Για 32 νέες δασικές πυρκαγιές και συνολικά 68 σε όλη την ελληνική επικράτεια έκανε λόγο η Πυροσβεστική το απόγευμα της Πέμπτης (31/8).
Μία εξ αυτών και η μεγαλύτερη φυσικά απ’ όλες τις άλλες είναι αυτή που καίει αδιάκοπα για σχεδόν δύο εβδομάδες το Δάσος της Δαδιάς, έχοντας ισοπεδώσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στον Έβρο. Υπολογίζεται πως μέχρι τις 29/8 είχαν ήδη παραδοθεί στον όλεθρο περισσότερα από 812.000 στρέμματα γης και είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 4.000 ζώα.
Απειλούνται το Σουφλί και τα χωριά του
Πρόκειται, άλλωστε, για ένα τεράστιο μέτωπο έκτασης μεγαλύτερης των 15 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν κυρίως μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη. Κοινώς το μέτωπο, διασπασμένο σε τρία σκέλη πλέον, έχει περικυκλώσει το Σουφλί και συνεχίζει ν’ απειλεί τα χωριά που βρίσκονται τόσο νότια όσο και δυτικά – βορειοδυτικά του.
Μάλιστα γύρω στις 21:00 της Πέμπτης (31/80) ήχησε προειδοποιητικά το 112 προκειμένου άπαντες να παραμείνουν σε εγρήγορση για την περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί και το Σουφλί.
Όσο το επέτρεπαν οι πυκνοί καπνοί, τα εναέρια μέσα, πέντε στο σύνολο, πετούσαν κατά περιόδους μέχρι να πέσει το σκοτάδι και θα σηκωθούν εκ νέου με το πρώτο φως της ημέρας. Αναγκαστικά στο μεσοδιάστημα η μάχη για να ελεγχθεί η φωτιά θα δοθεί αποκλειστικά και μόνο από τις επίγειες δυνάμεις – πυροσβέστες, εθελοντές και ντόπιους που συνδράμουν όπως και όπου είναι εφικτό.
Παράλληλα έχουν έρθει ενισχύσεις από Κύπρο, Γερμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Γαλλία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία και Αλβανία. Για τους περισσότερους εξ αυτών είναι μια εικόνα πρωτόγνωρη.
Οι άνεμοι καθορίζουν τα πάντα
Επειδή οι άνεμοι αλλάζουν διαρκώς κατεύθυνση, δεν είναι εφικτό να υπολογιστεί προς τα που θα κατευθυνθούν οι φλόγες στη διάρκεια της νύχτας. Επίσης πάνω που φαίνεται να επιτυγχάνεται μια ομαλοποίηση της κατάστασης, οι συχνές αναζωπυρώσεις διαψεύδουν την προσωρινή αισιοδοξία που δημιουργείται.
Σε πρώτη φάση ο οικισμός Γιαννούλη είχε γλιτώσει, αλλά με δεδομένο πως η φωτιά πέρασε τον επαρχιακό δρόμο προς Σιδηρώ, αλλά και προς την πλευρά του Πρωτοκκλησίου, ο κίνδυνος δεν έχει περιοστες.
Μέλημα των πυροσβεστών είναι να μην κινδυνεύσουν ζωές και ει δυνατόν να σωθούν τα χωριά της περιοχης του Σουφλίου, αλλά και η ίδια η πόλη. Γι’ αυτό και γίνονται συνεχείς προσπάθειες για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας.
Μητσοτάκης: «Τίποτε πια δεν είναι όπως το ξέραμε»
Δια του βήματος της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην καταστροφική φωτιά που έχει άλλαξε όλον τον Έβρο, υποστηρίζοντας πως «αυτή η πυρκαγιά θα μελετάται για χρόνια από τους επιστήμονες».
Έδειξε μάλιστα φωτογραφίες με την αρχική εκδοχή της πυρκαγιάς και την εξέλιξή της για να καταδείξει την ταχύτητα εξάπλωσης. «Δεν επικαλούμαι τα παραπάνω για να δικαιολογήσω τους χειρισμούς που έγιναν, εκ του αποτελέσματος αυτοί δεν βρέθηκαν στο ύψος των περιστάσεων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι παρότι «σήμερα το κράτος είναι παρόν», την ίδια ώρα «η φωτιά επιμένει».
«Τίποτε πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές. Να μη μηδενίσουμε όμως τα βήματα που έγιναν για τη θεμελίωση της Πολιτικής Προστασίας και να μην ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική.
Τις φωτιές τις σβήνουν αυτοί που βρίσκονται στο πεδίο και όταν αναρωτιέστε γιατί η φωτιά καίει για 12η μέρα, κάποιοι σας ακούν και θέλουν από εσάς αναγνώριση των προσπαθειών τους. Υπάρχουν ωστόσο εύλογα ερωτήματα και απορίες που πρέπει να απαντηθούν», επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε πως η φωτιά στη Δαδιά στον Έβρο χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη της Ευρώπης για φέτος.
Επιπλέον, επανέλαβε πως τα ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα υποχρεώνουν τον κρατικό μηχανισμό να αποσπάσει δυνάμεις από τη Δαδιά. Ο πρωθυπουργός τόνισε, δε, πως όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία.