Στις 7 Αυγούστου, ο οπαδός της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσουρής δολοφονήθηκε στα άγρια επεισόδια που προκάλεσαν χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έξω από το γήπεδο της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Η ίδια η δολοφονία, αλλά και το γεγονός ότι περίπου 150 επικίνδυνα άτομα διέσχισαν σε κομβόι όλη την Ελλάδα από την Κακαβιά μέχρι την Αθήνα, χωρίς να τους σταματήσει κανένας, παρά την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών που είχε αποφασίσει η UEFA, εξόργισαν την κοινή γνώμη.
Οι επικρίσεις για την παταγώδη αποτυχία και τη διάλυση της ΕΛΑΣ οδήγησαν σε καρατομήσεις αξιωματικών της Τροχαίας και σε μια ΕΔΕ, της οποίας το πόρισμα αναμένεται, αν και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε ότι θα πέσουν και άλλα κεφάλια.
Πότε έμαθε τελικά η ΕΛΑΣ για το κομβόι των Κροατών
Το βασικό ερώτημα της έρευνας είναι πότε έμαθε η ΕΛΑΣ για το κομβόι των Κροατών χούλιγκαν και ποιοι, στην αλυσίδα της ιεραρχίας, δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών την ίδια ημέρα (Δευτέρα), στις 10 το πρωί, το γραφείο της Ιντερπόλ Μαυροβουνίου έστειλε σήμα στην ΕΛΑΣ το για την αυτοκινητοπομπή που έφτανε στα ελληνικά σύνορα αλλά οι πληροφορίες είτε αγνοήθηκαν είτε δεν αξιολογήθηκαν σωστά και κυρίως έγκαιρα.
Όπως φαίνεται από το έγγραφο που δημοσιεύει το ΒΗΜΑ τα γεγονότα είναι διαφορετικά.
Στις 4 Αυγούστου το Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Πολιτικής Προστασίας της ΕΛΑΣ έστειλε «εμπιστευτικό» και «κατεπείγον» έγγραφο προς την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, το οποίο απηύθυνε σε άλλους εννέα αποδέκτες. Για τη σχετική ενημέρωση προς τις ελληνικές αρχές, είχαν αναφερθεί και κροατικά ΜΜΕ σε ρεπορτάζ τους.
Το θέμα του ήταν: «Διεξαγωγή αγώνα ποδοσφαίρου για την προκριματική φάση του Champions League μεταξύ των ομάδων ΑΕΚ – Dinamo Zagreb, την 08/08/2023 και ώρα 21:45 στο γήπεδο OPAP ARENA». Και ο σκοπός του να γνωστοποιήσει το πληροφοριακό δελτίο αγώνα (Pre-match report) της Εuropol, ώστε το περιεχόμενο του να ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό των μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν «τυχόν παραβατικές συμπεριφορές και έκνομες ενέργειες», σύμφωνα με το πνεύμα της διαταγής υπ΄αριθμό 1244/22/1696558 της 17/8/2022.
Αποδέκτες του συγκεκριμένου εγγράφου ήταν οι Γενικές Περιφερειακές Διευθύνσεις Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας.
Είχαν, δηλαδή, ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες αρχές τέσσερις ημέρες πριν από τον αγώνα, που σημειώθηκαν τα τραγικά γεγονότα, ότι υπήρχε φόβος για επεισόδια. Μάλιστα, η αρμόδια υπηρεσία ζητούσε την επικαιροποίηση του σχεδιασμού για την πρόληψη και την αποτροπή τους.
Επιπλέον, στο pre – match report της Europol αναφέρεται καθαρά ότι «επικίνδυνοι οπαδοί» (risk supporters) της Ντιναμό Ζάγκεμπ, μέλη του γκρουπ Bad Blue Boys, θα έρθουν στην Ελλάδα. Αναμενόταν ότι 15- 20 άτομα θα ταξίδευαν από το Καζακστάν, όπου η ομάδα τους αγωνίστηκε στο προηγούμενο ματς, ενώ άλλα 100 – 200 άτομα θα έρχονταν οδικώς στην Αθήνα και ότι θα αξιοποιούσαν τους δεσμούς τους με οπαδούς του Παναθηναϊκού προκειμένου να αποκτήσουν εισιτήρια για τον αγώνα.
Οι BBB, συνεχίζει το ίδιο δελτίο, είναι γνωστοί για την επιθετικότητα και τον χουλιγκάνικο στυλ, με το οποίο επιτίθονται στους οπαδούς των αντίπαλων ομάδων, χρησιμοποιώντας, ρόπαλα, στειλιάρια, πιστόλια φωτοβολίδων και ότι άλλο βρίσκουν μπροστά τους. Οι Κροάτες χούλιγκαν θα έφταναν στη χώρα μας αεροπορικώς, σε ολιγομελείς ομάδες ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί από την αστυνομία και οδικώς με ιδιωτικά αυτοκίνητα και μίνι βαν, πιθανότατα ακολουθώντας τη διαδρομή Μαυροβούνιο – Αλβανία- Ελλάδα, σημείωνε το πληροφοριακό δελτίο.
«Αν οι ΒΒΒ εμφανιστούν στην Αθήνα θα πρέπει να αναμένονται συγκρούσεις» με τους οπαδούς της ΑΕΚ, έχοντας την υποστήριξη οπαδών του Παναθηναϊκού, σημειώνει η ενημερωτική έκθεση. Επίσης, υπάρχει και μια προειδοποίηση για την ελληνική αστυνομία, ότι οι ΒΒΒ έχουν εμπειρία πρόκλησης ταραχών στο εξωτερικό, ότι γνωρίζουν τις τακτικές της αστυνομίας και ότι συνηθίζουν να προβοκάρουν τις αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αντιδράσουν και να τους δώσουν την αφορμή για να ξεκινήσουν τα επεισόδια.
Περιμένοντας το πόρισμα της ΕΔΕ
Τι έγινε αυτό το έγγραφο, αν το αξιολόγησε κανένας ή απλώς παράπεσε, όπως συνέβη με τις εντολές που ακολούθησαν θα το δείξει η ΕΔΕ. Το βέβαιο είναι ότι κανένα σχέδιο δεν τέθηκε σε λειτουργία και οι Κροάτες χούλιγκαν έκαναν ρημαδιό τον χώρο έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, σε μια ώρα που βρίσκονταν εκεί οικογένειες με παιδιά, και ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ενώ η αστυνομία παρακολουθούσε διακριτικά και παρενέβη εκ των υστέρων.
Το «κατεπείγον» που δεν είδε κανείς
Το επόμενο πράγμα που γνωρίζουμε είναι ότι το μεσημέρι της 7ης Αυγούστου, το αρχηγείο της Αστυνομίας, εξέδωσε μια διαταγή με την ένδειξη «κατεπείγον», η οποία περιλάμβανε τις πληροφορίες από το Μαυροβούνιο. Οι εντολές που έλαβαν οι 15 αποδέκτες της, δεν είχαν τίποτα το κατεπείγον.
«Παρακαλούμε για τη λήψη των επιβαλλόμενων αστυνομικών μέτρων», «ενημερώνετε έγκαιρα όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες», «οι Διευθύνσεις Κρατικής Ασφάλειας και Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου (…) παρακαλούνται για την ενημέρωση και τυχόν εκδήλωση περαιτέρω ενεργειών αρμοδιότητας τους».
Καμία συγκεκριμένη εντολή, καμία απαγόρευση εισόδου των χούλιγκαν στη χώρα μας ή έστω στην Αθήνα, κανένα σχέδιο πέρα από τα «επιβαλλόμενα αστυνομικά μέτρα», τα οποία ουδέποτε επιβλήθηκαν επειδή κάποιοι από τους αποδέκτες, είτε δεν άνοιξαν το email τους, είτε δεν αξιολόγησαν με τη δέουσα σοβαρότητα τις πληροφορίες.
Η διαταγή αυτή απευθύνθηκε στους παραλήπτες της προηγούμενης, η οποία εστάλη στις 4 Αυγούστου, και κοινοποιήθηκε, επίσης, στο Επιτελικό Γραφείο Αρχηγού, στον Υπαρχηγό της ΕΛΑΣ, στους Γενικούς Επιθεωρητές Αστυνομίας Βόρειας και Νότιας Ελλάδας, στους κλάδους Τάξης και Ασφάλειας, στην Κρατική Ασφάλεια, στη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, στις Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενικής Αστυνόμευσης, Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης και στις υποδιευθύνσεις αντιμετώπισης αθλητικής βίας της Αττικής και Θεσσαλονίκης.