Την εκτίμηση ότι η κακοκαιρία Daniel έφερε τη μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στη χώρα, με πολύ περισσότερο νερό ακόμη και από αυτό που έπεσε στην θεομηνία του Ιανού, έκαναν οι μετεωρολόγοι στη διάρκεια σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στην Πολιτική Προστασία.
Το πιο ακραίο φαινόμενο που συνέβη στην περιοχή (Μαγνησίας κλπ) από πλευράς ύψους βροχής σε ενα 24ωρο – συνήθως τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν Οκτώβριο Νοέμβριο. Παράλληλα, στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση από τους συμμετέχοντες υπουργούς, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, μετεωρολόγους και τους εκπροσώπους του Πυροσβεστικού Σώματος συζητήθηκε ο συντονισμός για τις επόμενες δύσκολες ώρες καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη (εξασφάλιση ανοικτών δρόμων προς νοσοκομεία κ κρίσιμες υποδομές, φιλοξενία ανθρώπων όπου χρειάζεται κα).
Όλες οι δυνάμεις (Πυροσβεστικής – αστυνομίας κλπ) επιχειρούν από το πρωί για απεγκλωβισμούς, παροχή βοήθειας και συνεχίζουν να είναι στο δρόμο. Όπως και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ γιατί έχουν καταγραφεί πολλές διακοπές ρεύματος.
Επισημαίνεται ότι θα πρέπει οι πολίτες να ακολουθούν πάντα τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και να ακολουθούν τα μηνύματα του 112.
Στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό μετείχαν οι Β.Κικίλιας, Γ. Οικονομου, Γ. Μπρατάκος, Χρ. Τριαντοπουλος, Ευ. Τουρνάς, Γ. Κοντογεωργης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ.,Παπαγεωργιου, ο Αρχηγός και επιτελείς της Πυροσβεστικής, ενώ με τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο κ.Αγοραστός και μετεωρολόγοι.
Αναμένεται να γίνει δήλωση για τη συνολική εικόνα της κατάστασης από τον Βασίλη Κικίλια, ενώ αύριο ο Χρήστος Τριαντόπουλος θα μεταβεί στην περιοχή για καταγραφή και έναρξη διαδικασίας αποκατάστασης και αποζημιώσεων.
Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus για τις περιοχές της Μαγνησίας
Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service-Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περιοχές της περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας οι οποίες έχουν πληγεί από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν σήμερα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping (κωδικός ενεργοποίησης EMSR692) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, οι οποίες επλήγησαν από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν την Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.
Ξεπέρασε τα 600 mm το ύψος βροχής στο Πήλιο
Ξεπέρασε τα 600 mm το ύψος βροχής στο Πήλιο την Τρίτη 05/09, ενώ και στην υπόλοιπη Θεσσαλία σημειώθηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής. Συγκεκριμένα, ο μετεωρολογικός σταθμός της Ζαγοράς από την αρχή (00:00) έως το μεσημέρι (15:00) της Τρίτης 05/09, κατέγραψε 645 mm βροχής.
Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζονται οι κορυφές των νεφών, όπως τις κατέγραψε ο Ευρωπαϊκός Μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-10 στις 14:10 (τοπική ώρα) της Τρίτης 05/09, καθώς επίσης και τα κεραυνικά πλήγματα στο τελευταίο 30λεπτο της δορυφορικής εικόνας, όπως κατέγραψε το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.
Σε πολλές περιπτώσεις οι κορυφές των νεφών έχουν ύψη που ξεπερνούν τα 12 χιλιόμετρα. Στην ίδια εικόνα φαίνονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το μεσημέρι της Τρίτης 05/09.
Σε ποια σημεία έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε Λάρισα και Μαγνησία
Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχει ως εξής:
Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
– Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:
- στην επαρχιακή οδό Βελίκας – Αγιοκάμπου,
- στην επαρχιακή οδό Κουτσουπιάς – Καρίτσας, εντός του οικισμού του Κόκκινου Νερού,
- στην επαρχιακή οδό Παλαιόπυργου – Ομολίου,
- στην επαρχιακή οδό Στομίου – Αλεξανδρινής – Παλαιόπυργου &
- στην επαρχιακή οδό Γόννων – Ελιάς.
Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων:
- στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου,
- στον ορεινό όγκο του Πηλίου,
- στην επαρχιακή οδό Ριζόμυλου – Καναλίων (από τη διασταύρωσή της με την ΠΕΟ Λάρισας – Βόλου έως το χωριό Κανάλια),
- στην επαρχιακή οδό Βόλου – Καναλίων, από το χωριό Κερασιά έως το χωριό Κανάλια,
- σε ολόκληρο οδικό δίκτυο της νήσου Σκιάθου &
- στην επαρχιακή οδό Αγιάς – Βόλου, από το χωριό Κανάλια έως τα όρια του νομού Μαγνησίας προς το χωριό Καλαμάκι του νομού Λάρισας.
Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων:
- στον Περιφερειακό (κόμβος Φυτόκου), εκτροπή οχημάτων
- στην Παραλιακή Αγριάς, Περιφερειακός προς Αγριά, εκτροπή οχημάτων &
- στον κόμβο Διμηνίου.
Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας και εκτάκτου ανάγκης.