Εδώ και 200 χρόνια ζητούμε την επιστροφή των γλυπτών αλλά οι Βρετανοί κωφεύουν

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η πτήση με ένα Rafale, η έκπληξη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, οι Κορεάτες στο Μαξίμου και ένα ερώτημα: Μπορεί ο Κασσελάκης να εκλεγεί βουλευτής;

Το αποκάλυψε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη: «το αίτημα για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, που αποτελεί εθνικό στόχο για την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προσωπικά παραμένει διαρκές εδώ και 200 χρόνια! Δηλαδή; Όπως μου εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού, το αίτημα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ξεκινά από την σύσταση του νέου ελληνικού κράτους, δηλαδή από το 1830.

Διακόσια χρόνια συνεχώς τα ζητάμε να μας επιστραφούν αυτά που κλάπηκαν από εμάς, διακόσια χρόνια χωρίς σταματημό και όμως οι Βρετανοί κωφεύουν. Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε και στην κλοπή αρχαίων αντικειμένων από το βρετανικό μουσείο λέγοντας «είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα, δεδομένου ότι πρόκειται για πράξη που προέρχεται από ανθρώπους οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη των συλλογών»

***
Πώς είναι να πετάς με ένα Rafale;

Στην Τανάγρα, στη διάρκεια του Airshow, ακριβώς εκεί που ήταν η σκηνή των Vip (δηλαδή του υπουργού Νίκου Δένδια, του υποψήφιου Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, των πρεσβευτών και των διπλωματών από τις αραβικές χώρες) στεκόταν ένα νεαρός με την πράσινη φόρμα των πιλότων και με την πουλάδα καρφιτσωμένη με καμάρι στην στολή του.

Ήταν ο επισμηναγός που έφερε πριν από λίγες ώρες το 18ο Rafale στην Ελλάδα. Απογειώθηκε από την Μασσαλία, καταθέτοντας σχέδια πτήσεως στην Ιταλία, αφού θα εισερχόταν στον εναέριο χώρο της και μετά από μια πτήση 2 ωρών το προσγείωσε στην Τανάγρα. Ένα μονοθέσιο Rafale, από τα μεταχειρισμένα, το τελευταίο που παρελάμβανε η Πολεμική Αεροπορία για εφέτος. Τα άλλα 6, βλέπετε, θα έρθουν το 2024. Αλλά πώς είναι να πετάς με ένα Rafale;

Ο επισμηναγός (για λόγους ασφαλείας δεν αποκαλύπτω το όνομά του) με 1000 ώρες στον ενεργητικό (τις πιο πολλές με τα Mirage-2000-5) έδειχνε κατενθουσιασμένος από την πτήση, που όπως έλεγε δεν συνάντησε κίνηση (τώρα μεταξύ μας δεν ξέρω πως αντιδρά ένα Rafale σε εναέριο… μποτιλιάρισμα), ούτε καμία δυσκολία.

Ήταν επίσης ενθουσιασμένος περιγράφοντας τις δυνατότητας αυτού του αεροσκάφους το οποίο χαρακτήρισε «πιο ικανό, πιο μαχητικό από άλλα μαχητικά, που σου προσφέρει περισσότερη πρόσβαση σε απόρρητες αισθητήρες του ραντάρ και στο FSO.

Τι είναι πάλι τούτο το FSO; Ρώτησα. Είναι ένα σύστημα, εξήγησε που καταγράφει στόχους και τους παρακολουθεί, διανέμει τους στόχους αυτούς σε άλλα αεροσκάφη (για παράδειγμα στα F-16 Viper) ή σε σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού. Δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις άλλες αυστηρώς απόρρητες ικανότητες αυτού αεροπλάνου, την ώρα που στον ουρανό της Τανάγρας πετούσε ένα σμήνος Rafale, της Πολεμικής Αεροπορίας, συνοδεύοντας τιμητικά, ένα ιπτάμενο ραντάρ της ΠΑ. Και η χαρά του επισμηναγού έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν άκουσε από αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας ότι πήγε και το 14ο F-16 Viper στην «φωλιά» του, στην 343 Μοίρα στην Κρήτη.

***
Μια σπουδαία απόφαση: Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συν Ινδία

Η είδηση έρχεται αυτή τη φορά από τη Λευκωσία. Οι ηγέτες της Τριμερούς (δηλαδή της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ) αποφάσισαν να εντάξουν ακόμα ένα ισχυρό παίκτη στη συνεργασία τους και να κάνουν την τριμερή συν ένα αλλά, αυτή τη φορά με την Ινδία.

Οι τρεις ηγέτες που βρέθηκαν στη Λευκωσία, επιβεβαίωσαν ότι εξετάζεται η επέκταση του θεσμού των συναντήσεων «3+1» με τη συμμετοχή της Ινδίας. Υπάρχει όμως ακόμα μία τριμερής συν ένα (3+1), αυτή με τις ΗΠΑ που βρίσκεται εν εξελίξει. Όπως ανακοινώθηκε, η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί σε ένα χρόνο είτε στην Ελλάδα είτε στο Ισραήλ.

Η ένατη τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, ασχολήθηκε κυρίως με την ενέργεια. Όταν λέμε ενέργεια που ενδιαφέρει τις τρεις χώρες, τι ακριβώς εννοούμε; Πρόκειται, όπως μου λένε από τη Λευκωσία. για την εναλλακτική γέφυρα Ανατολικής Μεσογείου που θα βοηθήσει την Ευρώπη για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου μάλιστα επεσήμανε ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το ζήτημα αυτό σε τρεις με έξι μήνες. Επίσης στο επίκεντρο της συνάντησης των τριών βρέθηκαν επίσης οι πυρκαγιές και εν γένει η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό (και τα έκτροπα που σημειώθηκαν στη Λεμεσό και στον Χλώρακα), οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

***
Η είδηση έκπληξη για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Η πληροφορία μεταδιδόταν από στόμα σε στόμα στους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών (πρόεδρος της οποίας είναι ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσσυρόπουλος) ότι μια έκπληξη θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ.

Όσοι προσπάθησαν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει, τους δινόταν η απάντηση ότι «την έκπληξη θα την ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός». Τι είδους όμως έκπληξη είναι αυτή;

Εκείνο που μπόρεσα να μάθω είναι ότι έχει αφενός να κάνει με την πάταξη της φοροδιαφυγής και αφετέρου με πρόστιμα αλλά και… μπόνους. Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είπε από το βήμα της Βουλής η κυβέρνηση θα κάνει ο, τι περνά από το χέρι της για να ολοκληρωθεί η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024» αλλά αυτό δεν είναι η έκπληξη. Άλλωστε είχε προαναγγελθεί κατά ένα τρόπο.

Τι λοιπόν θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός και θα αποτελεί έκπληξη για την πάταξη της φοροδιαφυγής; Υπήρχε μια πληροφορία, η οποία μου φάνηκε κάπως υπερβολική, ωστόσο θα σας την μεταφέρω: «Όποιος αποκαλύπτει φοροδιαφυγή – μεσώ της εφαρμογής για τις αποδείξεις – θα λαμβάνει το δεκαπλάσιο του ποσού που αποκάλυψε». Λέτε;

***
Τι γύρευαν οι Κορεάτες στο Μέγαρο Μαξίμου;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε (μόλις επέστρεψε από την Κύπρο) με επιχειρηματική αντιπροσωπεία από τη Δημοκρατία της Κορέας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με στελέχη κορυφαίων κορεατικών εταιρειών, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και ανταλλαγών της Ελλάδας με τη Δημοκρατία της Κορέας, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ανοίγματος της ελληνικής οικονομίας προς την Ασία.

Τονίστηκε ότι υπάρχουν πολλά πεδία κοινού ενδιαφέροντος, όπως η πράσινη μετάβαση, η απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών, η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην πολιτική προστασία, η περαιτέρω ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών και η ανάπτυξη του τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, ειδικά καθώς θα αυξάνεται η υιοθέτηση νέων καυσίμων όπως το υδρογόνο. Εδώ θα πρέπει να συμπληρώσω και τούτο: Δεν αποκλείεται έως το τέλος του χρόνου ο κ. Μητσοτάκης να επισκεφθεί την Κορέα. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη, αφού θα συνοδεύεται από Έλληνες επιχειρηματίες.

***
Η αποκάθαρση του Ποινικού Κώδικα

Η εξαγγελία που είχε κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κατά την ανακοίνωση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης, πως θα επαναφέρει την αυτεπάγγελτη δίωξη της κακουργηματικής απιστίας των τραπεζικών στελεχών, θα γίνει σύντομα πράξη.

Μπορεί το θέμα να μην συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της παρελθούσας Παρασκευής, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης πρόκειται να συζητηθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο που θα συγκληθεί πριν την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Έτσι, μία διάταξη που έχει εκθέσει τη χώρα διεθνώς – καθώς η Ελλάδα είναι μοναδική χώρα παγκοσμίως στην οποία ισχύει η κατ’ έγκληση δίωξη των τραπεζιτών για κακουργηματική απιστία – θα παύσει να ισχύει και πλέον οι εισαγγελείς θα μπορούν αυτεπάγγελτα να διώκουν τους τραπεζίτες όταν διαπιστώνεται κακουργηματική απιστία.

«Πρέπει να αποκαθάρουμε τον Ποινικό Κώδικα από διατάξεις οι οποίες είναι περίεργες. Προστατεύουν συγκεκριμένους. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε». Αυτό είχε δηλώσει ο Γιώργος Φλωρίδης στη Βουλή στις 7 Ιουλίου και απ’ ό,τι φαίνεται τα λόγια του θα γίνουν πράξη!

***
Κενό στις αποζημιώσεις από μικροπυρκαγιές

Μου λένε πως υπάρχει ένα κενό, που θα μπορούσε να ονομαστεί και θεσμικό κενό στην ασφάλιση του γεωργικού κεφαλαίου που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές. Αυτό εμφανίζει ο ΕΛΓΑ όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων. Ειδικότερα σε περιπτώσεις κατά τις οποίες χρειάστηκε μεν η παρέμβαση των επίγειων ή εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης για το σβήσιμο εστιών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά το σύνολο των καμένων δεν υπερέβη τα 500 στρέμματα συνολικά στον νομό, δηλαδή το κατώτερο όριο κήρυξης του ως πυρόπληκτου, τότε δεν προβλέπεται κάλυψη από τον φορέα.

Βάσει των κοινοτικών οδηγιών αποζημιώσεις δίδονται μόνο για ζημιές από θεομηνίες (χαλάζι, βροχή κτλ.). Οι θιγόμενοι είναι πολλοί σε όλη την επικράτεια καθώς χιλιάδες πυρκαγιές και φέτος το καλοκαίρι «μαζεύτηκαν» πριν πάρουν διαστάσεις. Ορισμένες μάλιστα φαίνεται ότι … επεκτάθηκαν εσκεμμένα έως το όριο των 500 στρεμμάτων. Μπα;

***
Μπορεί ο Κασσελάκης να εκλεγεί βουλευτής;

Θα σας μεταφέρω τώρα στη Βουλή τις συζητήσεις ανάμεσα σε βουλευτές της επόμενης ημέρας της συνεδρίασης του κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή ότι το ζήτημα της εκλογής νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί όλο και περισσότερο τους βουλευτές όλων των κομμάτων, μετά την εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη.

Οι βουλευτές για παράδειγμα, άρχισαν τις προβλέψεις ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι α) θα υπάρξει δεύτερος γύρος εκλογών και β) η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στην Αχτσιόγλου και στον Κασσελάκη. Και ξαφνικά ένα νέο ερώτημα ετέθη από πλευράς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Μπορεί ο Κασσελάκης, στο μεταξύ να εκλεγεί βουλευτής; Και πώς;

Η απάντηση είναι ότι μπορεί να συμβεί αυτό εάν βεβαίως προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές. Και για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να προκηρυχθούν επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές.

Πώς όμως μπορούν να προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές; Μόνον εάν παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα οι βουλευτές των Σπαρτιατών (περιλαμβανομένων και αυτών που διαγράφηκαν ή ανεξαρτητοποιήθηκαν). Εν πάσει περιπτώσει κάπως χλωμό το βλέπω, ωστόσο εκλογικά μπορεί να υπάρξει τέτοια περίπτωση.

***
Όταν ο Νετανιάχου αγάπησε το… χαλούμι

Παρέμβαση για την κυπριακή κουζίνα έκανε ο Βενιαμίν Νετανιάχου. Ο Νετενιάχου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κυπριακό γιαούρτι.

«Είναι πολύ φθηνότερο και πολύ καλύτερο από το δικό μας. Όλα σας τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορούμε να έχουμε το χαλούμι και στο Ισραήλ και στις υπεραγορές μας. Αναφέρομαι σε αυτό γιατί σύντομα πρόκειται να ανοίξουμε μια αγορά γαλακτοκομικών και θα είμαστε ευτυχείς και εμείς και εσείς.. να προσμένετε σε αυτό και για τις οικονομίες των δυο χωρών. Θα ανοίξουμε την αγορά των γαλακτοκομικών προς Ελλάδα και Κύπρο», είπε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.