μηνύματα και δεν ξέρουμε αν είναι καλά, γιατί δεν έχουμε πλέον τηλεφωνική επικοινωνία. Έχει σπάσει η κρεμαστή γέφυρα, υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα στη θάλασσα και πολλά αναποδογυρισμένα. Τελευταία φορά μας έστειλαν άνθρωποι και μας είπαν «πνιγόμαστε». Το 112 με 1,5 λεπτό αναμονή δεν απάντησε κανένας, και αναγκάζομαι να πάρω τηλέφωνο στην τηλεόραση. Ευτυχές ποτού έχω ίντερνετ και μπορώ να ανεβάσω κάτι και να κοινοποιηθεί», υπογράμμισε η κ. Ηρώ.