Την έξοδό της από τη ρωσική αγορά ολοκλήρωσε η ολλανδική ζυθοποιία Heineken, παραχωρώντας τις δραστηριότητές της στον τοπικό όμιλο Arnest έναντι του συμβολικού ποσού του ενός ευρώ.
Η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο είπε ότι η συμφωνία είχε λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις και είναι πιθανό να της αφήσει ζημιές 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο λόγος της αποχώρησης
Η Heineken ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας ότι η διαδικασία είχε διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.«Οι πρόσφατες εξελίξεις καταδεικνύουν τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες κατά την έξοδο από τη Ρωσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Dolf van den Brink σε δήλωσή του.
Πολλές πολυεθνικές εταιρείες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, αφού η Δύση επέβαλε άνευ προηγουμένου κυρώσεις στη Μόσχα, αλλά το Κρεμλίνο αντέδρασε δεσμεύοντας ορισμένα περιουσιακά στοιχεία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα τον Ιούλιο για να πάρει τον έλεγχο της ρωσικής θυγατρικής της γαλλικής γιαουρτιοποιίας Danone μαζί με το μερίδιο της ζυθοποιίας Carlsberg.
Η Anheuser-Busch InBev δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει από την κοινοπραξία της στη Ρωσία με την τουρκική Εφές.
Τι ισχύει με τους υπαλλήλους
Σημειώνεται πως η Heineken είχε επτά ζυθοποιεία στη Ρωσία και 1.800 υπαλλήλους, οι οποίοι θα λάβουν εγγυήσεις απασχόλησης για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η ολλανδική ζυθοποιία αφαίρεσε πέρυσι το σήμα της Heineken από τη Ρωσία και η παραγωγή της Amstel πρόκειται να καταργηθεί σταδιακά εντός έξι μηνών.
Η Heineken είπε ότι η συμφωνία, χωρίς δυνατότητα εξαγοράς της επιχείρησης, περιελάμβανε τριετή άδεια για ορισμένα μικρότερα τοπικά brand, για τα οποία η Heineken δεν θα παράσχει υποστήριξη επωνυμίας ούτε θα λάβει έσοδα.