Ακραία καιρικά φαινόμενα, που φέρνει η κακοκαιρία Daniel, έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους σε πολλές περιοχές της χώρας. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώνονται στην κεντρική Ελλάδα, την Κέρκυρα, καθώς και στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν όσο προχωράει η ημέρα επηρεάζοντας όλο και περισσότερες περιοχές. Σύμφωνα με τις καιρικές προγνώσεις η κακοκαιρία θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις.

Ήδη, μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί πολλά προβλήματα ενώ ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή. Το απόγευμα της Δευτέρας ήχησε το 112 για τις περιοχές της Πιερίας, Θεσσαλίας, Σποράδων, Εύβοιας και Φθιώτιδας, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, προχωρώντας σε συστάσεις για την κυκλοφορία των πολιτών τις επόμενες ώρες.

«Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- κεραυνοί-χαλαζοπτώσεις) από τις βραδινές ώρες σήμερα και για το επόμενο 24ώρο σε #Πιερία #Θεσσαλία #Σποράδες #Εύβοια #Φθιώτιδα‼️ Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Ισχυρό μπουρίνι με ανεμοστρόβιλο και βροχές, έπληξε στις 15:00 μετά το μεσημέρι την Κέρκυρα και δημιούργησε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, καθώς επίσης και στη λειτουργία του αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας».

Λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, 8 πτήσεις δεν προσγειώθηκαν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις από αυτές μετέβησαν σε κοντινά αεροδρόμια.

Περιοχές τόσο στην πόλη της Κέρκυρας όσο και στα περίχωρα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν ακόμα και δέντρο.

Από θαύμα σώθηκαν ο ιδιοκτήτης και πελάτες ταβέρνας στον παραλιακό δρόμο της Γαρίτσας μέσα στην πόλη της Κέρκυρας, όταν δέντρα έπεσαν στην επιχείρηση. Στον χώρο βρίσκεται η Πυροσβεστική για την απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων.

Λαμία: Οδηγός παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά

Η κακοκαιρία Daniel χτυπά και την κεντρική χώρα. Συναγερμός σήμανε στις Αρχές της Λαμίας λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν αυτοκίνητο με 43χρονο οδηγό παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Ξηριά στο χωριό Ροδίτσα.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, η ξαφνική νεροποντή που προηγήθηκε φούσκωσε τον χείμαρρο, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες ήταν προσπελάσιμος, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μην αντιληφθεί άμεσα τον κίνδυνο και να παρασυρθεί για αρκετά μέτρα.

Ο 43χρονος κατάφερε και σκαρφάλωσε μόνος τους στην οροφή και οι πυροσβέστες ολοκλήρωσαν τον απεγκλωβισμό του.

Β.Κικίλιας: «Πρόκειται για ακραίο φυσικό φαινόμενο»

Την ιδιαίτερη προσοχή όλων λόγω της κακοκαιρίας Daniel ζήτησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έπειτα από την έκτακτη σύσκεψη με επιχειρησιακούς και υπηρεσιακούς φορείς με θέμα τα επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο» και προσέθεσε ότι «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες». Ακόμη επισήμανε ότι «ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουν Δήμοι και Περιφέρειες στο πεδίο του καθαρισμού των οικοπέδων, των ρεμάτων, των φρεατίων».

Κυκλοφοριακό κομφούζιο στη Θεσσαλονίκη

Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί από το μεσημέρι της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη, λόγω της έντονης βροχόπτωσης που έχει κάνει την εμφάνισή της στη Θεσσαλονίκη από νωρίς τα ξημερώματα.

Μεγάλο μποτιλιάρισμα, σύμφωνα με το  thestival.gr, έχει σημειωθεί στην Περιφερειακή Οδό με κατεύθυνση δυτικά από το ύψος της Πυλαίας, μέχρι τον κόμβο του Αγίου Παύλου.

Μποτιλιάρισμα σημειώνονται και στις μεγάλες αρτηρίες του κέντρου της πόλης. Η οδός Εγνατία έχει «φρακάρει» σε όλο το μήκος της, ενώ και στην οδό Τσιμισκή η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Αναφορικά με την παραλιακή, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην οδό Καρατάσου.

Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται και στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή, όπως και στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου.

Πολύ μεγάλα ύψη βροχής – Πώς κινείται η κακοκαιρία Daniel

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές να είναι ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι περιοχές που θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι η Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας), οι Σποράδες, η Πιερία, η ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία), η ανατολική Πελοπόννησος (δυτική Κορινθία, Αργολίδα, ανατολική Αρκαδία) και η νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία).

Live η πορεία της κακοκαιρίας Daniel

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων υπολογίζεται ότι στην περιοχή της Φθώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο) αναμένονται πάνω από 500 mm βροχής. Σημειώνεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Επιπλέον, αναμένονται ενίσχυση των ανέμων σε ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις (6-7 μποφόρ), σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και συνέχιση των καταιγίδων και την Πέμπτη, με βαθμιαία βελτίωση από τις βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία).

Δύσκολη ημέρα η Τρίτη (5/9) για την Αττική

Την Τρίτη 5-9-2023 τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα με τα έντονα φαινόμενα της κακοκαιρία να επηρεάζουν ιδιαίτερα την Αττική. Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
  • στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο
  • κατά περιόδους στο νομό Αττικής και τη δυτική Κρήτη
  • από το μεσημέρι έως το βράδυ στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6-9-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη.

Επισημαίνεται ότι το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.