Οι Τουρκοκύπριοι άρχισαν να πωλούν τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων που έκλεψαν κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Βρετανοί, Ισραηλινοί, Ιρανοί και (τώρα τελευταίως) οι Ρώσοι αγοράζουν ό,τι βρουν στα κατεχόμενα ήτοι ελληνικά σπίτια, ξενοδοχεία, χωράφια, οικόπεδα.
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ανησυχήσει και στόχος της, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» είναι να ληφθούν μέτρα αποτροπής προς ξένους για την αγορά περιουσιών στα κατεχόμενα. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η αντιμετώπιση/αποθάρρυνση των ξένων είναι πολύπλοκο ζήτημα και χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα, κατά το μέτρο του δυνατού, για περιπτώσεις που είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μεταξύ άλλων είναι και μια σειρά μέτρων νομικής φύσεως που αποσκοπούν στο κλείσιμο των κενών που εντοπίστηκαν και που θα έχουν πολιτική χρησιμότητα.
Μια σειρά από δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο καταγράφουν ωστόσο και το μέγεθος του προβλήματος. Οι ίδιες οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες εκφράζουν την ανησυχία τους για τις πωλήσεις περιουσιών στα κατεχόμενα.
Για παράδειγμα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Μπακίς σε δημοσίευμα της την περασμένη Τρίτη (πηγή ΓΤΠ) ανέφερε ότι το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει μετατραπεί «σε νησί προς πώληση», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι άτομα που έρχονται από πολλές χώρες του κόσμου αγοράζουν περιουσίες, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει σε Ελληνοκύπριους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα τέλη Ιουλίου ήταν προς πώληση 4,209 οικόπεδα, από τα οποία μόνο τα 975 είχαν «τουρκικό τίτλο ιδιοκτησίας» και τα υπόλοιπα ήταν ελληνοκυπριακές περιουσίες.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η γη που βγήκε προς πώληση αποτελείτο από 2,677 οικόπεδα και 1,532 χωράφια κατάλληλα για οικοπεδοποίηση ή για επένδυση. Τα οικόπεδα υπολογίστηκαν στο 63,6% της προς πώληση γης και τα χωράφια στο 36,4%. Τα 2.091 από τα οικόπεδα και τα χωράφια που βγήκαν προς πώληση ή ποσοστό της τάξης του 49,68% έχουν «τίτλο ιδιοκτησίας» περιουσίας «ίσης αξίας». Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 13,8% (581 οικόπεδα) είναι «παραχωρημένα οικόπεδα», το 11,79% (498 οικόπεδα) αποτελούν «οικόπεδα απροσδιόριστου είδους τίτλου ιδιοκτησίας» και το 1,6% (64 οικόπεδα) εμπίπτουν στην κατηγορία των «άλλων οικοπέδων».
Όταν προστεθούν όλα αυτά φαίνεται ότι το 76,84% των προς πώληση περιουσιών είναι οικόπεδα «που δεν έχουν τουρκικό τίτλο ιδιοκτησίας», σημειώνει το δημοσίευμα. Τα περισσότερα προς πώληση οικόπεδα και χωράφια βρίσκονται στην περιοχή της κατεχόμενης Κερύνειας (1,407 οικόπεδα), ακολουθεί το Τρίκωμο με 1,169 προς πώληση οικόπεδα, η Αμμόχωστος με 784, η Λευκωσία με 726, η Μόρφου με 55 και η Λεύκα με 65.
Είναι χαρακτηριστική η κριτική που γίνεται στο το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» για όλα όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα και πώς οι παρανομίες που γίνονται σε αυτά ενώνουν αιώνιους εχθρούς: «Ακούγοντας κανείς για τους ηγέτες του Ισραήλ και του Ιράν είναι σίγουρο ότι θα καταλήξει πολύ εύκολα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για δύο χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη σύγκρουση και δύο λαοί που είναι έτοιμοι να συγκρουστούν μεταξύ τους. Αυτά όμως στο Ισραήλ και στο Ιράν, ή σε διεθνή φόρα όταν οι ηγέτες του στέκονται μπροστά από τα μικρόφωνα. Γιατί, όταν πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες φαίνεται πως Ισραηλινοί και Ιρανοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αποκτήσουν ακίνητες περιουσίες που γειτνιάζουν μεταξύ τους. Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για Ρώσους και Ουκρανούς οι οποίοι επίσης προβαίνουν σε ανάλογες παράνομες/παράτυπες αγορές ακινήτων στα κατεχόμενα».