Σήμερα το πρωί και ενώ η αλλαγή του καιρού και η πρόβλεψη για βροχές γέννησε κάποιες ελπίδες για τον περιορισμό και την κατάσβεση των φωτιών – που εξακολουθούσαν να καίνε στην Αττική, τον Εβρο, την Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Ροδόπη, την Καβάλα και τόσες άλλες περιοχές της χώρας – αυτές όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν. Αντιθέτως η αλλαγή του καιρού και συγκεκριμένα η «ξηρή καταιγίδα» όπως ονομάζεται το φαινόμενο που επικράτησε σήμερα κυρίως στην Αττική, αντί να περιορίσει τα πύρινα μέτωπα, δημιούργησε κι άλλα, όπως αυτά σε Βάρη, Βούλα, Κορωπί με σημαντικότερο όλων αυτό στο Γραμματικό του Μαραθώνα.
Αλλά τι είναι το φαινόμενο της ξηρής καταιγίδας, πόσο τυχαίο είναι ότι εμφανίστηκε τώρα στη χώρα και κατά πόσο αυτό συνδέεται με τις φωτιές που κατακαίνε τα δάση μας την τελευταία εβδομάδα.
Πρόκειται για έναν τύπο ηλεκτρικής καταιγίδας που έχει μικρή ή καθόλου βροχόπτωση. Συνήθως φαίνεται από τον ουρανό με συχνή αστραπή και βροντή, αλλά στην δεν προκαλεί βροχή.
Το φαινόμενος τη ξηρής καταιγίδας στις ΗΠΑ
Στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το φαινόμενο της ξηρής καταιγίδας συμβαίνει αρκετά συχνά, κυρίως κατά τους μήνες της άνοιξης και των αρχών του καλοκαιριού. Εκδηλώνεται δηλαδή όταν είναι ψηλός ο δείκτης θερμότητας και της υγρασίας πολύ χαμηλός. Αυτός ο συνδυασμός είναι που προκαλεί αυτό το φαινόμενο που σήμερα το γνωρίσαμε και στην Αττική.
Η ξηρή καταιγίδα λοιπόν εκδηλώνεται όταν η θερμοκρασία και η υγρασία συναντιούνται κάτω από το κάλυμμα του νέφους. Αυτό το μέρος των νεφών είναι γνωστό ως εναέριος θόλος.
Σε αυτήν την περίπωση η πραγματική βροχή δεν φτάνει ποτέ στο έδαφος καθώς εξατμίζεται πριν πέσει στη γη. Ας δούμε ποιες είναι οι κύριες αιτίες της ξηρής καταιγίδας.
Το συνδυασμό των δύο αυτών συνθηκών, δηλαδή υψηλό δείκτη θερμότητας και χαμηλό δείκτη υγρασίας έχουμε στις συνθήκες μεγάλων πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις. Οι μαζικές δασικές πυρκαγιές προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας και μείωση της υγρασίας του περιβάλλοντος. Και παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες αυτές δενε επιτρέπουν στη βροχή να πέσει στο έδαφος δε συμβαίνει το ίδιο και με τους κεραυνούς, η πτώση των οποίων καταγράφεται σε μεγάλο αριθμό.
Ξηροί κεραυνοί
Οι συγκεκριμένοι κεραυνοί επειδή συμβαίνουν σε ξηρό έδαφος ονομάζονται ξηροί κεραυνοί και χτυπώντας μια ξηρή πηγή καυσίμου στο έδαφος, προκαλούν εύκολα φωτιά.
Η Ξηρή καταιγίδα προκαλείται από τις πυρκαγιές και είναι σύμμαχός τους
Οι ελπίδες λοιπόν για κατάσβεση εστιών μετά από εκτεταμένα πύρινα μέτωπα είναι παραπάνω από φρούδες. Και αυτό γιατί ακόμα και αν οι βροχή αυτή μπορούσε να φτάσει στο έδαφος, η ξηρασία είναι πολύ χαμηλή για να μπορέσει να επηρεάσει αρηντικά τις πυρκαγιές. Και όχι μόνο δεν μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της πυρκαγιάς και να δημιουργήσει νέα αλλά επιπλέον μπορεί να παράγει δυνατούς ανέμους τους λεγόμενους Microbursts ενισχύοντας έτσι τις φωτιές που ήδη υπήρχαν ή που η ίδια η ξηρή καταιγίδα δημιούργησε.
Πώς η ξηρή καταιγίδα φέρνει ισχυρούς ανέμους
Ας δούμε τώρα ποια είναι η δυνατότητα της ξηρής καταιγίδας. Οι μικροβροχές που αναφέρονται παραπάνω είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που σχετίζεται με αυτούς τους τύπους καταιγίδων. Όταν η καθίζηση εξατμίζεται καθώς τα σταγονίδια νερού πλησιάζουν στο επίπεδο του εδάφους, το έδαφος κρυώνει ελαφρώς. Μερικές φορές το έδαφος γίνεται ριζικά κρύο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γνωρίζουμε ότι ο κρύος αέρας είναι βαρύτερος και τείνει να πέσει γρήγορα στο έδαφος. Αυτή η μετατόπιση αέρα προς το επίπεδο του εδάφους μπορεί να δημιουργήσει ισχυρούς ανέμους. Με λίγη ή καθόλου βροχή που δημιουργεί την ξηρή καταιγίδα και τη χαμηλή υγρασία, οι συνθήκες για τις Μικροβιομηχανίες είναι ιδανικές.
Οι άνεμοι που δημιουργούνται από αυτές τις περιβαλλοντικές συνθήκες μπορούν να ανυψώσουν μεγάλη ποσότητα σκόνης και άλλων συντριμμιών, ειδικά στις πιο ξηρές περιοχές. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα μια μεγάλη καταιγίδα σκόνης που μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα. Αυτές οι καταιγίδες είναι γνωστές ως haboobs και εμφανίζονται συχνά σε δυτικές πολιτείες. Ενάντια σε αυτές τις καταιγίδες σκόνης υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα προστασίας. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτές οι καταιγίδες σκόνης είναι ικανές να προκαλέσουν ασφυξία και θάνατο.