Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σημειώνονται στην χώρα τις τελευταίες ώρες από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel. Τα φαινόμενα έως το απόγευμα έχουν επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος των ηπειρωτικών, του Ιονίου και του Βορείου Αιγαίου.

Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 7.000 κεραυνούς. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 18:30 καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά. Όπως έχει σημειωθεί σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας η περιοχή της Ζαγοράς και την μαγνησίας γενικότερα περιλαμβάνεται σε αυτές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτυού που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και το εκτεταμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, δημιούργησε την υπηρεσία “METEONOW”. Η υπηρεσία αυτή προσφέρει τη δυνατότητα της συνεχούς παρακολούθησης των φαινομένων στη χώρα, απεικονίζοντας σε σχεδόν πραγματικό χρόνο τις περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης. Στους ίδιους χάρτες, οι οποίοι ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά, σημειώνονται και οι θέσεις όλων των ενεργών μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου καθώς και αυτών που καταγράφουν βροχόπτωση ή χιονόπτωση.

Στο σχετικό βίντεο παρουσιάζονται οι περιοχές όπου υπήρξε πιθανότητα βροχόπτωσης καθώς και οι σταθμοί όπου καταγράφηκε βροχόπτωση κατά το διάστημα 04/09/2022, 00:10 – 04/09/2022 17:40.

Πώς κινείται η κακοκαιρία Daniel

Τις επόμενες ώρες αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας Daniel να είναι οι βροχές, οι καταιγίδες, οι ισχυροί άνεμοι και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη για την εποχή κακοκαιρία, που λόγω του μεγάλου όγκου νερού που αναμένεται είναι πολύ πιθανό πολλές περιοχές να έρθουν αντιμέτωπες με πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, η Αττική αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με τα έντονα φαινόμενα την Τρίτη, που αναμένεται και η κορύφωση του κύματος κακοκαιρίας.

Οι περιοχές που θα δεχτούν τον μεγαλύτερο όγκο νερού έως την Τετάρτη (6/9)  είναι οι εξής:

Τρίτη (5/9)

  • Θεσσαλία
  • Σποράδες
  • Βόρεια Εύβοια
  • Κεντρική Στερεά Ελλάδα
  • Ανατολική Πελοπόννησος
  • Χαλκιδική
  • Πιερία
  • Ημαθία

Τετάρτη (6/9)

  • Θεσσαλία
  • Σποράδες
  • Κεντρική Στερεά Ελλάδα

Ήχησε το 112 σε πολλές περιοχές

Ήδη, μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί πολλά προβλήματα ενώ ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή.

Το απόγευμα της Δευτέρας ήχησε το 112 για τις περιοχές της Πιερίας, Θεσσαλίας, Σποράδων, Εύβοιας και Φθιώτιδας, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, προχωρώντας σε συστάσεις για την κυκλοφορία των πολιτών τις επόμενες ώρες.

«Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- κεραυνοί-χαλαζοπτώσεις) από τις βραδινές ώρες σήμερα και για το επόμενο 24ώρο σε #Πιερία #Θεσσαλία #Σποράδες #Εύβοια #Φθιώτιδα‼️ Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Η αναλυτική πρόγνωση για την κακοκαιρία Daniel

Την Τρίτη 5-9-2023 τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα με τα έντονα φαινόμενα της κακοκαιρία να επηρεάζουν ιδιαίτερα την Αττική. Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
  • στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο
  • κατά περιόδους στο νομό Αττικής και τη δυτική Κρήτη
  • από το μεσημέρι έως το βράδυ στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6-9-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη.

Επισημαίνεται ότι το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.