Θα αρχίσω σήμερα με μια ιστορική επέτειο. Η 3η του Σεπτέμβρη του 1974 είναι σημαδιακή ημέρα για το ΠαΣοΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου με την διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη ιδρύει αυτό το κόμμα που πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στη μεταπολίτευση. Η εμβληματική παρουσία του Ανδρέα Παπανδρέου με το λευκό πουκάμισο, χωρίς γραβάτα και η πεποίθησή του να ιδρύσει κόμμα παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος τις οποίες του είχαν επίμονα επισημάνει, αφήνουν ανεξίτηλα το αποτύπωμά τους στο κοινό που παρακολουθεί αλλά και σε όσους την επόμενη μέρα διάβαζαν στις εφημερίδες τη διακήρυξη….

Οι εκδηλώσεις για την ίδρυση του ΠαΣοΚ θα ανοίξουν με τη θεματική συζήτηση «Σύγχρονες προκλήσεις: Κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές και βιώσιμη ανάπτυξη» στο Περιστύλιο του Ζαππείου, την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου. Στο Ζάππειο θα πραγματοποιηθεί η πολιτική ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη. Θα ακολουθήσει συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Νίκο Ζιώγαλα και Γιάννη Γιοκαρίνη.

***
Και οι Βρετανοί άρχισαν να ανακαλύπτουν την Αλεξανδρούπολη

Είναι βέβαιο ότι η φράση «Σούδα του Βορρά», που αποδίδεται στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος είχε διαβλέψει έγκαιρα το καθοριστικό στρατηγικό πλεονέκτημα της Αλεξανδρούπολης και περιγράφει την δημιουργία ενός διαμετακομιστικού κόμβου στρατηγικής σημασίας για την συμμαχία του ΝΑΤΟ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επιβεβαιώνεται εμφατικά, λαμβάνοντας καθημερινά σάρκα και οστά.

Όπως μαθαίνω θα αφιχθούν στην Αλεξανδρούπολη το αμέσως προσεχές διάστημα, προσωπικό και μέσα των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα στελέχη αυτά θα φιλοξενηθούν σε Στρατόπεδα της Αλεξανδρούπολης πριν να αναχωρήσουν για την Ρουμανία για να πάρουν μέρος στην Νατοϊκή άσκηση “Steadfast Jupiter 23”, η οποία θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο.

Οι πληροφορίες μου λένε ότι και το πλοίο “MV Hurst Point”, το οποίο θα μεταφέρει στρατιωτικά οχήματα, ρυμουλκούμενα και εμπορευματοκιβώτια, το σύνολο δηλαδή του εξοπλισμού και των μέσων των φιλοξενούμενων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, θα καταπλεύσει στο λιμάνι της πόλης στις 2 Σεπτεμβρίου.

Η επιλογή των δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου να συμπεριλάβουν το σύνολο των υποδομών της πόλης της Αλεξανδρούπολης ως μέρος του σχεδιασμού για τις επιχειρήσεις και δραστηριότητες τους, έρχεται να προστεθεί στην σταθερή προτίμηση γενικά των συμμαχικών δυνάμεων προς τις υποδομές και διευκολύνσεις που παρέχει η χώρα μας και περιλαμβάνουν από υποστήριξη σε θέματα σίτισης και διαμονής, έως υγειονομική κάλυψη και ασφάλεια των φιλοξενούμενων δυνάμεων και αναδεικνύουν και ενισχύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση αυτής της ιδιαίτερα ευαίσθητης γωνιάς της χώρας μας, η οποία τις τελευταίες μέρες πλήττεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

***
Ποιον πλανητάρχη προτιμούν οι Έλληνες;

Ήταν ένα δείπνο, σε οικία πολιτικού στο κέντρο της Αθήνας με ελληνοαμερικανούς συνδαιτημόνες και βεβαίως το μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές. Αφού ετέθη το ερώτημα ποιον θα ψηφίσουν οι ομογενείς, εάν δηλαδή θέλουν να ψηφίσουν από τους ρεπουμπλικάνους τον Ντόναλντ Τραμπ ή από τους Δημοκρατικούς τον Τζο Μπάιντεν, μια ελληνοαμερικανίδα που έζησε πολλά χρόνια στην Ουάσιγκτον και είχε επαφές με αυτό που ονομάζομε «αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο» έκανε την πρόβλεψή της, αφήνοντας τους άλλους… παγωτό:

«Κατά την γνώμη μου, όταν θα φθάσουμε στις εκλογές, δεν θα είναι υποψήφιοι ούτε ο Τραμπ ούτε ο Μπάιντεν για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών». Δεν ξέρω πώς η κυρία αυτή επηρέασε την γνώμη των άλλων, αλλά έως το τέλος του δείπνου οι συνδαιτημόνες, ανάμεσά τους και ο Έλληνας πολιτικός, έψαχναν άλλους υποψήφιους.

***

Η ένοπλη Δικαστική Αστυνομία, με την γκρι στολή

Στο Περιστύλιο της Βουλής, την ώρα που διεξαγόταν η συζήτηση για τις φωτιές, δημιουργήθηκε ένα πηγαδάκι γύρω από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιάννη Μπουγά (πρώην γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ).

Στα χέρια του κρατούσε έναν λευκό φάκελο που έγραφε με κεφαλαίο γράμματα «υφυπουργός» και έδειχνε κάτι από αυτό σε συναδέλφους τους βουλευτές της ΝΔ. Εκείνο που μου τράβηξε την προσοχή είναι όταν τον άκουσα να λέει «ακόμα και τα κουμπιά που θα έχει η στολή τους τα έχουμε επιμεληθεί με προσοχή».

Κουμπιά; Λέω σε στολή που τα επιμελήθηκε ένας υφυπουργός; Εξήγησε ότι πρόκειται για την υπό σύσταση Δικαστική Αστυνομία (σ.σ. σαν πολλές αστυνομίες δεν μαζεύτηκαν τώρα τελευταίως) που στόχος της, όπως είπε, είναι η φρούρηση των δικαστηρίων και επίδοση των δικογράφων που έως τώρα αποτελούσε πάρεργο των αστυνομικών.

Εκείνο που επίσης εντυπωσίασε είναι η αποκάλυψη ότι το Σώμα της Δικαστικής Αστυνομίας θα είναι και ένοπλο (θα έχουν υπερσύγχρονα πιστόλια, όπως όλοι οι υπόλοιποι αστυνομικοί) επικουρούμενο μάλιστα από 150 ειδικούς επιστήμονες, πολιτικό προσωπικό της Αστυνομίας.

Ποια θα είναι τα καθήκοντά τους; Να βοηθούν εισαγγελείς και ανακριτές με τις ειδικές γνώσεις που θα έχουν. Η στολή τους, την οποία με προσοχή, όπως έλεγε έχουν επιμεληθεί θα είναι χρώματος μπλε με γκρι και τα κουμπιά θα φέρουν τον ζυγό της Δικαιοσύνης. Μόλις συγκροτηθεί η Δικαστική Αστυνομία, 2.500 αστυνομικοί που υπηρετούσαν στα δικαστήρια, θα επιστρέψουν στα αστυνομικά τμήματα.

***
Πώς γλύτωσαν τα στρατόπεδα στον Έβρο

Ίσως οι περισσότεροι να γνωρίζουν ότι στην περιοχή του Έβρου βρίσκονται πολλά στρατόπεδα, με ισχυρή, ισχυροτάτης μπορώ να πω δύναμη πυρός. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν λέγαμε ότι η ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης είναι η πιο στρατιωτικοποιημένη περιοχή της χώρας.

Και όμως η φωτιά κατέστρεψε τεράστιες εκτάσεις, έφθασε και πέρασε μέσα στα στρατόπεδα, πλην όμως εκρήξεις πυρομαχικών του τύπου Αγχίαλος δεν σημειώθηκαν. Και ξέρετε γιατί; Πρώτο επειδή η Αγχίαλος έγινε μάθημα και η κυριότερη αιτία της καταστροφής ήταν ότι δεν έγινε αποψίλωση στην γύρω από την αποθήκη πυρομαχικών περιοχή. Τώρα όμως οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά, δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες 40 έως και 200 μέτρα γύρω από τα στρατόπεδα και το σημαντικότερο εκκενώθηκαν αποθήκες από πυρομαχικά. Και να σκεφτείτε ότι οι αποθήκες αυτές ήταν ακριβώς οι ίδιες με αυτήν της Νέας Αγχιάλου.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, πέρασε αρκετές ημέρες στον Έβρο και σε ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια έγραψε: «Η αυστηρή τήρηση των διαταγών και η απαρέγκλιτη τήρηση των πρωτοκόλλων σώζει. Αυτός είναι ο κανόνας που χαρακτηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η ανθεκτικότης των υποδομών μας απεδείχθη εμπράκτως…» Για να συμπληρώσει: «Με τέτοιο προσωπικό οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν να φοβούνται τίποτα και κανέναν…»

***
Το 18ο Rafale

Ένα ακόμη μαχητικό αεροσκάφος Rafale παρέλαβε χθες η Πολεμική Αεροπορία. Προσγειώθηκε στην Τανάγρα από Έλληνα πιλότο. Συνολικά, πλέον, από την παραγγελία των 24 γαλλικών μαχητικών, η Πολεμική Αεροπορία έχει παραλάβει τα 18. Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, από τα 24 αεροσκάφη, τα 12 θα είναι καινούρια και τα άλλα 12 μεταχειρισμένα.

***

Οι Βουλευτές μιας χρήσης του Κασιδιάρη

Ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού, Ηλίας Κασιδιάρης, το κατάφερε και αυτό. Να διαλύσει το κόμμα το οποίο ο ίδιος ανάδειξε και πρότεινε στους οπαδούς του, σε λιγότερο από τρεις μήνες. Καταγγελίες, διαγραφές και αποχωρήσεις δείχνουν το επίτευγμα του ανθρώπου που θέλει να » διοικήσει » τον Δήμο Αθηναίων, όπως ο ίδιος λέει.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που κατάφερε ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, είναι να » κάψει » πολιτικά μια σειρά στελεχών του . Μιλάμε φυσικά για τους Βουλευτές που διαγράφτηκαν και πρόκειται να διαγραφούν ή να αποχωρήσουν από τους Σπαρτιάτες.

Αυτοί έτσι «πατενταρίστηκαν» ως στελέχη του Κασιδιάρη και με αυτό τον τρόπο η όποια μελλοντική συμμετοχή τους σε εκλογές θα εμπίπτει στις υπάρχουσες τροπολογίες. Ακόμα, δεν γνωρίζουμε που μπορούν να οδηγήσουν οι καταγγελίες του Βασίλη Στίγκα για πιέσεις και εκβιασμούς, για greek mafia και Κορλεόνε καθώς ο ίδιος φαίνεται διατεθειμένος να τις φτάσει στις δικαστικές αρχές, σύμφωνα με δηλώσεις του.

Αφού λοιπόν μετέτρεψε μια σειρά ακόμη στελεχών του σε Βουλευτές μιας χρήσης, είναι απορίας άξιον το που θα βρει σε επόμενες εκλογές » χρήσιμους πολιτικά αυτόχειρες » για να τον ακολουθήσουν και να καούν και αυτοί με τη σειρά τους από τις εντολές και τις επιλογές του.

***
Ονόματα του ΚΚΕ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Έτοιμο για την μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι το ΚΚΕ, το οποίο κατέρχεται με τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις 13 Περιφέρειες και σε 262 δήμους σε όλη την Ελλάδα με 1.284 υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους και 21.062 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και συμβούλους δημοτικών κοινοτήτων.

Στην Περιφέρεια Αττικής υποψήφιος είναι ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, ενώ και στις άλλες περιφέρειες κατεβαίνει με κεντρικά στελέχη του, δίνοντας μια σαφή πολιτική μάχη.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, πολιτικό μηχανικό, και στέλεχος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον Σωτήρη Παρίση, μέλος της ΚΕ, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον Νίκο Κουτουμάνο, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ, στην Περιφέρεια Ηπείρου με τον Γιώργο Πρέντζα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας του ΚΚΕ, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τον Νώντα Στολτίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με τον Διονύση Κλάδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ, στην Περιφέρεια Κρήτης με τον Αλέκο Μαρινάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και από εκεί και πέρα κατέρχεται στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου με τον Γιάννη Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α., στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου με την Αγλαΐα Κυρίτση, συνταξιούχο δημοσιογράφο και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την Αλεξάνδρα Μπαλού, συνταξιούχο τραπεζοϋπάλληλο.

Όσον αφορά τους μεγάλου δήμους: στον δήμο Αθηναίων υποψήφιος δήμαρχος είναι ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στον δήμο της Θεσσαλονίκης ο Βασίλης Τομπουλίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στον δήμο της Πάτρας εκ νέου υποψήφιος ο νυν δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και στον δήμο Πειραιά ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Α’ Πειραιά.