Με την ομόφωνη έγκριση των πέντε υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξεκίνησαν οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου και ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 16:00.

Οι υποψηφιότητες εγκρίθηκαν ως ενιαία πρόταση. Επιπλέον εγκρίθηκε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία για την προεδρία του κόμματος.

Ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες των «5»

Τσακαλώτος: «Αυτοί είμαστε – Δεν κάνεις εκπτώσεις μόνο για να κερδίσεις τις εκλογές»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ολοκλήρωσε τον κύκλο των ομιλιών των υποψηφίων προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Διαρκές Συνέδριο που άρχισε τις εργασίες του το Σάββατο (2/8).Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εστίασε κυρίως στην πολιτική ταυτότητα κατά τη μετά-Τσίπρα εποχή, μιλώντας για τα «όχι» που θα πρέπει ν’ ακούγονται κόντρα στον συμβιβασμό της εξουσίας, προαναγγέλοντας στήριξη σε όποιον επικρατήσει στην εκλογική μάχη για το χρίσμα.

Στο γενικό σχόλιό του για το Συνέδριο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε πως «η αριστερά ξέρει να μιλάει» και ότι σε αυτή την εσωκομματική διαδικασία «κανένας συνυποψήφιος δεν είναι αντίπαλος», καθώς «δουλέψαμε μαζί και θα δουλέψουμε μαζί». Όπως συμπλήρωσε, «η αριστερά συζητά μέσα στους δικούς της χώρους».

Τζουμάκας: «Ποιος υπολογίζει τον Κυριάκο, τον πρόεδρο του συλλόγου;»

Ο Στέφανος Τζουμάκας ανέβασε αρκετά τους τόνους στη διάρκεια της ομιλίας του κατά το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος ήταν ο τέταρτος εκ των πέντε που ανέβηκε στο βήμα κι εκτός της επίθεσης προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για εσωτερικά προσκόμματα στη λειτουργία του κόμματος. Απαίτησε μάλιστα «να έχουμε αίσθηση του πού είμαστε» προκειμένου να καταστεί εφικτό κατόπιν «να είμαστε η προοδευτική λύση στη χώρα» μέσα από μια συλλογική πολιτική που δεν θα την κάνουν «μόνο μερικοί σύντροφοι στα κανάλια».

Μιλώντας για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι υπάρχει ανάγκη «να κοιτάζει μακριά, όχι μόνο πώς πάει ο σύλλογος», εκτιμώντας ότι η μοναδική λύση είναι η εκτίμηση της διεθνούς σκηνής. «Ποιος υπολογίζει τον Κυριάκο, τον πρόεδρο του συλλόγου;» διερωτήθηκε ρητορικά.

Παππάς: «Ο Μητσοτάκης κάνει ΙΧ εξωτερική πολιτική, δεν θα κάνουμε τη στρουθοκάμηλο»

Τρίτος χρονικά ανέβηκε στο βήμα του Διαρκές Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς, καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις για την επόμενη ημέρα ως υποψήφιος πρόεδρος.

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός εστίασε αρκετά στα εθνικά θέματα και τις διεθνείς σχέσεις με την Τουρκία, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για μια εξωτερική πολιτική που δεν προασπίζει τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά τόνισε πως «ο Μητσοτάκης κάνει ΙΧ εξωτερική πολιτική», την οποία, όπως προανήγγειλε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει με συναίνεση.

Κασσελάκης: «Είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε – Λένε ότι είμαι πράκτορας γιατί φοβούνται»

Ο Στέφανος Κασσελάκης, δια του βήματος του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, θέλησε να ευχαριστήσει την Έφη Αχτσιόγλου για την προσωπική αναφορά στον ίδιο και τις ομοφοβικές επιθέσεις που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα. Ακολούθως κατέθεσε το δικό του προσωπικό στίγμα για την επόμενη ημέρα στο κόμμα.

Με τις ευχαριστίες προς την Έφη Αχτσιόγλου άρχισε την ομιλία του ενώπιον των συνέδρων ο Στέφανος Κασσελάκης, υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα ήθελα γι’ αρχή να ευχαριστήσω την Έφη για την αναφορά που έκανε στην ομιλία της. Έφη, σε θαυμάζω ως γυναίκα πολιτικό και μητέρα, θα καταλάβουν ότι είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε», επισήμανε ο 35χρονος πολιτικός.

Κατόπιν μίλησε για την υποψηφιότητά του και τα όσα πιστεύει ότι είναι σε θέση να προσφέρει ως νέος ηγέτης του κόμματος.

Αχτσιόγλου: «Δεν είμαστε με τα τζάκια, πρέπει να σπάσουμε τον φόβο»

Από το βήμα του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, η υποψήφια πρόεδρος Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για την ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να αναδιοργανωθεί, ν’ ανοίξει τον βηματισμό του και να πείσει ότι «μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα».

Η βουλεύτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης χώρισε το πλάνο της σε τέσσερα πεδία και εξήγησε πώς μπορεί να επέλθει η αλλαγή που θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά στην εξουσία.

Γιώργος Βασιλιάδης: Η επόμενη μέρα να μας βρει πιο δυνατούς

«Το σημερινό μας συνέδριο διεξάγεται σε μια ιστορική στιγμή για την Αριστερά, το κόμμα, την κοινωνία», ανέφερε ο αναπληρωτής γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης, μιλώντας στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος.

Είπε ότι μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και «μετά την απόλυτη επικράτηση της Δεξιάς σε κάθε έκφανση», έχουμε μπει σε μια νέα πολιτική συγκυρία, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι ήδη από την αρχή της νέας θητείας της «ξεδιπλώνει την ακραία νεοφιλελεύθερη ατζέντα της». Σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την ελληνική Αριστερά, κυβερνώσα Αριστερά και δικαίωσε τους αγώνες γενεών.

Υπογράμμισε ότι τώρα «καλούμαστε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο βίαιης ωρίμανσης» και ότι «η επόμενη μέρα θα πρέπει να μας βρει πιο ενωμένους, πιο δυνατούς και αποφασισμένους για τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος και ένας λαός που έχει περάσει πολλά». Πρόσθεσε ότι κι εμείς τον έχουμε απογοητεύσει αυτόν τον λαό, όμως περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ λύσεις και όραμα. «Εμείς έχουμε τα εργαλεία γι’ αυτό. Να ενεργοποιήσουμε το κόμμα μας, τις οργανώσεις μας, τα ινστιτούτα μας…», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ζήτησε να δοθούν όλες οι δυνάμεις στις εκλογικές διαδικασίες, «να τις μετατρέψουμε σε γιορτές δημοκρατίας για να αναγεννηθεί η ελπίδα και να δώσουμε δύναμη στη νέα ή τον νέο πρόεδρο». Τόνισε ότι χρειάζεται ένας δυνατός-ή πρόεδρος αλλά και ένα δυνατό κόμμα που θα τροφοδοτεί τον/την πρόεδρο με δύναμη. «Πρόεδρος και κόμμα είναι αλληλένδετα, ένα ενιαίο όλον», σημείωσε. Ο κ. Βασιλειάδης έκλεισε την τοποθέτηση του με μια προτροπή του προς τους υποψήφιους προέδρους, όχι ως αναπληρωτής γραμματέας αλλά ως απλό μέλος και ως απλός πολίτης, όπως είπε: «Από το κόμμα, για το κόμμα, με το κόμμα, σπάστε τις παραλυτικές ισορροπίες που κρατούν το κόμμα καθηλωμένο και άνευρο. Αφήστε άσβεστη την παρακαταθήκη του Αλέξη για την κυβερνώσα Αριστερά, τον κορμό της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης του τόπου».

Ανοιξε το Συνέδριο η Ράνια Σβίγκου: «Σημείο καμπής και ώρα ευθύνης»

«Η διαδικασία εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί σημείο καμπής και ώρα ευθύνης για όλους», ανέφερε η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, στην έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που ενέκρινε τις πέντε υποψηφιότητες και πρόσθεσε: «Το στοίχημα είναι η προσέλευση στις κάλπες. Όλες και όλοι πρέπει να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και είναι δυνατός. Το μήνυμα για μια ενωμένη και ισχυρή Αριστερά για έναν ενωμένο και ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσει προοπτική στο μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του».

Στην ομιλία της η κ. Σβίγκου αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα: «Σήμερα γράφουμε στην πράξη τη νέα σελίδα για το κόμμα και κηρύσσουμε την αρχή της διαδικασίας ανασυγκρότησης. Μίας διαδικασίας ανασυγκρότησης που έχει την στήριξη του εμβληματικού προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα, του πρώτου αριστερού πρωθυπουργού της χώρας. Του επικεφαλής μίας κυβέρνησης που έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια και στήριξε τους κοινωνικά ασθενέστερους. Μίας κυβέρνησης που ανέλαβε την ιστορική ευθύνη και υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε πρόεδρος ενός μικρού κόμματος της Αριστεράς και έγινε πρόεδρος του μεγαλύτερου αριστερού κόμματος της Ευρώπης».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα λέγοντας: «Η επόμενη ημέρα έχει αρχίσει, σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για την νέα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανοίγουμε την πόρτα για να περάσει το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία δεν γίνεται σε συνθήκες θερμοκηπίου, γίνεται σε συνάφεια με την κοινωνία και τα προβλήματά της και με όσα συμβαίνουν στην χώρα, τα οποία παρουσιάζει ως αναπόφευκτα ή ακόμη και φυσικά η προπαγάνδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Καταλόγισε αλαζονεία και έλλειψη ενσυναίσθησης στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του και πρόσθεσε ότι την συνοδεύουν «το ψέμα, η συγκάλυψη, η διαστρέβλωση. Όλα αυτά δεν αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας. Ο πολιτικός μας ανταγωνισμός οφείλει να είναι ανταγωνισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δεν αξίζει στην Ελλάδα η εικόνα ενός παντοδύναμου πρωθυπουργού και μίας διασπασμένης αντιπολίτευσης. Η κοινωνία δεν μας περιμένει, η ΝΔ και η ακροδεξιά είναι ήδη εδώ και ρίχνουν την βαριά σκιά τους».

Αγκαλιές και χαμόγελα για τους 5 – Τα πηγαδάκια

Εγκρίθηκε η υποψηφιότητα Κασσελάκη

Οι υπογραφές των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν την υποψηφιότητα Κασσελάκη
1) ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ βουλευτής
2) ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ βουλευτής
3) ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ τ.βουλευτής
4) ΧΑΡΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ τ.βουλευτής
5) ΜΠΕΤΥ ΣΚΟΥΦΑ τ.βουλευτής
6) ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ ΕΛΕΝΗ τ.βουλευτής
7) ΝΤΖΙΜΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ τ.βουλευτής
8)ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ τ.βουλευτής
9) ΚΛΕΙΩ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗ
10) ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ
11) ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΘΗΣ
12) ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ
13) ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΑΟΥΣΗ
14) ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΥΔΙΩΤΗ
15) ΧΡΥΣΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
16)ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΚΙΣΚΙΡΑ
17)ΣΟΦΙΑ ΛΑΓΙΟΥ
18) ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΕΒΕΝΤΗ
19)ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΟΥΚΑΚΗ
20) ΚΟΡΝΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ
21)ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΑΚΟΥ
22) ΡΙΤΣΑ ΜΕΜΤΣΑ
23) ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΟΣΚΑΧΛΑΙΔΗΣ-ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
24) ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ
25) ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΑΝΕΛΑ
26) ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΜΥΡΝΑΚΗ
27) ΜΑΥΡΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
28) ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΑΥΛΑΡΙΟΥ
29) ΨΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
30) ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΦΛΑΝΙΔΗΣ

Γεμάτο το θέατρο

Γέμισε το θέατρο στο Ιδρυμα του Μείζονος Ελληνισμού όπου θα διεξαχθούν οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κατάμεστος ήταν λίγο μετά τις 12:00 ο χώρος της πλατείας, με τον κόσμο να ανεβαίνει και στα θεωρεία.

Κασσελάκης: Η Τζάκρη υπέγραψε την υποψηφιότητα

Η Θεοδώρα Τζάκρη μίλησε για την ανάγκη ίσων ευκαιριών στις εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, εκδηλώνοντας -χωρίς να εκτεθεί- τη στήριξή της στον Στέφανο Κασσελάκη.

Η Θεοδώρα Τζάκρη είναι εξ αυτών που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμμέσως πλην σαφώς τουλάχιστον. Ανήκει, άλλωστε, σε όσα μέλη της Κεντρικής Επιτροπή συνυπέγραψαν την αίτηση για τη συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία απέναντι στους έτερους διεκδικητές για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, το Σάββατο (2/9), η βουλεύτρια Πέλλας εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε ν’ αρνηθεί το δικαίωμα σ’ έναν οποιονδήποτε συνάδελφο, ακόμη κι αν διαφωνούσε μαζί του, στέλνοντας με διακριτικό τρόπο το μήνυμα υποστήριξης στον τελευταίο χρονικά εκ των υποψηφίων που εκδήλωσε την πρόθεσή του να εισέλθει στη μάχη για το χρίσμα.

«Η συλλογή των τριάντα υπογραφών έχει επιτρεπτικό χαρακτήρα, αποκαθιστά την ισότητα των ευκαιριών όλων των υποψηφίων. Προσωπικώς δεν θα στερούσα ακόμα κι από συντρόφους με τους οποίους συχνά διαφωνώ την ευκαιρία να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους κι αυτό αφορά και τα τρακόσια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οι αφίξεις

Πάνω από 5.000 σύνεδροι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία

Συνολικά, περισσότεροι από 5.000 σύνεδροι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, με την πλειονότητά τους, κυρίως από την περιφέρεια, να δίνει το «παρών» διαδικτυακά. Πρόκειται για το ίδιο «σώμα» που συμμετείχε στο 3ο Συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Απρίλιο του 2022.

Η διαδικασία

Το Διαρκές Συνέδριο θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο, με δυνατότητα φυσικής ή διαδικτυακής παρουσίας.

Οι υποψηφιότητες θα εγκριθούν ως ενιαία πρόταση. Υπενθυμίζεται ότι για την κατάθεση υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ για τις υποψηφιότητες που εγκρίθηκαν από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή, δεν απαιτούνται υπογραφές.

Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή Προέδρου θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, στις 10 Σεπτεμβρίου, και εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος αυτός θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου.