Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε διάφορα σημεία της χώρας.

Σε εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου METEOSAT-11 που επεξεργάστηκε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποτυπώνεται o πυκνός καπνός που έχει καλύψει τον ουρανό αρκετών περιοχών της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα, διακρίνεται η μεταφορά του καπνού πάνω από το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από τις δασικές πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη, καθώς και από την πυρκαγιά πάνω από τη Βοιωτία.

Ο καπνός από την πυρκαγιά στην περιοχή του Έβρου έφτασε περίπου 950 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, καλύπτοντας έκταση ίση με περίπου 110.000 τετ. χλμ.

Τα μέτρα προφύλαξης από την εισπνοή καπνού

Στο πλαίσιο αυτό για την προστασία της δημόσιας υγείας, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες την απομάκρυνσή τους από την περιοχή όπου επικρατούν συνθήκες που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, και αν δεν μπορούν να φύγουν, τους καλεί να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, παραμένοντας όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατηρώντας τον εσωτερικό αέρα, όσο το δυνατόν περισσότερο δροσερό και καθαρό.

Για να επιτευχθεί αυτό, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες να διατηρούν τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, να χρησιμοποιήσουν κλιματισμό μόνο εφόσον το μηχάνημα διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα, να αποφύγουν το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους και τη χρήση σκούπας (ηλεκτρικής ή συμβατικής).

Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες να αερίσουν τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα και να αποφύγουν τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.

Εάν κριθεί απαραίτητο να μετακινηθούν οι πολίτες σε εξωτερικό χώρο, ο ΕΟΔΥ συστήνει τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (π.χ. τύπου Ν95, FFP2, KN95), αποφυγή σωματικής καταπόνησης και κατανάλωση άφθονων ποσοτήτων πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.