Σε απέραντη λίμνη έχει μετραπεί ο θεσσαλικός κάμπος μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Τα χωριά των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων δοκιμάζονται, με τους κατοίκους να απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια. Πλημμυρισμένοι δρόμοι, σπίτια που έχουν καλυφθεί από το νερό και διακοπές σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση συνθέτουν το σκηνικό της βιβλικής καταστροφής. Μοναδικοί τρόποι προσέγγισης και απεγκλωβισμού των ανθρώπων αυτή την ώρα είναι είτε με βάρκες είτε με ελικόπτερα.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική, δεν έχουμε βοήθεια από πουθενά. Αρκετοί κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί αρχικά στο κοινοτικό γραφείο και έπειτα στην εκκλησία περιμένοντας βοήθεια. Είναι και πολλοί που δεν μπορούν να μετακινηθούν, όπως ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που είναι στο σπίτι τους με το νερό έχει φτάσει μέχρι το γόνατο. Έχουμε ειδοποιήσει εδώ και ώρες και η απάντηση που έχουμε είναι ότι αναμένεται η συνδρομή της ΕΜΑΚ από τη Λάρισα. Ο «Ιανός» δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό που ζούμε» λέει στο ΒΗΜΑ ο Σωήρης Παπαλίτσας κάτοικος της Αγίας Τριάδας του Δήμου Παλαμά στην Καρδίτσα.

Το χωριό αριθμεί περίπου 500 μόνιμους κατοίκους και σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ένας ιδιώτης εθελοντής από το γειτονικό χωριό Προάστιο προσπαθεί με μια βάρκα που διαθέτει να βοηθήσει όσους κατοίκους μπορεί. Το ευτύχημα αυτές τις ώρες είναι ότι στο κέντρο της Καρδίτσας δεν υπάρχουν προβλήματα, καθώς όπως μας μεταφέρει ο κ.Άγγελος, κάτοικος της πόλης, έχουν λειτουργήσει τα αναχώματα και ο μεγάλος όγκος του νερού δεν κατάφερε να μπει στην πόλη.

Ο στρατός στη μάχη των απεγκλωβισμών

Επί ποδός βρίσκεται ο στρατός προκειμένου να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό κατοίκων στο χωριό Παλαμάς στην Καρδίτσα. Ακόμα και μπουλντόζες επιστρατεύθηκαν για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους.

Στο χωριό Βλοχός ο απεγκλωβισμός έγινε με λέμβους Zodiac και τεθωρακισμένα οχήματα ΤΟΜΠ Μ113.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

Με το MEGA επικοινώνησε η κ. Δέσποινα, μεταφέροντας την κραυγή αγωνίας μίας συναδέλφου της, που βρίσκεται εγκλωβισμένη στο σπίτι της στον Παλαμά, μαζί με τα δύο μικρά παιδιά της, ηλικίας 6 ετών και 6 μηνών αντίστοιχα. «Ήταν έντρομη, έκλαιγε. Μου είπε πως είναι χωρίς ρεύμα, ζήτησε να στείλουν βάρκες για να τους απεγκλωβίσουν. Είναι αδύνατο να βγουν από το σπίτι, μπαίνουν νερά μέσα», δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αυλή της γυναίκας έχει πλημμυρίσει και τα νερά αρχίζουν και μπαίνουν εντός του σπιτιού από το τζάκι και την κουζίνα, με τη ζωή τους να βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Είμαστε πάνω από 30 άτομα πάνω σε έναν λόφο για να σωθούμε»

Μία κάτοικος του Βλοχού Καρδίτσας μίλησε επίσης στο MEGA αναφέροντας ότι έχει εγκλωβιστεί. «Μένω στην Καρδίτσα και αυτή την στιγμή επικοινωνώ με την μαμά μου από το τηλέφωνο όσο μπορώ. Το ποτάμι έχει μπει μέσα στο χωριό, δεν φαίνομαι ούτε τα κεραμίδια και οι κάτοικοι του χωριού είναι πάνω σε έναν λόφο. Δεν έχουμε αναφορές για αγνοουμένους» είπε αρχικά.

«Το χωριό έχει γύρω στους 400 κατοίκους και δεν μπορούν να φύγουν. Το σπίτι μου είναι σκεπασμένο δεν φαίνεται. Μας είπαν ότι δεν μπορεί να έρθει κάποιος. Δεν έχουμε νερό. Οι άνθρωποι είναι στον λόφο χωρίς φαγητό χωρίς τίποτα. Τα χωριά είναι 20 λεπτά από την Καρδίτσα. Είναι δύσκολο να προσεγγίσει κάποιος από την Καρδίτσα οδικώς. Αυτή την στιγμή δεν βρέχει», συμπλήρωσε η κ. Γιώτα.

«Δεν είναι μια καλή μέρα για τον Άη Γιάννη. Έσπασε το ποτάμι, υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι, μας έχουν στείλει μηνύματα και δεν ξέρουμε αν είναι καλά, γιατί δεν έχουμε πλέον τηλεφωνική επικοινωνία. Έχει σπάσει η κρεμαστή γέφυρα, υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα στη θάλασσα και πολλά αναποδογυρισμένα. Τελευταία φορά μας έστειλαν άνθρωποι και μας είπαν «πνιγόμαστε». Το 112 με 1,5 λεπτό αναμονή δεν απάντησε κανένας, και αναγκάζομαι να πάρω τηλέφωνο στην τηλεόραση. Ευτυχώς που έχω ίντερνετ και μπορώ να ανεβάσω κάτι και να κοινοποιηθεί» υπογράμμισε η κ. Ηρώ.

Στη Φαρκαδόνα βγήκαν με βάρκα στους δρόμους

Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι στη Φαρκαδόνα Καρδίτσας. Όπως φαίνεται και στα πλάνα του MEGA, κάτοικοι της περιοχής έφεραν βάρκα προκειμένου να πλησιάσουν όσο μπορούν στα σπίτια, όπου έχουν εκλωβιστεί άνθρωποι.

Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί 11 άτομα, ενώ άλλα 4 άτομα αναμένεται να απεγκλωβιστούν μέσα στην επόμενη ώρα. «Αυτό το νερό δεν το έχω ξαναδεί ποτέ, δεν έχει ξαναγίνει», είπε κάτοικος της περιοχής.

Η κατάσταση πάντως δεν είναι καλύτερη ούτε στα ορεινά χωριά του νομού καθώς στο Μουζάκι ο ποταμός Πάμισος έχει φουσκώσει «καταπίνοντας» ένα διώροφο κτίριο το οποίο λειτουργούσε ως γυμναστήριο.

φωτ: Νίκος Ράγκος/Facebook

Facebook

Ακόμη, μια γέφυρα έχει καταρρεύσει στον δρόμο που οδηγεί από το Μουζάκι προς το χωριό Δρακότρυπα, ενώ προβλήματα εντοπίζονται από κατολισθήσεις και στην Πορτή.

φωτ: Θωμάς Μήλιος/Facebook

φωτ: Θωμάς Μήλιος/Facebook

Φωτογραφίες από τις εκτεταμένες καταστροφές στην Καρδίτσα ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook το Forecast Weather Greece.