Ο Μάρτιν Σκορσέζε τάχθηκε υπέρ ψηφίσματος κατά της φυλάκισης του επιφανούς Ιρανού σκηνοθέτη Σαέντ Ρουστάγι με αφορμή την προβολή της ταινίας του «Η Λέιλα και τα αδέλφια της» («Baradaran-e Leila», 2022) στο περσινό φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών.

Ο Σκορσέζε, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης των ταινιών «Taxi Driver» και «Goodfellas», ανάρτησε ένα ψήφισμα που ξεκίνησε η κόρη του Φραντσέσκα αμέσως μετά την είδηση της καταδίκης του Ρουστάγι σε φυλάκιση, προτρέποντας τους ακολούθους να το υπογράψουν προκειμένου «να αποδοθεί δικαιοσύνη στον Σαέντ», όπως έγραψε κάτω από τη δημοσίευσή του στο Instagram.

Ο 34χρονος βραβευμένος Ιρανός σκηνοθέτης μαζί με τον παραγωγό της ταινίας Τζαβάντ Νορουζμπεϊγκί καταδικάστηκαν σε έξι μήνες φυλάκιση, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για «συμβολή στην προπαγάνδα της αντιπολίτευσης κατά του ισλαμικού καθεστώτος». Η ποινή τους περιλαμβάνει επίσης απαγόρευση εργασίας για πέντε χρόνια.

Οι κινηματογραφιστές θα εκτίσουν περίπου εννέα ημέρες, ενώ οι υπόλοιπες «θα ανασταλούν για πέντε χρόνια», σύμφωνα με τη ρεφορμιστική εφημερίδα  Etemad, η οποία προσθέτει ότι η ετυμηγορία μπορεί να εφεσιβληθεί.

Στο ψήφισμα της η Φραντσέσκα Σκορσέζε, ηθοποιός και σκηνοθέτης, ανέφερε: «Έχουμε τώρα λιγότερο από 20 ΗΜΕΡΕΣ για να βοηθήσουμε να προσελκύσουμε την απαιτούμενη προσοχή ώστε να ασκήσουμε έφεση [κατά] της ποινής του». Το ψήφισμα έχει ήδη ξεπεράσει τα δύο τρίτα του στόχου των 15.000 υπογραφών.

Την ίδια στιγμή, οι διοργανωτές του φεστιβάλ των Καννών κατήγγειλαν «σοβαρή παραβίαση της ελευθερίας του λόγου για τους Ιρανούς καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, παραγωγούς και τεχνικούς».

Το Ιράν έχει αναπτύξει εδώ και καιρό μια ακμάζουσα κινηματογραφική σκηνή, με προσωπικότητες όπως ο Τζαφάρ Παναχί και ο Ασγκάρ Φαρχαντί να αποσπούν βραβεία σε όλο τον κόσμο. Ο Σαέντ Ρουσταγί απέκτησε  διεθνή φήμη με την κυκλοφορία της ταινίας του  «6.5 Εκτός Ελέγχου» το 2019 και έκτοτε συγκαταλέγεται στους πιο πολλά υποσχόμενους δημιουργούς του σύγχρονου ιρανικού σινεμά.