Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου του 1997, άνθρωποι από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν συγκλονισμένοι την είδηση του τροχαίου δυστυχήματος της Πριγκίπισσας Νταϊάνα στο Παρίσι. Λίγες ώρες αργότερα, έγινε γνωστή και η είδηση του θανάτου της. Η «Πριγκίπισσας του Λαού» έσβησε σε ηλικία 36 ετών, βυθίζοντας σε πένθος εκατομμύρια κόσμο.

Έχουν περάσει από τότε 26 χρόνια, και το όνομά της συνεχίζει να ζει μέσα από τις φιλανθρωπικές της δράσεις, εμπνέοντας εκατομμύρια ανθρώπους να μάχονται για τους αδύναμους και να αμφισβητήσουν το status quo. Τόσο η ζωή της όσο και ο τραγικός θάνατός της έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στις καρδιές Βρετανών και μη αλλά και στην ίδια την ιστορία της βασιλικής οικογένειας.

Τα παιδικά της χρόνια και η γνωριμία με τον Κάρολο

Η Νταϊάνα Φράνσις Σπένσερ γεννήθηκε τη 1η Ιουλίου του 1961 και μεγάλωσε σε μια αριστοκρατική οικογένεια. Ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά του Τζον Σπένσερ και της πρώτης συζύγου του Φράνσις. Ο πατέρας της κατείχε τον τίτλο του Υποκόμη του Άλθροπ, ενώ το 1975, κληρονόμησε τον τίτλο του Κόμη από τον πατέρα του, γεγονός που της έδωσε πρόσβαση στους ελίτ κύκλους της βρετανικής κοινωνίας. Σε ηλικία 7 ετών, οι γονείς της πήραν διαζύγιο, ένα γεγονός που την βύθισε σε θλίψη. Η ίδια έμεινε με τον πατέρα της, αφού ο τελευταίος κέρδισε την κηδεμονία της.


Το 1977 ο Τζον Σπένσερ παντρεύτηκε την Ρέιν, Κόμισσα του Ντάρτμουθ, με την οποία η Νταϊάνα δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις. Η Πριγκίπισσα πέρασε τα παιδικά της χρόνια εσώκλειστη, αρχικά σε σχολείο του Κεντ και στη συνέχεια σε κολέγιο της Ελβετίας. Με την αποφοίτησή της εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου άρχισε να εργάζεται ως νηπιαγωγός.

Η ζωή της άλλαξε δραματικά όταν τράβηξε το βλέμμα του τότε πρίγκιπα και πλέον Βασιλιά Καρόλου. Η πρώτη τους γνωριμία έγινε το 1977 σε ένα πάρτι στο Άλθροπ, στην ιδιοκτησία των Σπένσερ στο Νόρθαμπτον, όταν η Νταϊάνα ήταν 16 χρονών. Ο ίδιος είχε τότε ένα βραχύβιο ειδύλλιο με την αδερφή της, Σάρα, που δεν ευδοκίμησε. Μόλις η σχέση του Κάρολου με τη Σάρα τερματίστηκε, ο Πρίγκιπας και η Νταϊάνα δεν συναντήθηκαν ξανά μέχρι το 1980, όπου βρέθηκαν προσκεκλημένοι στο σπίτι του κοινού τους φίλου, Φίλιπ Ντε Πας στο Σάσεξ. Όταν οι δυο τους έμειναν μόνοι, μίλησαν για τον πρόσφατο θάνατο του θείου του, Λόρδου Μαουντμπάτεν, και το πόσο θλιμμένος έδειχνε στην κηδεία του. Τότε, ο πρίγκιπας Κάρολος τη φίλησε για πρώτη φορά, με την σχέση τους να ξεκινά λίγο καιρό μετά. Κατά πληροφορίες, συναντήθηκαν προσωπικά μόνο 13 φορές πριν ο Κάρολος της κάνει πρόταση γάμου.

Ο αρραβώνας και ο «γάμος του αιώνα»

Τον Φεβρουάριο του 1981, ανακοινώθηκε και επίσημα ο αρραβώνας τους, όμως τα σύννεφα είχαν αρχίσει ήδη να φαίνονται. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης για τους αρραβώνες του ζευγαριού, δημοσιογράφος τους ρώτησε αν είναι ερωτευμένοι, με την Νταϊάνα να απαντάει αμήχανα «φυσικά», με τον Κάρολο να δίνει την διάσημη πλέον απάντηση «ό,τι και να σημαίνει το ‘ερωτευμένοι’», δημιουργώντας τις πρώτες αμφιβολίες στην Πριγκίπισσα.

Ο γάμος τους το 1981 ονομάστηκε «γάμος του αιώνα» και τον παρακολούθησαν περισσότεροι από 750 εκατομμύρια τηλεθεατές σε 74 χώρες. Η χάρη, η ομορφιά και η γοητεία της Νταϊάνα αιχμαλώτισαν τις καρδιές όχι μόνο των Βρετανών αλλά και ατόμων από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η παραμυθένια βιτρίνα κάλυψε τα υποκείμενα προβλήματα στο γάμο τους, με το μεγαλύτερο να είναι τα αισθήματα που εξακολουθούσε να τρέφει για την πρώην αγαπημένη του και νυν Βασίλισσα, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.


Ως μέλος της βασιλικής οικογένειας, η Νταϊάνα αντιμετώπισε την τρομακτική πρόκληση να εξισορροπήσει τους προσωπικούς της αγώνες με τις δημόσιες ευθύνες της. Χρησιμοποίησε την θέση της για να υποστηρίξει αγώνες που θεωρούσε η ίδια σημαντικούς με επίκεντρο τον άνθρωπο. Και κατάφερε να γίνει διάσημη για τις φιλανθρωπικές και ανθρωπιστικές της δραστηριότητες και όχι τόσο για τους τίτλους ευγενείας. Η επαφή της με ασθενείς με AIDS κατά τη δεκαετία του 1980 ήταν ριζοσπαστική για την εποχή. Στην Ιστορία έχει μείνει η χειραψία της με οροθετικό, αμφισβητώντας δημόσια την αντίληψη ότι ο ιός HIV μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με την αφή, σε μια προσπάθεια να διαλύσει το στίγμα γύρω από την ασθένεια και να βοηθήσει να αλλάξει η κοινή γνώμη.

Μάλιστα, η Νταϊάνα περπάτησε σε ένα ενεργό ναρκοπέδιο στην Ανγκόλα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για την απαγόρευση της κατασκευής και χρήσης ναρκών ξηράς και υποστήριξε σθεναρά τη Συνθήκη της Οτάβα, μια διεθνή συμφωνία με στόχο την απαγόρευση της χρήσης τέτοιων όπλων.

Η βουλιμία και το διαζύγιο

Ενώ οι φιλανθρωπικές προσπάθειες της Νταϊάνα ήταν άκρως επιτυχημένες και κέρδισαν τον θαυμασμό εκατομμυρίων, η προσωπική της ζωή αποτελεί μια διαφορετική ιστορία. Από το γάμο της με τον Κάρολο απέκτησε δυο παιδιά τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ και τον Πρίγκιπα Χάρι. Ο έγγαμος βίος της ήταν κάθε άλλο παρά ήρεμος και γαλήνιος. Η διαρκής ενασχόληση των ΜΜΕ με τη ζωή της αλλά και ο τεταμένος της γάμος επηρέασαν την ψυχική της υγεία. Οι παπαράτσι την κυνηγούσαν ανελέητα. Η ίδια τραβούσε τα βλέμματα των δημοσιογράφων και φωτογράφων πάνω της και μακριά από τον Κάρολο, πολλές φορές επισκιάζοντάς τον, κάτι που δεν του άρεσε καθόλου.

@fabulousmag The camera’s went crazy! 📸 During her visit to Munich in 1987, onlookers asked why all the camera’s started flashing, she supposedly said ‘I simply lifted my head’. #fyp #foryou #foryoupage #princessdiana #princessofwales #ladydi #ladydiana #ladydianaspencer #royal #royalfamily #paparazzi #iconic ♬ original sound – Fabulous


Όλη αυτή η πίεση οδήγησε την ίδια στην κατάθλιψη και στη βουλιμία, μια διαταραχή με την οποία έδινε μάχη για πολλά χρόνια. Η Νταϊάνα είχε αναφέρει πως «είχα βουλιμία για αρκετά χρόνια. Και αυτό είναι σα μια μυστική ασθένεια. Την επιβάλλεις στον εαυτό σου επειδή η αυτοεκτίμησή σου βρίσκεται πολύ χαμηλά και νομίζεις ότι δεν αξίζεις».

Η Νταϊάνα προσπάθησε να κρατήσει τον γάμο της, την στιγμή που και η ίδια είχε πληγωθεί βαθύτατα από το διαζύγιό των γονιών της. Τον Δεκέμβριο του 1992, όμως η προσπάθεια αυτή έφτασε στο τέλος της με την ανακοίνωση του χωρισμού του ζευγαριού από τον τότε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζον Μέιτζορ. Ο γάμος τους είχε κλονιστεί δεόντως από τα διαφορετικά ενδιαφέροντά τους, τις εκρηκτικές προσωπικότητές τους αλλά και τις απιστίες τους. Το 1992, στην αυτοβιογραφία της, «Diana: Her True Story», αποκάλυψε τη δυστυχία που βίωνε μέσα στη βασιλική οικογένεια.

Οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν συγκλόνισαν τη μοναρχία και δημιούργησαν ένα σχίσμα μεταξύ του βρετανικού λαού και του θεσμού για τον οποίο έτρεφαν υψηλό αίσθημα σεβασμού. Σε συνέντευξή στον βιογράφο του Jonathan Dimbleby το 1994, ο Κάρολος παραδέχτηκε δημόσια την απιστία του. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε αν ήταν πιστός και ειλικρινής στον γάμο του με την Νταϊάνα, απάντησε ότι ήταν «μέχρις ότου είχε καταστραφεί ανεπανόρθωτα».

Την ίδια μέρα η Νταϊάνα προκάλεσε τις εντυπώσεις κατά την πρώτη της εμφάνιση μετά την προβολή της συνέντευξης, με το διάσημο «revenge dress», το φόρεμα της εκδίκησης για την απιστία του Καρόλου, σε γκαλά στην γκαλερί Serpentine στο Λονδίνο.

Ένα χρόνο αργότερα στις 20 Νοεμβρίου η Νταϊάνα παραχώρησε συνέντευξη στον Μάρτιν Μπασίρ. Σε αυτή η πριγκίπισσα είχε πει πως «ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο, οπότε υπήρχε λίγος συνωστισμός», αναφερόμενη στη σχέση του Κάρολου με την Καμίλα.

Όλα αυτά τα γεγονότα οδήγησαν στο διαζύγιο του ζευγαριού το 1996.

Τον Ιούνιο του 1997 η Νταϊάνα γνωρίστηκε με τον δισεκατομμυριούχο Ντόντι αλ Φαγέντ (γιο του ιδιοκτήτη, τότε, του Harrods), με τον οποίο ξεκίνησε μια παθιασμένη ερωτική σχέση. Το ειδύλλιο τής χάρισε ακόμα μεγαλύτερη δημοτικότητα, οι φωτογράφοι ακολουθούσαν το ζεύγος διαρκώς απαθανατίζοντας κάθε εμφάνισή του.

Η Νταϊάνα φωτογραφημένη από παπαράτσι σε γιοτ στο Πορτοφίνο σε στιγμή διακοπών με τον Ντόντι αλ Φαγέντ

Το δυστύχημα, οι επικρίσεις και η κηδεία

Εκείνο το μοιραίο βράδυ, η Νταϊάνα βρισκόταν στο Παρίσι με τον σύντροφό της Ντόντι. Στην προσπάθειά να ξεφύγουν από τους φωτογράφους μετά την αναχώρησή τους από το ξενοδοχείο Ritz, το αυτοκίνητό που τους μετέφερε συνετρίβη στη σήραγγα Pont de l’Alma. Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τόσο της Νταϊάνα όσο και του Ντόντι.

Το διαλυμένο από τη σύγκρουση αυτοκίνητο.

Κάμερες του ξενοδοχείου κατέγραψαν τις τελευταίες της στιγμές.

@dianalvrs_ princess di’s last moments and her last smile before her untimely car crash that lead her to death 😭😢#fyp #foryou #princessdiana #dianaspencer #ripprincessdiana #restinpeaceprincessdiana #putridiana #ladydianaspencer #princessdianaofwales #queenofpeopleshearts #peoplesprincess❤️ #19961997 #rip ♬ original sound – 𝐃𝐮𝐜𝐡❤️‍🩹 – 𝐃𝐈𝐀𝐍𝐀❤️‍🩹

Η είδηση ​​του θανάτου της διαδόθηκε γρήγορα, σοκάροντας ολόκληρο τον κόσμο. Δεν άργησαν και οι θεωρίες συνωμοσίας που ήθελαν τον θάνατό της να ήταν ένα σχέδιο δολοφονίας από την βασιλική οικογένεια.

Η θλίψη του κοινού ήταν απτή και εκατομμύρια άνθρωποι εξέφρασαν τη λύπη τους μέσα από μια συλλογική έκρηξη συναισθημάτων. Πλήθος κόσμου άφηνε λουλούδια, κάρτες και μηνύματα έξω από τις πύλες της κατοικίας της, το παλάτι του Κένσινγκτον. Ο κόσμος περίμενε η βασιλική οικογένεια να εκδώσει μια δήλωση και να επιστρέψει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ομως η Βασίλισσα παρέμεινε με τους γιους της Νταϊάνα στη Σκωτία, ενώ η σημαία στα ανάκτορα δεν κυμάτιζε σε μεσίστια θέση ως ένδειξη πένθους, καθώς σύμφωνα με το πρωτόκολλο η έπαρση της σημαίας σε κάποια βασιλική κατοικία γίνεται μόνο όταν η Βασίλισσα βρίσκεται μέσα σε αυτή.

Η οργή του λαού μεγάλωσε και η Βασίλισσα γνώρισε τα χαμηλότερα ποσοστά δημοφιλίας της εκείνες τις μέρες. Η ίδια απευθύνθηκε στους Βρετανούς 4 μέρες μετά την είδηση του θανάτου της Πριγκίπισσας.

Η βασιλική οικογένεια επικρίθηκε έντονα για τις κινήσεις της από τον τύπο και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να τιμήσουν την Νταϊάνα με μια βασιλική κηδεία. Μάλιστα, το τελετουργικό ήταν αυτό που είχε αποφασιστεί και προβαριστεί πολλές φορές για την κηδεία της Βασιλομήτωρ Ελισάβετ, το οποίο έφερε τον τίτλο «επιχείρηση Tay Bridge». Tην κηδεία παρακολούθησαν τηλεοπτικά περίπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές, ήταν η υπόκλιση που έκανε η Βασίλισσα Ελισάβετ στο φέρετρο της Νταϊάνα. Η κίνηση αυτή «έσπασε» το πρωτόκολλο, αφού ένας Βασιλιάς δεν υποκλίνεται σε κανέναν, και ίσως είναι αυτή που έσωσε και τη δημοφιλία της.

@lady_ydiana Queen Elizabeth II bowing at Princess Diana’s coffin #princessdiana #queenelizabeth #elizabethii #viralvideo #viral #fyp ♬ use my sounds – lady_ydiana

Μπορεί να έφυγε νωρίς, όμως η Πριγκίπισσα Νταϊάνα κατάφερε να κάνει κάτι που δεν έχει καταφέρει κανένας Βασιλιάς ή Βασίλισσα στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου: Να κατακτήσει τις καρδιές του λαού. Άλλωστε η ίδια προτιμούσε να γίνει «Βασίλισσα στις καρδιές των ανθρώπων» και αυτό το κατάφερε.