Η φωτιά έφτασε στο ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά στο Στείρι στη Βοιωτία. Η πυρκαγιά στο πέρασμά της έχει κάψει ολοσχερώς ένα από τα παλαιότερα κτίρια αφού πρώτα έκαψε την σκεπή του και τον περίβολο του μοναστηριού.
Ευτυχώς, έγκαιρα το μοναστήρι εκκενώθηκε από επισκέπτες και μοναχούς. Παράλληλα τη δική του μάχη δίνει ο Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος που παλεύει με τις φλόγες.
Στην περιοχή μεταβαίνει και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Αυτή την ώρα επίγεια και εναέρια τμήματα δίνουν μεγάλη μάχη για να μην περάσει η φωτιά στα ενδότερα καθώς τότε η καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη.
Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ εκεί είναι και ο Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος συμμετέχοντας στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή. Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες επι τόπου επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα με ένα τμήμα πεζοπόρου, ενώ ρίψεις νερού κάνουν τρία αεροσκάφη
Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε το μεσημέρι στα Βάγια, όπου χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν ένας άνδρας και ο 16χρονος γιος του από την κτηνοτροφική τους μονάδα.
Στην περιοχή έσπευσαν εναέρια μέσα ώστε η φωτιά να μην φτάσει στο ναό του Αγίου Δημητρίου.
Η ιστορία της Μονής Οσίου Λουκά
Μνημείο που συγκαταλέγεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το μοναστηριακό συγκρότημα του Οσίου Λουκά περικλείεται από περίβολο, περιλαμβάνει δε διώροφα και τριώροφα συγκροτήματα κελιών, κωδωνοστάσιο, τράπεζα, κρύπτη και δύο ενωμένους ναούς (την εκκλησία της Παναγίας και το καθολικό).
Το καθολικό της μονής, κτίσμα του α’ μισού του 11ου αιώνα, συνιστά το πρωιμότερο γνωστό δείγμα οκταγωνικού σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού.
Γνωστή στους επιγενόμενους ως βασιλομονάστηρο, λόγω της μεγαλοπρέπειας και της τελειότητας του μνημείου, αλλά και της εμπλοκής των ίδιων των βυζαντινών αυτοκρατόρων στην ανέγερση του καθολικού της, η μονή του Οσίου Λουκά αποτελεί ένα έξοχο δείγμα των μεγαλόπρεπων μονών που ιδρύθηκαν την περίοδο αυτήν, προκειμένου αφενός να εκδηλωθεί μια θρησκευτική αντεπίθεση μετά την περίοδο της Εικονομαχίας (726-842) και αφετέρου να διασφαλιστεί η ενότητα του πληθυσμού μετά τις αλλεπάλληλες επιδρομές βαρβαρικών φύλων.