Μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων της κυβέρνησης Ερντογάν για την τουρκοκυπριακή επίθεση εναντίον μελών της ειρηνευτικής ομάδας του ΟΗΕ στην Κύπρο, την «σκυτάλη» πήρε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.
«Επιχείρησαν να μας σταματήσουν μέσω του ΟΗΕ, αλλά εμείς ως ‘ΤΔΒΚ’ ήρθαμε σε επαφή με την Τουρκία και τονίσαμε πως θα ολοκληρώσουμε αυτό τον δρόμο, πως δεν θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν, και οι εργασίες μας συνεχίζονται κανονικά», ισχυρίστηκε ο Τατάρ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.
Το Σάββατο, πάντως, οι εργασίες συνεχίσθηκαν εκτός της νεκρής ζώνης, στην πλευρά του κατεχόμενου Άρσους, για τη διάνοιξη του δρόμου Άρσους – Πύλας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας, Σίμος Μυτίδης, μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ.
Ο κ. Μυτίδης σημείωσε, μάλιστα, ότι πριν από περίπου ένα μήνα οι κατοχικές αρχές είχαν τοποθετήσει σημαίες του ψευδοκράτους εντός της νεκρής ζώνης, κάτι που αποτελεί παραβίαση του status quo.
«Από πληροφορίες που έχουμε, σήμερα συνεχίζονται οι εργασίες για τη διάνοιξη του δρόμου Αρσους – Πύλας, εκτός της νεκρής ζώνης, στην πλευρά του Άρσους. Χθες οι εργασίες σταμάτησαν, μετά την παρέμβαση ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ» ανέφερε ο κοινοτάρχης Πύλας και πρόσθεσε ότι «σήμερα υπάρχουν άνδρες των Ηνωμένων Εθνών και επιτηρούν την περιοχή, προσπαθώντας να κάνουν τα καθήκοντά τους, όπως πρέπει να κάνουν».
Τατάρ: «Με ποια εξουσία προσπαθούν να παρέμβουν;»
Και ο Ερσίν Τατάρ, μετά τους Τούρκους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ερντογάν, σε δηλώσεις του σχετικά με το περιστατικό στην Πύλα, ισχυρίσθηκε ότι «το ζήτημα είναι καθαρά ανθρωπιστικό, με στόχο να λυθεί το πρόβλημα μετακίνησης του λαού των Πυλών», όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Αναφέροντας ότι «ένα μεγάλο μέρος του δρόμου είναι γη της ‘ΤΔΒΚ’», ο Τατάρ είπε, πάντως, πως «δεν έχουμε βάλει στο μάτι τη γη και την περιουσία κανενός».
Επιπλέον, δήλωσε πως «οι κάτοικοι της Πύλας παραπονιούνται έντονα, γιατί κάνουν μια μετακίνηση 10 λεπτών σε μία ώρα. Με τη μετακίνηση των Ελλήνων σε αυτή την πλευρά, η κυκλοφορία έχει γίνει ακόμη πιο έντονη. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια πύλη σε εκείνη την περιοχή, την οποία ονομάζουμε δυτική πύλη, και έγινε αίτηση στη βρετανική διοίκηση για τη χρήση της. Ωστόσο, δεν ελήφθη καμία θετική απάντηση. Έτσι, σχεδιάσαμε να υλοποιήσουμε το έργο της οδού Pile-Yiğitler».
Όσο για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι ομάδες μας ανέλαβαν μια αποστολή και άρχισαν να εργάζονται. Εάν έρθετε στη γη μας και προσπαθήσετε να σταματήσετε τις εργασίες, θα παρεμποδίσετε τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Με ποια εξουσία και τίτλο προσπαθούν να παρέμβουν στις εργασίες;».
«Αυτός ο δρόμος είναι ανάγκη για ανθρωπιστικούς σκοπούς, οπότε δεν υπάρχει λόγος να βγάζουν άλλοι διαφορετικά συμπεράσματα από εδώ», προσέθεσε μάλιστα, ενώ ισχυρίσθηκε ότι το έργο του δρόμου ξεκίνησε εκ νέου με την αποχώρηση των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ.
Κληθείς να απαντήσει εάν θα υπάρξει κι άλλη ένταση στην περιοχή, απάντησε ως εξής: «Ελπίζω όχι, ελπίζουμε όχι».