Παναγιώτης Φαφούτης: «Το ελληνικό σινεμά πρέπει να βρει τη σύνδεσή του με τους Έλληνες»

Το ΒΗΜΑ ταξιδεύει στη Δράμα και θέτει τρεις ερωτήσεις για το σύγχρονο ελληνικό σινεμά στους σκηνοθέτες που συμμετέχουν στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Ο Παναγιώτης Φαφούτης δουλεύει ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός. Εχει σκηνοθετήσει επτά μικρού μήκους ταινίες που έχουν βραβευθεί, δύο μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές, διαφημιστικά, εταιρικά βίντεο, θεατρικά έργα και street events, ενώ παράλληλα διδάσκει σκηνοθεσία σε κινηματογραφικές και δραματικές σχολές.  Αυτό τον καιρό, βρίσκεται στο στάδιο παραγωγής για την 8η μικρού μήκους ταινία του και στο στάδιο ανάπτυξης της 3ης του ταινίας μεγάλου μήκους. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας συμμετέχει με την ταινία «Πλευρά».

Τι σας κινητοποιεί να γυρίσετε μια ταινία μικρού μήκους σήμερα;

Με κινητοποιεί ό,τι με κινητοποιουσε πάντα, η ανάγκη να εξερευνήσω τον εαυτό μου και τον κόσμο, σήμερα δε πολύ περισσότερο μιας και χρειάζεται να μιλάμε με δυνατή φωνή για όσα μας απασχολούν σ’ αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε.

Πώς βλέπετε το σύγχρονο ελληνικό σινεμά και τι θα θέλατε να δείτε περισσότερο να συμβαίνει;

Το ελληνικό σινεμά καταφέρνει πολλά, αλλά πρέπει και να βρει τη σύνδεση του με τους Έλληνες, χρειάζεται κινηματογραφική εκπαίδευση στα σχολεία.

Μπορεί ένας νέος σκηνοθέτης να βιοποριστεί αποκλειστικά από τη σκηνοθεσία σήμερα στην Ελλάδα; Και αν όχι, θεωρείτε ότι αυτό είναι αποθαρρυντικό;

Δυστυχώς δεν είμαι πια νέος για να απαντήσω στην ερώτηση σας καίρια. Απ’ το σινεμά δε μπορεί, μπορεί όμως να βιοπορίζεται σκηνοθετώντας διαφημιστικά, σειρές, εταιρικά βίντεο, κλπ. και να κάνει ταινιες όσο του επιτρέπουν οι δυνάμεις του – προσωπικά θα ενθάρρυνα σήμερα  κάποιον να γίνει σκηνοθέτης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.