Ούτε πέντε ούτε δέκα, αλλά δεκατέσσερις διαδοχικές ημέρες καίει πλέον η φωτιά στον Έβρο, χωρίς οι επίγειες ή οι εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να την έχουν θέσει -μέχρι τώρα- υπό έλεγχο. Ή έστω να την έχουν περιορίσει προκειμένου, όταν είναι εφικτό, να τη σβήσουν ολοκληρωτικά.
Έφυγε ο Αύγουστος, μπήκε ο Σεπτέμβριος κι η εικόνα δεν έχει παρουσιάσει την απαιτούμενη βελτίωση. Αλλάζει μεν πυρήνα, μα παραμένει ίδια κι απαράλλαχτη. Εξ ου και η πολιτική αντιπαράθεση από το βήμα της Βουλής.
Το Σουφλί γλίτωσε, η περιοχή σε συναγερμό
Το Δάσος της Δασιάς, αυτός ο ανεκτίμητος παράδεισος πρασίνου και άγριας ζωής στον ακριτικό νομό, είναι παραδομένο από μέρες στη μανία του πύρινου μετώπου και ουδείς εκ των επικεφαλής είναι σε θέση να πει πότε θα ξημερώσει μια διαφορετική, όχι τόσο μαύρη από τους καπνούς και τη στάχτη, ημέρα για τον πολύπαθο τόπο.
Η μάχη έχει επικεντρωθεί πλέον γύρω από το Σουφλί. Η πόλη μπορεί να γλίτωσε την τελευταία στιγμή μετά από μια νύχτα τρόμου, καθώς ο άνεμος άλλαξε διεύθυνση και οι φλόγες που είχαν φτάσει σε απόσταση 1-2 χιλιομέτρων από τα σπίτια έφυγαν προς την αντίθετη, ωστόσο ο συναγερμός δεν έχει απενεργοποιηθεί.
Κάθε ώρα που περνά είναι εξίσου κρίσιμη με την προηγούμενη ή την επόμενη.
Πάνω από 580 πυροσβέστες στο μέτωπο
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Παρασκευής (1/9), το μέτωπο των πολλών χιλιομέτρων εκτείνεται μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη. Ακριβώς όπου βρισκόταν και την Πέμπτη.
Οι δυνάμεις είναι ισχυρές και ταυτόχρονα ενισχυμένες, καθώς επιχειρούν πλέον περισσότεροι 580 πυροσβέστες με 129 οχήματα και 16 πεζοπόρα τμήματα. Από την άλλη τα δέκα αεροσκάφη έκαναν συχνές ρίψεις νερού έως ότου πέσει το φως και διακόψουν τις πτήσεις τους.
Συν τοις άλλοις, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς υπάρχει η συνδρομή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών (Αλβανία, Σερβία), με δυνάμεις που έχουν έρθει από πολλές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Αλβανία, Σερβία).
Φυσικά παρόντες και δεκάδες εθελοντές πυροσβέστες, τα άτομα που έχουν διατεθεί από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και την Ελληνική Αστυνομία. Μαζί και υδροφόρες ή μηχανήματα έργου των Περιφερειών που βοηθούν στο άνοιγμα αντιπυρικών ζωνών.
Μάλιστα η καταβολή έκτακτου επιδόματος στους πυροσβέστες δεν έχει αποκλειστεί ως κυβερνητική ανταμοιβή για τη συνολική συνεισφορά τους.
Ο καιρός δεν είναι σύμμαχος
Ανεξαρτήτως σχεδιασμού πάντως, η ένταση της φωτιάς δεν μειώνεται και συνεχίζει την καταστρεπτική δράση της. Είναι ευχής έργον μάλιστα πως δεν χάθηκαν επιπλέον ζωές, καθώς από το Δάσος της Δαδιάς απεγκλωβίστηκαν 25 μετανάστες.
Κι αν η αλλαγή του καιρού με τις πρώτες, έντονες μάλιστα, βροχές του φθινοπώρου θα ήταν στην εν λόγω περίπτωση ένα πολύ καλό μαντάτο, ο Έβρος θα είναι από τις ελάχιστες περιοχές που δεν θα επηρεαστεί από τα φαινόμενα.
Η κακοκαιρία θα διαρκέσει ως την ερχόμενη Τρίτη, στην ανατολική πλευρά της Θράκης ωστόσο δεν πρόκειται να πέσει ούτε σταγόνα νερού που ομολογουμένως θα βοηθήσει στην προσπάθεια κατάσβεσης.
Ο Έβρος στο επίπεδο 4
Το ξημέρωμα του Σαββάτου θα βρει τα εναέρια μέσα ν’ απογειώνονται ξανά και τις επίγειες δυνάμεις να παλεύουν με μια άτρωτη φωτιά.
Ούτως ή άλλως ο Έβρος ανήκει στο γκρουπ των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου, επίπεδο 4, για εκδήλωση πυρκαγιών στη διάρκεια του Σαββάτου. Μαζί με την Αττική, την Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Σκύρο, τη Λέσβο, τη Χίο, τα Ψαρά, τη Σάμο και την Ικαρία.