Κάτω από άκρα μυστικότητα, για λόγους ασφαλείας, έφτασε τη Δευτέρα στην Αθήνα (21/8) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αν και αρχικά το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαίωνε, χωρίς να διαψεύδει, το ταξίδι του προέδρου της Ουκρανίας στην Ελλάδα, το απόγευμα ενημέρωσε για την ώρα της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως έγινε γνωστό, το ραντεβού των δύο ηγετών άρχισε στις 18:10. Ακολούθως έχει προγραμματιστεί διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών και στη συνέχεια οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα προβούν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Ως γνωστόν το βράδυ της Δευτέρας (20:15) ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, αφιερωμένο στο ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.

Η κίνηση έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος θα παραστεί κανονικά στο δείπνο.

Παρόντες θα είναι οι:

Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούκιτς

Πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου

Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς

Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Ίον-Μαρτσέλ Τσιολάκου

Πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι

Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μποργιάνα Κρίστο

Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέβσκι,

Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντένκοβ

Πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς