Αλέξανδρος Γεώργιος Σωτηρόπουλος: «Το σύγχρονο ελληνικό σινεμά έχει πολλά να προσφέρει»

Το ΒΗΜΑ ταξιδεύει στη Δράμα και θέτει τρεις ερωτήσεις για το σύγχρονο ελληνικό σινεμά στους σκηνοθέτες που συμμετέχουν στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Ο Αλέξανδρος Γεώργιος Σωτηρόπουλος σπούδασε στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, τελείωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο University of Southern Queensland στην Αυστραλία. Η μικρού μήκους ταινία «Δυόσμος» είναι το πρώτο του κινηματογραφικό εγχείρημα.

Τι σας κινητοποιεί να γυρίσετε μια ταινία μικρού μήκους σήμερα;

Για μένα, είναι η ανάγκη να επεξεργαστώ κάποια συναισθήματα που δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια και να μπορέσω να βγάλω τα μέσα έξω.

Πώς βλέπετε το σύγχρονο ελληνικό σινεμά και τι θα θέλατε να δείτε περισσότερο να συμβαίνει;

Πιστεύω πως το σύγχρονο ελληνικό σινεμά έχει πολλά να προσφέρει, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει η υποστήριξη από το κράτος. Αυτό που θα ήθελα να δω, είναι περισσότερες ιστορίες μειονοτήτωνπου να έχουν δημιουργηθεί από τις ίδιες τις ομάδες και όχι από εξωτερικούς παρατηρητές. Να δοθεί δηλαδή περισσότερος χώρος και ορατότητα σε περισσότερες ομάδες ανθρώπων να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους, και σε ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Μπορεί ένας νέος σκηνοθέτης να βιοποριστεί αποκλειστικά από τη σκηνοθεσία σήμερα στην Ελλάδα; Και αν όχι, θεωρείτε ότι αυτό είναι αποθαρρυντικό;

Δυστυχώς όχι. Καθώς εργαζόμουν στο εξωτερικό, κατάφερα να συγκεντρώσω κάποια χρήματα για να πραγματοποιήσουμε μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές την ταινία, με την αφιλοκερδή βοήθεια τους. Αλλιώς δε θα την είχαμε δημιουργήσει. Το θεωρώ πολύ αποθαρρυντικό, ειδικά τη στιγμή, που πολλοί άνθρωποι λόγω οικονομικής δυσχέρειας δεν μπορούν φυσικά να βάλουν ως προτεραιότητά τους τον κινηματογράφο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.