Σύμφωνα με τα επίσημα δημογραφικά στοιχεία, η Ινδία έχει πλέον ξεπεράσει κατά μερικές χιλιάδες την Κίνα σε συνολικό πληθυσμό και ο παγκόσμιος χάρτης παίρνει σιγά – σιγά μια νέα μορφή. Το 1.425 δισ. δεν είναι φυσικά μια αμελητέα ποσότητα, ο αριθμός όμως που στην πραγματικότητα ενισχύει την ανησυχία των κινεζικών αρχών είναι το -0.02% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η πτώση είναι αναπόφευκτη από τη στιγμή που το 2022 οι γάμοι στην ασιατική χώρα ήταν οι λιγότεροι που τελέστηκαν ποτέ από το 1986. Χρόνο με τον χρόνο και δη την τελευταία 10ετία οι νεαροί Κινέζοι αποφεύγουν να δημιουργήσουν πολύ νωρίς οικογένεια και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στον αριθμό των γεννήσεων.
Πρώτα η γυναίκα, μετά τα χρήματα
Ιδίως οι νεαρές κοπέλες προτιμούν να μην μπαίνουν στη διαδικασία τεκνοποίησης προτού εξασφαλίσουν συγκεκριμένες κοινωνικές και οικονομικές προϋποθέσεις. Με δεδομένο ότι η θέση της γυναίκας – μητέρας στην Κίνα παραμένει αναλλοίωτα υποβαθμισμένη και το κόστος για ένα παιδί έχει εκτοξευτεί, είναι δικαιολογημένο ν’ αποφεύγουν το απαιτητικό βήμα της μητρότητας σε τόσο μικρή ηλικία τη στιγμή που το μέλλον τους είναι αβέβαιο ιδίως στο εργασιακό περιβάλλον.
Όπως αναφέρει το Reuters, τοπικοί φορείς παρέχουν οικονομική ανταμοιβή για την αντιστροφή της κατεύθυνσης. Φερ’ ειπείν η κομητεία Τσανγκσάν στην ανατολική Κίνα ανακοίνωσε ότι προσφέρει επιδότηση 1.000 γουάν (137 δολάρια) σε κάθε ζευγάρι που παντρεύεται και η γυναίκα είναι κάτω των 25 ετών!
Πέραν του ότι το ποσό δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, δεν πρόκειται για ένα πειστικό μέτρο που θα φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα θα ήταν χρησιμότερο να θεσπιστούν. Δικαιώματα που θα προστατεύουν την εργαζόμενη γυναίκα – μητέρα και δεν θα την υποχρεώνουν να διακόπτει όλη την υπόλοιπη ζωή της για να αποκτήσει παιδί.