Μέσα σε άκρως γιορτινό και ζεστό κλίμα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (04/09) η τελετή έναρξης της 46ης έκδοσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, παρουσία του υφυπουργού του ΥΠΠΟ Xρίστου Δήμα.
O καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους του 46ου DISFF, και άνοιξε την ομιλία του λέγοντας πως το φετινό φεστιβάλ «είναι το πιο ηχηρό από πλευράς στόχων που έχουν επιτευχθεί: μια οσκαρική πιστοποίηση και μια εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον του ελληνικού σινεμά σύμπραξη με την κινηματογραφική σχολή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επόμενο βήμα είναι να εστιάσουμε στη στέγαση του φεστιβάλ, που είναι επιτακτική τώρα που το φεστιβάλ μεγάλωσε τόσο».
Παρουσιάζοντας το πολύ πλούσιο φετινό πρόγραμμα, μίλησε για τα δύο νέα τμήματα που πλαισιώνουν τα επτά προγράμματα του Φεστιβάλ: «Φέτος εγκαινιάζεται το νέο διαγωνιστικό πρόγραμμα KIDDO με ταινίες για παιδιά και από παιδιά με υπεύθυνη την Έλενα Μαυρίδου αλλά και το Short Film Hub που φιλοδοξεί να συνδέσει σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία, με υπεύθυνη τη Γιάννα Σαρρή».
Ο κ. Σακαρίδης ευχαρίστησε το ΥΠΠΟ «που ανταποκρίθηκε στο μέγιστο σε αυτά που υποσχέθηκε, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Γιώργο Δεμερτζή, τον Παύλο Σιδηρόπουλο, και κυρίως τον δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμσάκο που στάθηκε αρωγός μας με αποφασιστικότητα και συνέπεια».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ υπογράμμισε τον εκπαιδευτικό ρόλο του φεστιβάλ και παρουσίασε το πολύ ιδιαίτερο, φετινό τρέιλερ της διοργάνωσης, μια νοσταλγική μικρού μήκους ταινία με την οποία το Φεστιβάλ Δράμας τιμά τα 46 χρόνια του Εθνικού Διαγωνιστικού τμήματος.
Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος υποδέχτηκε το κοινό στη φιλόξενη, ακριτική Δράμα, «στην μεγάλη γιορτή του πολιτισμού και της 7ης Τέχνης, το Φεστιβάλ Δράμας, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της πόλης».Αφού ευχαρίστησε όλους τους προκατόχους του, που συνετέλεσαν στην εξέλιξη του θεσμού, μίλησε για τη σπουδαία πρόσφατη είδηση που ήρθε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, για τη λειτουργία της κινηματογραφικής σχολής του ΕΑΠ στη Δράμα αλλά για και η μελλοντική ανάδειξη του Στρατοπέδου Ανδρικάκη σε διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο, που όπως τόνισε «θα οδηγήσει στην αλματώδη ανάπτυξη του φεστιβάλ».
Παίρνοντας το λόγο, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα το Φεστιβάλ Δράμας. Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και το Φεστιβάλ αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα: ξεκίνησε ως τοπικό γεγονός και εξελίχθηκε σε διεθνές γεγονός. Δύο ταινίες του, θα συμμετέχουν στη διαδικασία των Όσκαρ και δεν θα αργήσει η στιγμή που θα βραβευτεί μια από αυτές. Το Φεστιβάλ Δράμας δεν είναι μόνο οι προβολές του. Είναι και οι συνέργειες του, οι δράσεις του όπως το Pitching και το Short Film Hub. Tα επιτεύγματά του είναι σημαντικά και ως κυβέρνηση θέλουμε να το στηρίξουμε ακόμα περισσότερο».
Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης Χρήστος Μέτιος υπογράμμισε την συμβολή του φεστιβάλ στην προβολή της πόλης της Δράμας, μιας πόλης πλούσιας σε πολιτισμό, φύση και γαστρονομία, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στη συνέχεια, ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό δίνοντας συγχαρητήρια στους πραγματικούς πρωταγωνιστές της βραδιάς, τους κινηματογραφιστές που με το έργο τους φωτίζουν πλευρές της ανθρώπινης συνθήκης, ενώ δήλωσε πολύ περήφανος για τις συλλογικές κατακτήσεις των Δραμινών, ενώ, αμέσως μετά, τον χαιρετισμό του απέστειλε και ο Bουλευτής Δράμας της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές αλλά και τους συμμετέχοντες που «απλώνουν τα φτερά τους και ταξιδεύουν στον ουρανό της μικρής μας πόλης».
Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Δεμερτζής, είπε πως η 46η διοργάνωση έρχεται ως επίλογος τιμής για εκείνον στο τέλος της θητείας του ως πρόεδρος. «Παρέλαβα έναν κοιμισμένο γίγαντα με στόχο να βρει την θέση που του αξίζει. Παρά τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε, σχεδιάσαμε τη νέα εποχή του Φεστιβάλ και ανταμειφθήκαμε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Ο Γιάννης Σακαρίδης δεν ήταν τυχαία επιλογή. Τίμησε και τιμά με τον καλύτερο τρόπο την θέση του». Αναφερόμενος σε όλες τις κατακτήσεις του φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια τόνισε πως τίποτε από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς αρωγό τον Δήμο. Παράλληλα, όμως, υπογράμμισε τη σημασία απόκτησης σταθερής χρηματοδότησης από το ΥΠΠΟ, και την ένταξη του Δημοτικού Ωδείου αλλά και του Δημοτικού κινηματογράφου «Ολύμπια» στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ευχαρίστησε θερμά τους εργαζόμενους και εθελοντές της διοργάνωσης, τους υποστηρικτές, χορηγούς αλλά και όλους τους κινηματογραφικούς φορείς για τη συνδρομή τους.
Ο σκηνοθέτης και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος Λευτέρης Χαρίτος, που είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και ξεκίνησε κι αυτός την καριέρα του στη Δράμα, κλείνοντας, είπε πως το Φεστιβάλ Δράμας είναι «σαν τη μεγάλη μαμά που βλέπει τα παιδιά της να μεγαλώνουν. Ο Αντώνης Παπαδόπουλος αγάπησε πολύ το φεστιβάλ, το στήριξε και το κράτησε ζωντανό. Και ο Γιάννης Σακαρίδης συνεχίζει το σημαντικό έργο του με τρόπο που δεν προβλεπόταν από κανέναν».
Υπενθύμισε όμως πως «οι περισσότερες μικρού μήκους ταινίες γίνονται από την τσέπη των ιδιωτών. Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη ως προς τα χρήματα που διατίθενται από το κράτος στον κινηματογράφο. Οι περισσότερες ταινίες μικρού μήκους για παράδειγμα γίνονται με τον ιδρώτα κάποιων γονιών. Κι όμως τα τελευταία 15 χρόνια, οι ελληνικές ταινίες δεν λείπουν από κανένα κορυφαίο διεθνές φεστιβάλ. Πρέπει να δοθούν χρήματα στον ελληνικό κινηματογράφο», υπογράμμισε, και δήλωσε πανέτοιμος για τον σημαντικό ρόλο που το Φεστιβάλ Δράμας του ανέθεσε.
Αμέσως μετά την τελετή έναρξης ακολούθησε η προβολή των ταινιών «Φῶς ἐκ Φωτός» του Νεριτάν Ζιντζιρία, «Short Draft» του Σπυρίδων Παπασπύρου, «Super» του Νικόλα Κούλογλου, «Firebug» του Αλέξανδρου Παπαθανασόπουλου και η ταινία «Διάβαση» των Αινεία Τσαμάτη και Κατερίνας Μαυρογεώργη. Και οι πέντε ταινίες καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό, προϊδεάζοντάς μας για το υψηλό επίπεδο των ταινιών που πρόκειται να παρακολουθήσουμε και φέτος στη Δράμα. Ανυπομονούμε, λοιπόν, για όσα αναμένεται να ακολουθήσουν.