Διαφορετικά περίμενε τα πράγματα ο Βασίλης Στίγκας διαφορετικά τα βρήκε στο κάλεσμα που του έγινε από τη Δικαοσύνη για να δώσει εξηγήσεις για τα ανεξήγητα (τρόπος του λέγειν) των Σπαρτιατών.
Όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης αρχικώς καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας θα ανέβαινε για κανένα 20λεπτο στο γραφείο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Γ. Αδειλίνη και θα αποχωρούσε χαμογελαστός και απροβλημάτιστος. Κάπως έτσι το ‘χε στο μυαλό του όταν χθες το πρωί στις 10 παρά 20 ανέβαινε τα σκαλιά στο ανώτατο δικαστήριο. Δεν ήξερε όμως τι τον περίμενε, στην πρώτη του συνάντηση, ως αρχηγός κόμματος με την Δικαιοσύνη.
Άλλωστε το γεγονός ότι το προηγούμενο βράδυ επανάφερε στην κοινοβουλευτική ομάδα τους 3 διαγραφέντες και τους 2 ανεξαρτητοποιηθέντες, αποτελούσε κατά την κρίση του βάσιμο λόγο κλεισίματος της έρευνας που διενεργεί προσωπικώς η κ. Αδειλίνη μετά τις καταγγελίες του από το βήμα της Βουλής για φαινόμενα Greek Mafia και πρακτικές Δον Κορλεόνε στο κόμμα του.
Ατυχώς πως όμως, η ώρα περνούσε κι εκείνος δεν έβγαινε. Κατά τις 12 το μεσημέρι η αστυνομική συνοδεία του ανέβασε από το πάρκινγκ τα δύο αυτοκίνητα δίνοντας την εντύπωση ότι ο κ. Στίγκας θα αποχωρούσε. Στη 1 μετά το μεσημέρι το μόνο νεότερο από το εισαγγελικό μέτωπο ήταν η βροχή που δυνάμωνε μετατρέποντας τη διπλή μαρμάρινη κλίμακα σε τσουλήθρα. Τότε ακούστηκε πως η καθυστέρηση οφειλόταν σε ένα έγγραφο το οποίο τελικώς ο πρόεδρος προσκόμισε σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βηματοδότη.
Στις 2 παρά 10 μετά το μεσημέρι το μεσημέρι, δηλαδή τρεις ώρες και κάτι μετά βγήκε. Άλλοι τον είδαν αναψοκοκκινισμένο, άλλοι κάτωχρο. Σε κάθε περίπτωση όμως κανείς δεν τον βρήκε στα καλύτερα του κι εκτός των άλλων , σήμερα – αύριο θα ξαναπάει στον Άρειο Πάγο για να συνεχίσει τη … συζήτηση, όπως την χαρακτήρισε στην πολύ συγκρατημένη τοποθέτηση του.
Ωστόσο είχε εμμονές και εξηγούμαι: Παρουσίασε δε ως θετική εξέλιξη τη στήριξη από τους βουλευτές του διανέμοντας «κοινή δήλωση» με τις υπογραφές τους. «Δηλώνουμε την προθυμία μας να στηρίξουμε ανεπιφύλακτα τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας και να επιβεβαιώσουμε την ενότητα του κόμματος» γράφουν, μεταξύ άλλων. Όμως, κοιτάζοντας το κάποιος προσεκτικά, διαπιστώνει ότι η δήλωση δεν έχει ημερομηνία και πως το περιεχόμενο της είναι γενικόλογο, μπορεί δηλαδή να συντάχθηκε σε ανύποπτο προγενέστερο χρόνο για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Επίσης, ο Χ. Κατσιβαρδάς ( μάχιμος δικηγόρος) είναι ο μόνος από τους 12 βουλευτές που δεν έθεσε το όνομα του δίπλα από την υπογραφή του.
Για την ιστορία και μόνο να υπομνήσω ότι επί δεκαετίες οι… συζητήσεις με τους θεσμούς (εισαγγελείς, ανακριτές, Κρατική Ασφάλεια, Αντιτρομοκρατική κτλ.) διέπονταν στο πρώιμο στάδιο τους από οικειότητα (σ.σ. «φιλικές συζητήσεις») και στο τέλος οι συνομιλητές χαλούσαν τις καρδιές τους.