Σε αδιέξοδο φαίνεται να βρίσκεται το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ στη διαδικασία εύρεσης υποψηφίων για τους τρεις κορυφαίους δήμους της Τουρκίας, την Πόλη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη, για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, της 31ης Μαρτίου του 2023, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ενώ το παρασκήνιο της ονοματολογίας και του διαγκωνισμού μεταξύ των φερόμενων ή αυτοπροτεινόμενων ως υποψηφίων φουντώνει στους κόλπους του.

«Κανένα από τα ονόματα που προτείνονται, δεν βρίσκει ανταπόκριση στους εκλογείς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις», σημειωνόταν, εμφανίζοντας τον τούρκο πρόεδρο να δυσκολεύεται να βρει έναν «φιλόδοξο, αγαπημένο και δυνατό» υποψήφιο», έως ότου, την τρέχουσα εβδομάδα, βγάλει «άσσο» απ’το μανίκι το όνομα του γαμπρού του Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, συνιδιοκτήτη της αμυντικής εταιρεία Bayrak, της οποίας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη βοήθησαν ιδιαιτέρως τους Ουκρανούς να αποκρούσουν ρωσικές επιθέσεις.

Το μεγάλο στοίχημα

Παραμένει το μεγάλο στοίχημα για τον τούρκο πρόεδρο να απαλλαχτεί από τα τρία αγκάθια-δημάρχους του CHP στους εμβληματικότερους -και για συμβολικούς λόγους- δήμους της επικράτειας, με προεξάρχοντα τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος αν επικρατήσει εκ νέου, θα είναι το όνομα που νίκησε για τρίτη συνεχή φορά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τούρκους αναλυτές, ο τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στις παραμονές μιας κρίσιμης απόφασης. Θα κερδίσει τον Ιμάμογλου «μέσω της δικαστικής οδού» (σ.σ.: εκκρεμούν δυο δίκες σε βάρος του δημάρχου Κων/πολης) ή «με έναν φιλόδοξο υποψήφιο», όπως ο Μπαϊρακτάρ; Κλίνουν προς τη δεύτερη «λύση», καθότι μια εκ νέου «απαγόρευση», όπως είχε συμβεί με την ακύρωση του α ΄γύρου των δημοτικών εκλογών του ‘19, υπάρχει κίνδυνος να ηρωοποιήσει ξανά τον Ιμάμογλου στο εκλογικό σώμα, αναδεικνύοντάς τον με ισχυρότερο ποσοστό.

Παρόλη την βαθιά μετεκλογική κρίση, που κλυδωνίζει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP, την εκ των έσω αμφισβήτηση -με «πρωταγωνιστή» της τον ίδιο τον Ιμάμογλου- του προέδρου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλά και τα αντιφατικά πολιτικά μηνύματα που εξέπεμψε το κόμμα με τις προεκλογικές συμμαχίες του, κυρίως προς το κουρδικό ακροατήριο -στο οποίο οφείλει ωστόσο τις νίκες του στους μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους-, το κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζει ότι ο δήμαρχος του εμβληματικού Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης, δεν θα είναι «εύκολη μπουκιά», στις 31 Μαρτίου.

Φαβορί μεταξύ των υποψηφίων του ΑΚΡ ο Μπαϊρακτάρ

Ο προεδρικός γαμπρός και πετυχημένος επιχειρηματίας Μπαϊρακτάρ, τον οποίο διαρρέει την τελευταία εβδομάδα το κυβερνητικό επιτελείο, ως φαβορί μεταξύ των υποψηφίων του ΑΚΡ στο Δήμο, για να «διαβάσει» αντιδράσεις, ενίοτε ασχολήθηκε έμμεσα με την πολιτική με ομιλίες του, αλλά ουδέποτε αναμείχθηκε άμεσα. Είναι δυνατόν σήμερα, να θέλει να μετάσχει σε μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση- στοίχημα και για τα δυο «στρατόπεδα»;

«Ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ δεν θα είναι υποψήφιος τον Μάρτη. Ο Μπαϊρακτάρ μπορεί να συμμετέχει ενεργά στην τουρκική πολιτική, αλλά μετά τον Ερντογάν. Γιατί να θέλει να εγκαταλείψει την εταιρεία δισεκατομμυρίου δολαρίων που διαθέτει, μέσω της οποίας θεωρεί ότι άλλαξε την πορεία πολέμων, και να διακινδυνεύσει ως υποψήφιος στην Κωνσταντινούπολη;», υποστηρίζει στο ΒΗΜΑ ο τούρκος αναλυτής Ντόρα Μπεγκούτς. Άποψη που ασπάζεται και ο Αλί Τιραλί, απ’ την «εμπροσθοφυλακή» του think tank του CHP: «Είναι αμφίβολο ότι θα είναι υποψήφιος ο Μπαϊρακτάρ. Οι πιθανότεροι υποψήφιοι, που θα κληθούν να κονταροχτυπηθούν έναντι του Ιμάμογλου, είναι είτε ο δήμαρχος του Eσενκλέρ, Τεβφίκ Γκιοκσού, είτε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος (2018–2023) Mουράτ Κουρούμ».

«Κλειδωμένο» το αποτέλεσμα υπέρ του CHP σε Άγκυρα και Σμύρνη

«Ο Μπαϊρακτάρ είναι καλός υποψήφιος και ναι, αν η αντιπολίτευση παραμείνει διχασμένη, μπορεί εύκολα να κερδίσει τον Ιμάμογλου» διαφωνεί ένας εκ των αρχισυντακτών της τουρκικής έκδοσης της Independent, ο Μέριτς Σενιούζ, ο οποίος μιλώντας στο ΒΗΜΑ εκφράζει την άποψη ότι ενώ στο Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης η παρτίδα παραμένει αμφίρροπη, στους δήμους Άγκυρας και Σμύρνης είναι «κλειδωμένο» το αποτέλεσμα υπέρ του CHP. «Η πλειοψηφία της Σμύρνης θα ψηφίσει για το CHP, οποιοδήποτε υποψήφιο κι αν προκρίνει το AKP», υπογραμμίζει ο Σενιούζ, εκτιμώντας ότι αντιστοίχως «στην Άγκυρα, ο Mανσούρ Γιαβάς παραμένει πολύ δυνατός υποψήφιος».

Η ανατροπή μπορεί, προσθέτει, να έρθει μόνο στην Κωνσταντινούπολη, στην περίπτωση που ο Eκρέμ Ιμάμογλου «δεν μπορέσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Κούρδων, ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Ο υποψήφιος του ΑΚΡ τότε μπορεί να επικρατήσει».

Επιπλέον, η λεγόμενη συμμαχία των 6 «έχει αποσυντεθεί, σε μεγάλο βαθμό». Αν, επομένως, το Καλό Κόμμα και το φιλοκουρδικό HDP «προτείνουν ισχυρούς υποψηφίους, και δεν τον υποστηρίξουν, η παρτίδα τελείωσε. Το HDP φαίνεται πως δεν θέλει να δώσει άνευ όρων υποστήριξη στον υποψήφιο του CHP. Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε ότι οι συνθήκες έχουν γίνει αρκετά δυσμενείς για τον Ιμάμογλου».

Στους ισχυρούς υποψηφίους του ΑΚΡ για τον δήμο Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον έμπειρο τούρκο δημοσιογράφο, είναι ο δήμαρχος του Eσενκλέρ, Τεβφίκ Γκιοκσού, ενώ μαζί με το Μπαϊρακτάρ, ακούει έντονα και το όνομα του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος (2018–2023) Mουράτ Κουρούμ.

Πηγή από το στενό περιβάλλον του Ιμάμογλου, βάσει πρόσφατης δημοσκόπησης, αποκαλύπτει πάντως ότι μόνο με τον Μπαϊρακτάρ, η ψαλίδα μεταξύ των συνυποψηφίων στο Μητροπολιτικό Δήμο «κλείνει» στο 54-46. Με τους υπόλοιπους υποψηφίους του ΑΚΡ, ο Ιμάμογλου διατηρεί προβάδισμα άνω των 20 μονάδων.

Όσο μαίνεται ωστόσο το παρασκήνιο της ονοματολογίας, σύμφωνα με την τουρκική Cumhuriyet, το AKP, έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα του να βρει και υποψήφιο με καταγωγή από τη Μαύρη Θάλασσα, για να «χτυπήσει» τον επίσης καταγόμενο απ’ την περιοχή Ιμάμογλου. Παρότι ο πρώην υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλο προέρχεται από την Tραπεζούντα και θα το ήθελε διακαώς, ο Ερντογάν, σημειώνεται, δεν προτίθεται να του δώσει το χρίσμα. Αντίθετα, λόγω καταγωγής από τη Μαύρη Θάλασσα, «βαρύνει» για το δήμο ακόμη ένα όνομα: του Οσμάν Νούρι Καμπακτεπέ, προέδρου της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης και μέλους του Ανώτατου Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Νεολαίας της Τουρκίας (TÜGVA).