«Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς να χαρακτηρίσω την ταινία» είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού ο Γιώργος Λάνθιμος μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου για την ταινία «Poor things» που παρουσιάστηκε χθες στο φεστιβάλ Βενετίας. «Εχουν υπάρξει ταινίες που είναι μοναδικές και ιδιαίτερες στο ύφος τους αλλά στην εποχή μας, ίσως όντως να μην υπάρχουν πολλές ταινίες σαν αυτή.»

Με φόντο το Λονδίνο (που στην πραγματικότητα είναι η Πράγα γιατί εκεί έγιναν τα γυρίσματα) αλλά και άλλες πόλεις περασμένων εποχών, το «Poor things» εστιάζει στην ζωή μιας γυναίκας που έχει αναστηθεί μετά την αυτοκτονία της χάρη στην επέμβαση ενός ιδιοφυούς επιστήμονα (Γουίλεμ Νταφόε) που την κρατά στο σπίτι του. Σιγά- σιγά, η Μπέλα Μπάξτερ που υποδύεται η καταπληκτική στον ρόλο Εμα Στόουν (και παραγωγός της ταινίας), από βρέφος στο σώμα μιας γυναίκας θα εξελιχθεί σε μια απολύτως ώριμη, δραστήρια, γεμάτη πυγμή, διεκδικητική γυναίκα σε αυτή την παράξενη ταινία, στην οποία το στοιχείο του ρεαλισμού και της φαντασίας / μεταφυσικής αποκτούν μια εντελώς ξεχωριστή χημεία που στηρίζεται από ευφάνταστες ιδέες.

Βενετία, Γιάννης Ζουμπουλάκης

Ένα ακόμα στοιχείο της ταινίας στο οποίο ο Λάνθιμος δίνει έμφαση είναι το σεξ. Οι σκηνές της Εμα Στόουν ενώ κάνει έρωτα με διάφορους ήρωες (ανάμεσα στους οποίους ο Μαρκ Ράφαλο) είναι κάτι παραπάνω από αρκετές αλλά ο σκηνοθέτης τις υποστηρίζει. «Ηταν πολύ σημαντικό για μένα να δείξω το σεξ και να μην κρύψουμε τίποτα» είπε. «Η Εμα δεν είχε καμία ντροπή να δείξει γυμνό το σώμα της και ούτως ή άλλως πιστεύω ότι θα ήταν ανέντιμο από μας να αποφύγουμε το σεξ από την στιγμή που κυριαρχεί τόσο πολύ στην ατμόσφαιρα της ταινίας όσο και στο βιβλίο» (του Αλασντερ Γκρέι που έγινε σενάριο από τον Τόμπι Μακ Ναμάρα, σεναριογράφο της προηγούμενης ταινίας του Λάνθιμου, «Η ευνοούμενη»).

Ο σκηνοθέτης επεσήμανε πάντως ότι κατά την διάρκεια των γυρισμάτων υπήρχε μεγάλη ελευθερία γύρω από το καυτό (και δύσκολο) ζήτημα του σεξ. «Νομίζω ότι το χειριστήκαμε πολύ καλά» είπε αναφερόμενος επίσης αρκετά στην δουλειά που έγινε από την υπεύθυνη «άμεσης ανθρώπινης επαφής» (Intimacy coordinator), μια αρμοδιότητα που εδώ και κάποια χρόνια υπάρχει στα μεγάλα στούντιο των ΗΠΑ προκειμένου να γυρίζονται σωστά οι σεξουαλικές σκηνές.

Ηταν πάντως εντυπωσιακό να βλέπεις τον Γιωργο Λάνθιμο να περπατά πάνω στο κόκκινο χαλί της Σάλα Γκράντε, μόνος, για την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας του. Λόγω της απεργίας των ηθοποιών στην Αμερική, κανείς από το καστ δεν έδωσε το παρόν στο Λίντο. Η είσοδός του στην αίθουσα έγινε, ενώ το όνομά του πλημμύριζε στον αέρα από τις φωνές των δεκάδων θαυμαστών του που είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο. «Γιώργος!!! Γιώργος!!!»

Ούτε ο Μπραντ Πιτ να ήταν.