Βρετανία: Παραμένει το χάος στα αεροδρόμια – «Θα κρατήσει μέρες»

Ακυρώνονται και σήμερα πτήσεις μετά τη βλάβη στον εθνικό πάροχο υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας, που δημιούργησε το χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας και σε άλλα ευρωπαϊκά.

Καθώς οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να ανακάμψουν από το χάος που προκάλεσε η τετράωρη βλάβη του κύριου συστήματος ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας χθες (27/8) σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζουν να προβαίνουν σε δεκάδες νέες ακυρώσεις πτήσεων.

Αεροσκάφη και πληρώματα πτήσεων βρίσκονται καθηλωμένα στο έδαφος μετά τη σοβαρή αναστάτωση που προκλήθηκε όταν περίπου 1.200 πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο ακυρώθηκαν λόγω της βλάβης στο Nats, τον εθνικό πάροχο υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας.

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ δήλωσε ότι θα χρειαστούν ημέρες για να επιλυθεί το πρόβλημα. «Θα υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις σήμερα και υποψιάζομαι για μερικές ακόμη ημέρες, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν τις υπηρεσίες τους στο φυσιολογικό» δήλωσε ο κ. Χάρπερ στο BBC την Τρίτη.

Ο ταξιδιωτικός ανταποκριτής του Independent, Simon Calder, ανέφερε την Τρίτη ότι οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν και σήμερα δεκάδες ακόμη πτήσεις. Το Χίθροου κάλεσε τους επιβάτες μέσω Twitter να επικοινωνούν με την αεροπορική τους εταιρεία προτού μεταβούν στο αεροδρόμιο.

Οι επιβάτες που κόλλησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, καθώς ορισμένοι δεν είχαν ιδέα πότε ή πώς θα έφταναν στον προορισμό τους.

Ο 40χρονος Rory Dollard, ανταποκριτής κρίκετ για την PA Media, είχε κολλήσει στο αεροδρόμιο Bergerac Dordogne Perigord στη Γαλλία και του είπαν ότι μπορεί να χρειαστούν έως και έξι ημέρες πριν αυτός και η οικογένειά του – η σύζυγός του Joanne, 40 ετών, και τα παιδιά του Emily, 10 ετών, και Arthur, οκτώ ετών – μπορέσουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους στο Skipton, στο βόρειο Yorkshire.

Η 57χρονη Lyudmila Hristova δήλωσε ότι τα σχέδια της ίδιας και του συζύγου της να παρευρεθούν στο γάμο της ανιψιάς της στη Βουλγαρία καταστράφηκαν αφού η British Airways ακύρωσε την πτήση τους από το Heathrow στη Σόφια στις 2 το μεσημέρι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.