Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ολοκλήρωσε τον κύκλο των ομιλιών των υποψηφίων προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Διαρκές Συνέδριο που άρχισε τις εργασίες του το Σάββατο (2/8).Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εστίασε κυρίως στην πολιτική ταυτότητα κατά τη μετά-Τσίπρα εποχή, μιλώντας για τα «όχι» που θα πρέπει ν’ ακούγονται κόντρα στον συμβιβασμό της εξουσίας και προαναγγέλοντας παράλληλα τη στήριξη σε όποιον επικρατήσει στην εκλογική μάχη για το χρίσμα. Με μια προϋπόθεση βέβαια, πως το κόμμα δεν θα λοξοδρομήσει από τις ιδεολογικές αρχές του.

Στο γενικό σχόλιό του για το Συνέδριο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε πως «η αριστερά ξέρει να μιλάει» και ότι σε αυτή την εσωκομματική διαδικασία «κανένας συνυποψήφιος δεν είναι αντίπαλος», καθώς «δουλέψαμε μαζί και θα δουλέψουμε μαζί». Όπως συμπλήρωσε, «η αριστερά συζητά μέσα στους δικούς της χώρους».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «πρέπει να βγούμε απ’ αυτήν την εκλογή και απ’ αυτό το Συνέδριο μ’ ένα σχέδιο για το 2026. Ένα σχέδιο για την Ελλάδα, τις εργασιακές σχέσεις, το κοινωνικό κράτος, τον πολιτισμό», υπογραμμίζοντας ότι «θα έχουμε κι εκείνα που δεν θα σας αρέσουν. Πρέπει να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας. Δεν λέμε ναι σε όλους».

Κι εξηγώντας αυτήν τη σκέψη του ανέλυσε πως «οι αντίπαλοί μας δεν είναι μόνο κάποιες επιχειρήσεις ή οι τραπεζίτες, είναι πολλοί οι νικητές της αγορές και πρέπει να φτιάξουμε ένα μπλοκ προτεραιοτήτων. Θα είναι πιστευτό αν πούμε ότι θα μειώσουμε περισσότερο τους φόρους από τη Νέα Δημοκρατία; Η δεξιά έλεγε πάντα ότι ‘θα μειώσουμε τους φόρους κι ας μειώσουμε μετά τις κοινωνικές δαπάνες’. Η ηγεμονία χτίζεται όταν λες και πράγματα που δεν είναι ηγεμονικά. Δεν κάνεις εκπτώσεις μόνο και μόνο για να κερδίσεις τις εκλογές. Αν δεν σμπρώξεις τα όρια του εφικτού, θα είσαι μια διαχειριστική δύναμη. Όταν πάμε σε εκλογές να λέμε αυτά που πιστεύουμε και να μην συνεχίσουμε το είδος πονηριάς».

«Ο κόσμος έχει ένστικτο και ξέρει να ξεχωρίζει αυτές και αυτούς που λένε κάτι γιατί το αγαπούν και αυτούς που το λένε μόνο και μόνο για να κρατήσουν την εξουσία. Το σχέδιό μας πρέπει ν’ αφορά την ταυτότητά μας που έχει αξίες, ιδέες και αναλύσεις. Αν μειώσεις τους φόρους στους πλούσιους τούς κάνεις πιο πλούσιους», ανέφερε ακόμη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επέμεινε δε λέγοντας πως «αν δεν δίνεις ιδεολογικές μάχες, δεν μπορείς να είσαι ηγεμονικός. Αν δεν πολεμήσεις με ηγεμονία και με το δικό σου πρόσημο, τότε όλες οι πολιτικές που θα προτείνεις θα ενσωματώνονται στον κύριο λόγο».

Σημείωσε επίσης ότι «αν η ανάπτυξη δεν είναι κόκκινη, τότε δεν θα ‘ναι ούτε πράσινη. Θα δούμε πώς μπορεί να μας βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη» πάντα μέσα «στο θεσμικό πλαίσιο της δημοκρατίας μας».

«Όποιος κερδίσει, θα τον υποστηρίξουμε», συμπλήρωσε περιγράφοντας ως ιδανικό σχέδιο τη «δουλειά του μυρμηγκιού», διότι μόνο έτσι προχωρά «ένα κόμμα που θέλει τη διεύρυνση και τη γείωση με την κοινωνία. Θα βρούμε νέα παιδιά που θα τα δουλέψουμε για μια τετραετία και θα τα χτίσουμε. Θα τους μάθει η κοινωνία, θα έχουν αναγνώριση».

Πάντα, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, με «σεβασμό στις ιδέες» κι αφότου διαμορφωθεί «η συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Εγώ δεν πιστεύω ότι μπορείς να θέλεις μια κοινωνία δημοκρατική, συμμετοχική με άλλες δομές και το ίδιο κόμμα να είναι ιεραρχικό. Θα δίνω λόγο στα όργανα του κόμματος, αν δεν το θέλετε μην με ψηφίσετε», προσέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Προτού καταλήξει με το «είτε κερδίσω είτε δεν κερδίσω, υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω να είμαι μέρος μια συλλογικής ηγεσίας. Θέλω να φέρω το χαμόγελο στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ για όσα κατάφεραν. Γιατί η αριστερά μπορεί να κερδίσει. Όποιος λέει ότι έτσι θα φτάσουμε στο 8%, κρατά αμυντική στάση, Η επιθετική στάση είναι το ‘αυτοί είμαστε’, αυτό θα προσπαθήσουμε με τις δικές μας αξίες και προτάσεις».