80ο Φεστιβάλ Βενετίας: Πρεμιέρα για τα «Γυρίσματα της τυχης» του Γούντι Άλεν

Ο Γούντι Αλεν παρουσίασε την 50ή ταινία του, εκτός διαγωνισμού στην κινηματογραφική Μόστρα.

Λίγες μέρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα όπου θα έρθει για την πανελλήνια πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του, «Γυρίσματα της τύχης» (Coup de change) αλλά και της συναυλίας του στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού το ερχόμενο Σάββατο, ο Γούντι Αλεν έδωσε το παρόν στο φεστιβάλ Βενετίας όπου η ίδια ταινία προβλήθηκε στο εκτός διαγωνισμού πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Τρεις Γάλλοι ηθοποιοί φτιάχνουν κάτι σαν ένα «ιψενικό τρίγωνο» με φόντο την Πόλη του Φωτός και σε μια ταινία που γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στην γαλλική γλώσσα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην καριέρα του σκηνοθέτη: η Λου Ντε Λαζ και ο Μελβίλ Πουπό είναι το παντρεμένο ζευγάρι και ο Νιλς Σνάιντερ ο παλιός συμμαθητής της πρώτης που «εισβάλλει» στη ζωή τους.

Αν και από την ταινία δεν απουσιάζει το χιούμορ, η αίσθηση που αφήνει είναι κυρίως δραματική και μάλιστα ο ίδιος ο Αλεν την τοποθέτησε «στο είδος του Match point».

Βενετία, Γιάννης Ζουμπουλάκης

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα φωνών, χειροκροτημάτων και σφυριγμάτων που δήλωναν τεράτιο ενθουσιασμό του κοινού, ο 88χρονος δημιουργός ήταν αρκετά εξομολογητικός στην συνέντευξη Τυπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας. Εκτός άλλων μίλησε για την τύχη και τον τεράστιο ρόλο που έχει παίξει στην ζωή του, μίλησε για τα χρόνια πριν την έναρξη της κινηματογραφικής καριέρας του, τότε που ωρίμαζε «καταβροχθίζοντας» ευρωπαϊκές ταινίες και μίλησε για τον θάνατο, «μια κακή υπόθεση που όλοι μας πρέπει να αντιμετωπίσουμε χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι για να την αποφύγουμε.»

Ανέφερε επίσης ότι πάντα ήθελε να κάνω μια καθαρά ευρωπαϊκή ταινία σε μια γλώσσα που δεν είναι η δική του και να κάνει έτσι αυτό που έκαναν οι σκηνοθέτες που θαύμαζε. Ανέφερε χαρακτηριστικά τον Φρανσουά Τριφό, τον Ζαν Λυκ Γκοντάρ, τον Αλέν Ρενέ και τον Ζαν Ρενουάρ .

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν σκοπεύει να γυρίσει μια νέα ταινία στη Νέα Υόρκη. «Υπάρχει μια ιδέα – το μόνο που χρειάζεται είναι χρηματοδότης που θα συμφωνήσει με τους όρους μου» είπε. «Και αυτοί οι όροι λένε ότι κανείς δεν θα διαβάσει το σενάριο και κανείς δεν θα ξέρει τίποτα από πριν για την ταινία.»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.