Ένοχη για τη δολοφονία επτά βρεφών και την απόπειρα ανθρωποκτονίας άλλων έξι σε μονάδα νεογνών του νοσοκομείου Countess of Chester την περίοδο 2015-2016, κρίθηκε από το δικαστήριο η 33χρονη Λούσι Λέτμπι όπως μετέδωσαν Μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή (18/8).

Η Βρετανίδα νοσοκόμα έχει περιγραφεί ως η πιο αμείλικτη και η πιο αποτελεσματική serial killer της σύγχρονης εποχής στη Βρετανία.

Μεταξύ των θυμάτων της κι ένα ζεύγος διδύμων. Το ένα εκ των δύο αγοριών δεν κατάφερε να επιβιώσει. Το δεύτερο είναι σήμερα επτά επτών και αντιμετωπίζει σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες απόρροια των επιπλοκών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προκειμένου η Λέτμπι να εξοντώσει τα νεογέννητα σε κάποια είχε χορηγήσει αέρα με ενδοφλέβιες ενέσεις, άλλα τα είχε δηλητηριάσει με ινσουλίνη και ορισμένα τα τάιζε με το ζόρι γάλα βασανίζοντάς τα.

Η ίδια δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για ν’ ακούσει την ετυμηγορία. Για άλλες δύο κατηγορίες απόπειρας ανθρωποκτονίας κρίθηκε αθώα, ενώ δεν καταδικάστηκε λόγω αμφιβολιών για ακόμη έξι περιπτώσεις. Η τροπή προκάλεσε δυσφορία στις οικογένειες.

Πιθανή η ένσταση για τις υπόλοιπες κατηγορίες

Ο δημόσιος κατήγορος ζήτησε περιθώριο 28 ημερών προτού αποφασίσει αν θα ασκήσει το δικαίωμα ένστασης γι’ αυτές τις οκτώ κατηγορίες.

Η δίκη διήρκησε περισσότερους από δέκα μήνες. Στη διάρκειά της οι ένορκοι έλαβαν σημείωμά της σύμφωνα με το οποίο ομολογούσε την ενοχή της. «Είμαι κακός άνθρωπος, το έκανα αυτό».

Η Εισαγγελέας ανέφερε στην αγόρευσή της πως η Λέτμπι «έκανε τα πάντα για να κρύψει τα εγκλήματά της, διαφοροποιώντας τους τρόπους με τους οποίους έβλαπτε επανειλημμένα τα μωρά που φρόντιζε». Συμπλήρωσε ότι η κατηγορούμενη «προσπάθησε να εξαπατήσει τους συναδέλφους προσπαθώντας να της πείσει ότι οι θάνατοι προέρχονταν απόεπιδείνωση της ευπάθειας κάθε μωρού».

«Μπορεί ποτέ να μην μάθουμε πραγματικά γιατί συνέβη αυτό», ανέφερε εκπρόσωπος των οικογενειών που την κατήγγειλαν.

Εξετάζονται κι άλλες περιπτώσεις

Η έρευνα από τις αρχές συνεχίζεται, διότι εξετάζονται περί τις 4.000 περιπτώσεις βρεφών που είχαν νοσηλευτεί στην κλινική που εργαζόταν η Λέτμπι.

Οι περισσότεροι από 70 αστυνομικοί που συμμετειχαν στην προκαταρκτική έρευνα συγκέντρωσαν συνολικά 32.000 σελίδες αποδεικτικών στοιχείων, μελετώντας ιατρικά αρχεία και παίρνοντας συνέντευξεις από 2.000 άτομα. Εξ αυτών τα 250 κλήθηκαν ως μάρτυρες της υπόθεσης.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας της Βρετανίας έχει δεσμευτεί για τη διερεύνηση των συνθηκών γύρω από το τι συνέβη στο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένου του χειρισμού της κατάστασης από τη διοίκηση. Άπαντες έχουν θέσει εαυτούς στη διάθεση των Αρχών.