Με το βλέμμα στραμμένο στις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ συνδυάζεται και με μία επικοινωνιακή αγωνία του επιτελείου του, καθώς συμπίπτει με την ημερομηνία της εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, την ερχόμενη Κυριακή.
Στο διάστημα που προηγήθηκε, το Μέγαρο Μαξίμου παρακολούθησε την σαρωτική επικοινωνιακή επίδραση της εμφάνισης του νέου υποψηφίου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως ωστόσο να εκδηλώσει κάποια πολιτική ανησυχία.
Υπό αυτήν την έννοια, όμως, ενόψει του προσεχούς Σαββατοκύριακου εκφράζεται ένας προβληματισμός για το ότι τα φώτα της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον πιθανώς να είναι περισσότερο στραμμένα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και λιγότερο στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.
Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ, πόσο μάλλον ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν αποφύγει να σχολιάσουν με οποιονδήποτε τρόπο την εσωκομματική διαδικασία στο ΣΥΡΙΖΑ. Παρακολουθούν όμως τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται και αναμένουν την έκβασή της, η οποία εκ των πραγμάτων θα έχει πολιτικό αποτέλεσμα και θα διαμορφώσει νέα δεδομένα.
Ειδικώς έπειτα από την αιφνιδιαστική υποβολή υποψηφιότητας από τον Στέφανο Κασσελάκη, η κυβέρνηση παρατηρεί με αυξημένο ενδιαφέρον τα όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως επειδή διακρίνουν ότι το τέλμα στο οποίο έχει παγιδευτεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει προκαλέσει μία κινητικότητα, η οποία, όπως πιθανολογούν, θα έχει διάρκεια και θα προκαλέσει περαιτέρω εξελίξεις, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα και όποιος ή όποια και αν εκλεγεί πρόεδρος στο ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά την εκτίμηση ορισμένων, η νέα αυτή παρουσία συνιστά από μόνη της μία καινούργια πολιτική παράμετρο. Και όπως σημειώνεται, ασχέτως του αν έχει πιθανότητες επικράτησης ή όχι, ο νέος υποψήφιος αρχηγός θα φανεί σύντομα αν διαθέτει τη δυναμική, ώστε να πυροδοτήσει άλλου τύπου εξελίξεις και αναδιατάξεις στο χώρο της αντιπολίτευσης εν γένει.