Οι ρωσικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία κατέστρεψαν, για πρώτη φορά παγκοσμίως, ένα βρετανικό άρμα μάχης Challenger 2, ανέφερε σήμερα ρώσος αξιωματούχος, δίνοντας στη δημοσιότητα ένα βίντεο που υποστηρίζει ότι δείχνει το καμένο κουφάρι του.
Η Ουκρανία ευχαρίστησε τον Μάρτιο τη Βρετανία για αυτά τα «φανταστικά άρματα» αφού το Λονδίνο έστειλε στο Κίεβο 14 Challenger 2, ενόψει τότε της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, ένας αξιωματούχος της νότιας Ζαπορίζια, διορισμένος από τη Μόσχα, έγραψε σε ανάρτηση στο Telegram ότι το βρετανικό άρμα πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια μαχών κοντά στο χωριό Ρομπότινε. Το συγκεκριμένο άρμα ανήκε στην 82η Ταξιαρχία του ουκρανικού στρατού και στόχος του ήταν να φτάσει στην Κριμαία, τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, όμως καταστράφηκε στην πρώτη γραμμή της ρωσικής άμυνας, σύμφωνα πάντα με τον Ρογκόφ.
Το βίντεο δείχνει ένα άρμα που φλέγεται στην άκρη του δρόμου, με πυκνό γκρίζο καπνό να υψώνεται στον ουρανό.
Destroyed Ukrainian Challenger 2 outside of Robotyne, most likely from the 82nd Air Assault Brigade. pic.twitter.com/KInjnmfs4F
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) September 5, 2023
Βρετανικές αμυντικές πηγές ανέφεραν ότι παρά το γεγονός, το ουκρανικό πλήρωμα πιθανώς επέζησε. Ένα τυπικό πλήρωμα αποτελείται από τέσσερα μέλη και, σε αντίθεση με τα ρωσικά ισοδύναμα, τα πυρομαχικά αποθηκεύονται σε ξεχωριστά μέρη του άρματος για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την έκρηξή τους εάν το άρμα χτυπήσει απευθείας.
Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν την ταυτότητα του τανκ από το βίντεο. Δεν είναι σαφές ακριβώς πότε και πού γυρίστηκε, αν και οι άνθρωποι ακούγονται να μιλούν στα Ουκρανικά όταν βλέπουν ένα δεύτερο ακινητοποιημένο τανκ.
Κανένα Challenger 2 δεν έχει καταστραφεί στη μάχη από τότε που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1994, αν και ένα καταστράφηκε σε ένα περιστατικό φιλικής πυρκαγιάς στο Ιράκ το 2003. Το ρεκόρ οφείλεται εν μέρει στους σχετικά μικρούς αριθμούς που κατασκευάστηκαν και στη σπάνια ανάπτυξή τους.
Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι δυνάμεις της κατέστρεψαν γερμανικά άρματα Leopard 2 καθώς και αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα, καθώς και άλλον εξοπλισμό που έστειλαν δυτικές χώρες, όπως η Γαλλία και η Δανία, στην Ουκρανία.