Συνεχίζεται και σήμερα η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, που πλήττει από χθες πολλές περιοχές της Ελλάδας, με καταιγίδες, κεραυνούς και πτώση της θερμοκρασίας.

Οι καταιγίδες έπληξαν χθες, Δευτέρα 4/9, την Πάτρα, την Κέρκυρα, τη Λαμία και κατέστρεψαν καλλιέργειες σε Ηλεία. Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι σε Εύβοια, Σποράδες, Θεσσαλία, Θεσσσαλονίκη, Φθιώτιδα και Πιερία, το οποίο καλούσε τους κατοίκους να βρίσκονται σε εγρήγορση για τα έντονα καιρικά φαινόμενα και να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Μπουρίνι στον Βόλο

Μπουρίνι χτύπησε τον Βόλο, με την κατάσταση να είναι πολύ δύσκολη. Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, ενώ σημειώθηκαν και αρκετές διακοπές κυκλοφορίας.

«Από τις αστραπές η νύχτα έγινε μέρα» όπως είπε ο δημοσιογράφος του Mega, Θεολόγος Ηλιού. Μέσα στην πόλη το νερό ξεπέρασε τα πεζοδρόμια και ισόγεια σπίτια πλημμύρισαν. Οι Αρχές είναι επί ποδός και αμέσως επεμβαίνουν για να συνδράμουν όπου υπάρχει πρόβλημα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα gegonota.news η Πυροσβεστική δέχτηκε 12 κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια και για παρέμβαση και κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Οι οδοί Ιάσονος, Δημητριάδος, Λαμπράκη, Λαρίσης και άλλοι μικρότεροι δρόμοι βούλιαξαν κάτω από τόνους νερού . Οι μετακινήσεις των πολιτών ήταν ελάχιστες και γι’ αυτό δεν παρατηρήθηκαν επιπλέον προβλήματα στην κυκλοφορία.

Διακοπές ρεύματος

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ζαγοράς-Μουρεσίου Ανέστης Αλτίνης είπε ότι βρέχει πολύ από χθες το βράδυ.

«Από τις 3 και μετά αστραπές και κεραυνοί έπεσαν και ακόμα πέφτουν, δεν τους έχω ξαναδεί. Δεν έχουμε προβλήματα, έχει λίγα κλωνάρια από τον αέρα, οι αυλακιές είχαν καθαριστεί» είπε. Ο κ. Αλτίνης επισήμανε οτι υπήρχαν και αρκετές διακοπές ρεύματος.

«Στη Μαγνησία και στις Σποράδες μοιάζει σαν να μην νύχτωσε ποτέ» σημειώνει από τον Βόλο η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ελένη Ραυτοπούλου. «Είναι τέτοια η κεραυνική δραστηριότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, από τις 12:00 -12:30 και έπειτα που πραγματικά έγινε η νύχτα μέρα. Οι κεραυνοί συνοδεύονταν και από έντονη βροχόπτωση» σημειώνει.

Έντονα ήταν τα φαινόμενα και στα νησιά, κυρίως σε Σκόπελο και Αλόννησο, όπου μεταξύ άλλων είχαν συνεχώς διακοπές ρεύματος.

Πάνω από 7.000 κεραυνοί

Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 7.000 κεραυνούς.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 18:30 (4/9) καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά. H περιοχή της Ζαγοράς και την Mαγνησίας περιλαμβάνεται στις περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Χείμαρρος παρέσυρε αυτοκίνητο στη Λαμία

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές λίγο πριν τις 3:00 χθες το μεσημέρι όταν αυτοκίνητο με 43χρονο οδηγό παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Ξηριά στη Ροδίτσα Λαμίας.

Η ξαφνική νεροποντή που προηγήθηκε φούσκωσε τον χείμαρρο, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες ήταν προσπελάσιμος, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μην καταλάβει τον κίνδυνο και να παρασυρθεί για αρκετά μέτρα από τα νερά σύμφωνα με την ιστοσελίδα lamiareport.gr. Ο ίδιος σκαρφάλωσε στην οροφή και οι πυροσβέστες κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν.

O διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του έδινε χθες εικόνα για την κίνηση της κακοκαιρίας και την ραγδαιότητα της βροχής από τον δορυφόρο κάθε 15 λεπτά.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν σήμερα

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ η κακοκαιρία Daniel θα διαρκέδει μέχρι αύριο. Σημειώνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τρίτη 5-9-2023 τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Iσχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
  • στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο
  • κατά περιόδους στο νομό Αττικής και τη δυτική Κρήτη
  • από τις προμεσημβρινές ώρες στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6-9-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη.

Επισημαίνεται ότι το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από σήμερα το βράδυ έως το βράδυ της Τρίτης 5-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.