Politico: Γιατί η Μελόνι αγάπησε την μετανάστευση

Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην αλλαγή στάσης της Μελόνι απέναντι στο μεταναστευτικό - Οι σκληροί αριθμοί που απειλούν την Ιταλία.

Για την αλλαγή στην στάση της Πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι απέναντι στο μεταναστευτικό, γράφει το Politico.

Όπως επισημαίνει σε άρθρο του, η Μελόνι, πριν αναλάβει το αξίωμά της, ήταν μία από τις πιο σκληρότερες πολέμιους της μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως μέλος της αντιπολίτευσης, προειδοποίησε για τις προσπάθειες αντικατάστασης των Ιταλών με εθνικές μειονότητες και υποσχέθηκε να θέσει σε εφαρμογή ναυτικό αποκλεισμό για να εμποδίζει τους μετανάστες από το να διασχίζουν τη Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, ακολούθησε μια αισθητά διαφορετική πορεία. Ανέλαβε καθήκοντα σε μια περίοδο όπου οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών αυξήθηκαν σημαντικά, θεσπίζοντας παράλληλα νομοθεσία που θα ανοίξει δυνητικά τον δρόμο σε έως και 1,5 εκατομμύριο νέους μετανάστες, προκειμένου να φτάσουν στη χώρα μέσω νόμιμων οδών.

‘Όπως επισημαίνει το Politico, σε μια εποχή που η δεξιά και η ακροδεξιά βρίσκονται σε άνοδο ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη άνοιξη, οι πολιτικές της Μελόνι αντιπροσωπεύουν μια σημαντική διόρθωση πορείας για το συντηρητικό μπλοκ της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς η φλογερή ρητορική υποχωρεί μπροστά στις ψυχρές πρακτικές της διακυβέρνησης.

«Όταν είσαι στην κυβέρνηση, πρέπει να βρεις λύσεις, αντί για αποδιοπομπαίους τράγους», δήλωσε ο Claudio Cerasa, εκδότης της κεντρώας ιταλικής εφημερίδας Il Foglio.

Οι σκληροί αριθμοί πίσω από την αλλαγή στάσης

Η Μελόνι ηγείται μιας χώρας οικονομικά στάσιμης και που βρίσκεται σε δημογραφική παρακμή. Κατά την τελευταία δεκαετία, ο ιταλικός πληθυσμός συρρικνώθηκε κατά περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα (περισσότερος από τον πληθυσμό του Μιλάνου). Σε 39 από τις 107 επαρχίες της χώρας, οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους.

Τέτοιοι αριθμοί ώθησαν τον υπουργό Οικονομίας της Ιταλίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι να προειδοποιήσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι καμία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν θα «αντέξει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα με τους αριθμούς γεννήσεων που έχουμε σήμερα σε αυτή τη χώρα».

Το διάταγμα της Μελόνι για νόμιμη μετανάστευση εκτιμά ότι η Ιταλία χρειάζεται 833.000 νέους μετανάστες τα επόμενα τρία χρόνια για να καλύψει το κενό στο εργατικό δυναμικό της. Ανοίγει την πόρτα σε 452.000 εργαζομένους την ίδια περίοδο για την κάλυψη εποχικών θέσεων σε τομείς όπως η γεωργία και ο τουρισμός, καθώς και μακροχρόνιες θέσεις όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, εργάτες φροντίδας και μηχανικοί.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά ρεαλιστική συμπεριφορά», δήλωσε ο Matteo Villa, ειδικός στη μετανάστευση στο think tank ISPI στην Ιταλία. «Υπάρχει μια αλλαγή στην αφήγηση».

Πιο ρεαλιστική πολιτική

Δεδομένων των κανόνων της Ιταλίας για την οικογενειακή επανένωση, που επιτρέπουν στους κατοίκους να φέρνουν συγγενείς, «είναι εύκολο να προβλέψουμε ότι σε περίπου 10 χρόνια, αυτοί οι αριθμοί θα τριπλασιαστούν», φέρνοντας περίπου 1,5 εκατομμύριο μετανάστες, δήλωσε ο Μαουρίζιο Αμπροζίνι, καθηγητής κοινωνιολογίας και ειδικός σε θέματα μετανάστευσης στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου.

Η κυβέρνηση της Μελόνι, πρόσθεσε, «πιέστηκε να εφαρμόσει μια πιο ρεαλιστική πολιτική» από την επιχειρηματική τάξη που αποτελεί σημαντικό μέρος της υποστήριξής της.

Ο Νίκολα Προκατσίνι, ευρωβουλευτής του κόμματος της Μελόνι και συμπρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στην οποία ανήκει το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της ακροδεξιάς πρωθυπουργού,, αρνήθηκε οποιαδήποτε αλλαγή γραμμής: «Κάνουμε στην κυβέρνηση αυτό που έχουμε υποστηρίξει και στο παρελθόν: Δεν υπάρχει ένα έθνος που μπορεί να τα καταφέρει χωρίς μια μέτρια ποσότητα μετανάστευσης, αλλά πρέπει να είναι μικρή, βιώσιμη και ελεγχόμενη».

Ενώ η Μελόνι συνέχισε να ακολουθεί σκληρή γραμμή απέναντι στις παράτυπες αφίξεις, δεν υπάρχουν πολλά σημάδια ότι είναι αποτελεσματική. Ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν με βάρκα μετά από διάπλου της Μεσογείου έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος, σε 106.000 μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με 53.000 την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η στροφή της Μελόνι δεν πέρασε απαρατήρητη από τους συμμάχους της στη Δεξιά, ιδίως στο ακροδεξιό Κόμμα της Λέγκας που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού.

«Πού πήγε ο πρωθυπουργός Μελόνι που έλεγε «ναυτικό αποκλεισμό»;» ρώτησε ο Λουτσία, μέλος της Λέγκας και αντιδήμαρχος της Λαμπεντούζα, του μικροσκοπικού νησιού όπου φτάνουν οι περισσότεροι μετανάστες. «Ήλπιζα… τώρα που επιτέλους έχουμε μια δεξιά κυβέρνηση, η κατάσταση θα άλλαζε… αλλά η δεξιά γίνεται χειρότερη από την αριστερά».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.