Μέχρι το debate των υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ο Βιβέκ Ραμασουάμι δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό. Ωστόσο μετά την τηλεμαχία της περασμένης εβδομάδας, πέραν του Ντόναλντ Τραμπ που έλαμψε δια της απουσίας του, ο Ραμασουάμι ήταν αυτός που ξεχώρισε, με το όνομά του πλέον να έχει κατακλείσει τα διεθνή μέσα, τα οποία αναφέρουν πως ο 38χρονος θα μπορούσε να καταλήξει να είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του φαβορί Τραμπ.
Ποιος είναι ο Βιβέκ Ραμασουάμι
Γεννημένος στο Οχάιο το 1985, ο Ραμασουάμι είναι γιος Ινδών Ινδουιστών μεταναστών, όπως και ο Ρίσι Σούνακ, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ίδρυσε την εταιρεία βιοτεχνολογίας Roivant Sciences, η οποία συγκέντρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για ένα φάρμακο για το Αλτσχάιμερ το οποίο τελικά απέτυχε στην κλινική δοκιμή του. Ωστόσο, ο Ραμασουάμι πλούτισε, βγάζοντας τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δολάρια από την εταιρεία, σύμφωνα με τους New York Times, πριν γράψει ένα βιβλίο το 2021 με τίτλο «Woke, Inc», κατά της πολιτικής ορθότητας, το οποίο τον έβαλε στον χάρτη της ακροδεξιάς πολιτικής.
Παρά το γεγονός ότι προβάλλει τον εαυτό του ως αουτσάιντερ και κατά του κατεστημένου, πήγε στο Γέιλ και στο Χάρβαρντ, όπου σπούδασε βιολογία και ταυτόχρονα έκανε ραπ μουσική με ελευθεριακό περιεχόμενο υπό το ψευδώνυμο «Da Vek». Μάλιστα, το ραπ ήταν κάτι που είχε εντάξει και στην προεκλογική του καμπάνια – συχνά με τραγούδια του Eminem, ο οποίος του ζήτησε να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη μουσική του στην εκστρατεία του.
Η ατζέντα του
Ένας δεινός ρήτορας που φαίνεται σχεδόν πάντα να χαμογελά και πατέρας δύο παιδιών, δίνει έμφαση στην πίστη, την οικογένεια και τον πατριωτισμό ως απάντηση στα δεινά της κοινωνίας. Αν και είναι Ινδουιστής, τονίζει συχνά τις «ιουδαιο-χριστιανικές αξίες».
Αναλυτικά, αυτές είναι οι «10 αλήθειες» του Ραμασουάμι, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εκστρατείας του:
«1. Ο Θεός είναι αληθινός.
2. Υπάρχουν δύο φύλα.
3. Η ανθρώπινη άνθηση απαιτεί ορυκτά καύσιμα.
4. Ο αντίστροφος ρατσισμός είναι ρατσισμός.
5. Τα ανοιχτά σύνορα δεν είναι σύνορα.
6. Οι γονείς καθορίζουν την εκπαίδευση των παιδιών τους.
7 .Η πυρηνική οικογένεια είναι η μεγαλύτερη μορφή διακυβέρνησης που γνωρίζει η ανθρωπότητα.
8. Ο καπιταλισμός βγάζει τους ανθρώπους από τη φτώχεια.
9. Υπάρχουν τρεις εξουσίες, όχι τέσσερις (αναφερόμενος στα ΜΜΕ).
10. Το σύνταγμα των ΗΠΑ είναι ο ισχυρότερος εγγυητής των ελευθεριών στην ιστορία».
Εξωτερική Πολιτική
Πέραν τον αμφιλεγόμενων συντηρητικών πολιτικών που προωθεί και τα «τραμπικά» τεχνάσματα που χρησιμοποιεί για να το κάνει, ο Ραμασουάμι έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής για τη στάση του στα εξωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ.
Βαθιά δύσπιστος για το ΝΑΤΟ, θέλει να περιορίσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), να αποσπάσει τη Ρωσία από την Κίνα αλλά και να αναγκάσει την Ταϊβάν να αμυνθεί χωρίς αμερικανική βοήθεια. Πρότεινε επίσης τη μείωση της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας προς το Ισραήλ, μια στάση που θεωρείται από καιρό πολιτικά αδύνατη στη δεξιά, προτού διευκρινίσει ότι θα το έκανε μόνο με την έγκριση του Ισραήλ.
Ενδεικτικό το σχόλιο της επίσης υποψηφίου για το χρίσμα, Νίκι Χέιλι κατά τη διάρκεια του debate: «Δεν έχεις εμπειρία στην εξωτερική πολιτική, και φαίνεται».
Οι προβολείς που φώτισαν τον Ραμασουάμι, φώτισαν και τους διχασμούς εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σχετικά με την εξωτερική πολιτική. Η Wall Street Journal τον κατήγγειλε ότι θέλει να ξεπουλήσει την Ουκρανία και η National Review αναρωτήθηκε εάν «έχει οντισιόν για κάποιο σόου γεωπολιτικού παιχνιδιού αντί για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών».
«Ο καλύτερος πρόεδρος του 21ου αιώνα»
Καθώς ο 38χρονος φροντίζει να επαινεί τον Τραμπ όποτε του δίνεται η ευκαιρία, χαρακτηρίζοντας τον ως «τον καλύτερο πρόεδρο του 21ου αιώνα» και έχοντας μάλιστα υποσχεθεί να του δώσει χάρη εάν εκλεγεί, είναι εύκολο να δούμε τον Ραμασουάμι ως κληρονόμο του Τραμπισμού — τουλάχιστον σύμφωνα με τον Τραμπ. «Είναι ένα πολύ, πολύ, πολύ έξυπνο άτομο», είπε ο πρώην πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για την ιδέα να γίνει αντιπρόεδρός του, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι θα ήταν πολύ καλός».
Αν ο πραγματικός στόχος του λοιπόν – εκτός από το να απολαύσει τα φώτα της δημοσιότητας – είναι να πείσει τον Τραμπ να τον επιλέξει ως αντιπρόεδρό του, έχει σημειώσει πρόοδο προς αυτόν τον σκοπό. Και πράγματι, όπως έχουν τώρα τα πράγματα, θα ήταν πιο πιθανό να καταλήξει σε ένα υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ παρά στο Οβάλ Γραφείο.
Άλλωστε, ο Τραμπ συνεχίζει να προηγείται με 49%, με τις διώξεις του όμως να αφήνουν περιθώριο να συμβούν πολλά μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, που θα ξεκινήσει η εκλογή του αρχηγού που θα λάβει το χρίσμα. Και αν όντως κάτι συμβεί, ο Ραμασουάμι που «έχει το μομέντουμ» θα μπορούσε να αδράξει αυτή την ευκαιρία, αφού ο, για την ώρα δεύτερος στην κούρσα, Ρον Ντε Σάντις «χάνει μονάδες κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του», συγκεντρώνοντας πλέον λίγο λιγότερο από 14%, σύμφωνα με τον Guardian.
Όπως και να έχει, φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι είναι πολύ πιο προσηλωμένοι στην προσωπικότητα παρά στην πολιτική και πιθανότατα, στο πρόσωπο του Βιβέκ Ραμασουάμι βρήκαν τον επόμενο σόουμαν που θα αναστατώσει τη δημόσια σφαίρα. Και όπως γράφει το The Atlantic, τα προηγούμενα χρόνια κατέδειξαν πως ο πλανήτης δεν πρέπει να υποτιμά τέτοιες προσωπικότητες.