Στους έξι ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία Daniel.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το MEGA εντοπίστηκαν δύο νεκρές γυναίκες ηλικίας 75 και 85 ετών στο νομό Καρδίτσας. Όπως ανακοίνωσε και η πυροσβεστική, εντοπίστηκαν δύο σοροί ηλικιωμένων γυναικών. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση, οι σοροί ανασύρθηκαν από οικία στον οικισμό Αστρίτσα, στην Καρδίτσα. Στο σημείο επιχείρησαν 12 πυροσβέστες της 8ης ΕΜΑΚ.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Πέμπτης εντοπίστηκε νεκρός ένας κτηνοτρόφος στο Πετρωτό Δομοκού.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι οι επιχειρήσεις διάσωσης τις οποίες έχουν αναλάβει με κάθε διαθέσιμο μέσο οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Πολιτική Προστασία.

Όπως ενημέρωσε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, οι αγνοούμενοι στην Αγία Τριάδα Καρδίτσα ήταν έξι, ενώ εγκλωβισμένοι υπάρχουν σε πολλά χωριά.

Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, από εναέριους διασώστες, 67 άτομα.

Συγκεκριμένα:

  • 25 άτομα από Μεταμόρφωση Παλαμά Καρδίτσας
  • 28 (27 και 1 μωρό) άτομα καθώς και 1 σκύλος από Αγία Τριάδα Παλαμά Καρδίτσας
  • 14 από την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και των Τρικάλων

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, το πολύ δύσκολο πεδίο είναι στην περιοχή μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας κατά μήκος του Ληθαίου ποταμού που έχει πλημμυρίσει, ενώ είναι αποκλεισμένα τα χωριά Προάστιο, Αγία Τριάδα, Παλαμάς, Μεγάλα Καλύβια και Καλογριανά.

Τα νερά είναι σε μεγάλο ύψος και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προσέγγισής και απεγκλωβισμού των κατοίκων.

Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Κοπέρνικος για την αποτύπωση εικόνων των πλημμυρών

To ευρωπαϊκό σύστημα «Κοπέρνικος» ενεργοποιήθηκε έτσι ώστε να καταγραφούν οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και ειδικότερα, η Θεσσαλία, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για τη διαχείρισης κρίσεων, Μπάλας Ουζβάρι ερωτηθείς σχετικά.

«Δυστυχώς πηγαίνουμε από τη μία φυσική καταστροφή στην άλλη στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά δεν είναι οι φωτιές , αλλά πλημμύρες. Παρακολουθούμε πολύ στενά. Λάβαμε αίτημα από την Ελλάδα για την ενεργοποίηση του συστήματος «Κοπέρνικος». Αυτό έγινε πριν από δύο ημέρες και φυσικά παρέχουμε δορυφορικές εικόνες έτσι ώστε να μπορέσουν οι αρχές να καταγράψουν την περιοχή που επλήγη από τις πλημμύρες και εδώ αναφέρομαι στην Θεσσαλία» σημείωσε. Τόνισε τέλος ότι θα υπάρξει επιπλέον βοήθεια εάν χρειαστεί.