Οι επτά σφραγίδες της Αποκάλυψης του Ιωάννη είναι τρεις διαδοχικές σειρές κρίσεων του Θεού, στους έσχατους καιρούς. Η τέταρτη σφραγίδα εισάγει μάστιγες, λιμό και πόλεμο, και όταν η έκτη σπάσει, συμβαίνει ένας καταστροφικός σεισμός, που θα προκαλέσει τεράστια αναταραχή και τρομερή καταστροφή μαζί με ασυνήθιστα αστρονομικά φαινόμενα. Διαβάζοντας την εμπνευσμένη προφητεία του Ιωάννη, και βιώνοντας την κρίση της εποχής μας συγκλονιζόμαστε, και σίγουρα προβληματιζόμαστε για την απάνθρωπη ανάλγητη συμπεριφορά μας απέναντι στο θεϊκό δώρο της φύσης, που μας προσφέρθηκε. Οι κρίσεις γίνονται σταδιακά χειρότερες και περισσότερο καταστροφικές, και εμείς περιοριζόμαστε σε διεθνείς συνθήκες, που συνήθως, δεν εφαρμόζονται. Ο Θεός του χρήματος καθοδηγεί τις πράξεις μας, και ο ανθρώπινος παράγοντας απαξιώνεται καθημερινά.
Η επιστήμη έχει κάνει άλματα και η τεχνολογία ακόμη μεγαλύτερα, και οι κυβερνώντες τους λαούς δεν εννοούν να εκμεταλλευτούν τα πολύτιμα αυτά όπλα τους προς όφελος της ανθρωπότητας. Αντίθετα συναγωνίζονται πώς θα ξεπεράσουν ο ένα τον άλλον στα πυρηνικά όπλα!
Στη χώρα μας ο ομότιμος καθηγητής – Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός σε άρθρο του με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τα παθήματα πότε θα γίνουν μαθήματα;» αναφέρεται στην αδιαφορία μας για τους κινδύνους, που επί χρόνια μάς απειλούν, και κάνει μάλιστα χρήση της λαϊκής ρήσης “πάμε γυρεύοντας για να τα κάψουμε όλα”». Επεσήμανε ότι το δόγμα «άπαξ δάσος πάντα δάσος» θα πρέπει να συμπληρωθεί και με τη λέξη «βιώσιμο δάσος» και ότι χρειάζεται συστράτευση όλων των ειδικών και προπαντός νέα νομοθεσία.
Τίποτα, όμως, από αυτά δεν έγινε και δεν πέρασε πολύς καιρός και οι φωτιές άναψαν και κατέστρεψαν πανέμορφες περιοχές της χώρας μας. Υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία, απώλειες δασών συνθέτουν ένα θλιβερό σκηνικό καταστροφής, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Εξάλλου, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε επανειλημμένα για την οριακή κατάσταση κινδύνου να χάσουμε και άλλα δάση στην Αττική , καθώς και για την ανάγκη άμεσης δράσης για τις πυρόπληκτες περιοχές, και τον κίνδυνο πλημμυρών μετά τις φωτιές. Και αναφερόμενος στη Ρόδο, μετά την πρόσφατη ερημοποίησή της, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «το φθινόπωρο, ίσως και να είναι αργά». Οσο για τους σεισμούς ζήτησε αντισεισμική θωράκιση ιδιαίτερα για τα σχολεία και τα νοσοκομεία.
Οι υπεύθυνοι της πολιτείας τα άκουσαν όλα αυτά και απλώς θαύμασαν τις προγνωστικές ικανότητες των επιστημόνων! Τώρα που οι επιστήμονες επιβεβαιώθηκαν και οι καταστροφές έγιναν, θα προχωρήσουν άραγε σε ενέργειες συγκεκριμένες και αποτελεσματικές ή θα αρκεστούν στα λόγια ότι όλα αυτά συμβαίνουν στον κόσμο όλο; Οψόμεθα, και ας μη βιώσουμε την προφητεία της Αποκάλυψης… Αναρωτιέμαι, όμως, «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι»;
Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ. Παρασκευής.