Οι ταινίες της εβδομάδας – Eφιαλτικός έρωτας, ερευνητική δημοσιογραφία, αριστουργηματική επανέκδοση

Αρκετές οι νέες ταινίες της εβδομάδας, οι περισσότερες γαλλικές. Ωστόσο, η επανέκδοση της ταινίας «Επάγγελμα: Ρεπόρτερ» του Μικελάντζελο Αντονιόνι κλέβει την παράσταση.

Βαθμολογία

5: εξαιρετική

4: πολύ καλή

3: καλή

2: ενδιαφέρουσα

1: μέτρια

0: απαράδεκτη

«Εμείς οι δύο» (L’amour et les forêts, Γαλλία, 2023)

Δυσάρεστο αλλά συγχρόνως εύστοχο και πολύ ουσιαστικό σε αυτό που θέλει να πει, αυτό το φιλμ της Βαλερί Ντονζελί ωθεί τον θεατή να συμμετάσχει στους κτύπους της καρδιάς μιας επικίνδυνης ερωτικής σχέσης που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια δασκάλα (Βιρζινί Εφιρά) και έναν τραπεζικό υπάλληλο (Μελβίλ Πουπό). Η Ντονζελί αναλύει εξονυχιστικά, σχεδόν εξουθενωτικά κάθε πτυχή της σχέσης.

Ο ιδανικός κόσμος που φτιάχνεται ανάμεσά στους δύο εραστές στην αρχή, δίνει σιγά- σιγά την θέση του σε έναν επίγειο εφιάλτη, που θα γίνει κυριολεκτικά μια ζωή απελπισίας για την γυναίκα που δεν μπορεί να διαχειριστεί τον προβληματικό χαρακτήρα, που εμφανίζει εν τη πορεία ο άντρας. Κατά βάση, μια ταινία ερμηνειών (πολύ καλός ιδίως ο Πουπό που όσο πράο και γαλήνιο πρόσωπο έχει τόσο φοβιστικός μπορεί να γίνει) αλλά και επιτυχημένης, νοσηρής ατμόσφαιρας από την οποία δεν απουσιάζει το στοιχείο του θρίλερ χωρίς ποτέ η ταινία να εντάσσεται πέρα για πέρα στο είδος.

Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται και ο ψυχικός κόσμος κάποιου που δεν γνωρίζουμε και τόσο καλά όσο νομίζουμε απαιτεί πολύ προσοχή σαν να λέει η ταινία. Κάτι, βεβαίως, που δεν είναι πρωτόγνωρο αλλά κινεί πάντα το ενδιαφέρον (αρκεί να θυμηθούμε μια από τις πιο διάσημες ταινίες της δεκαετίας του 1980, την «Ολέθρια σχέση» που σε ότι αφορά την ψυχολογία των ηρώων διαχειρίστηκε μια περίπου παρόμοια κατάσταση αλλά πολύ πιο γλαφυρά και με την γυναίκα στην θέση του «προβληματικού» ατόμου).

Ένα αρκετά αξιόλογο έργο που προσπαθεί να συμπυκνώσει με ισορροπία διάφορες θεματικές πάνω στο αιώνιο ζήτημα της ερωτικής σχέσης: το ανικανοποίητο του έρωτα, το ανεξέλεγκτο πάθος, η αρρωστημένη ζήλια, η καταπάτηση της ελευθερίας, η παράλογη  απαγόρευση και τελικά, η αναγκαία επανάσταση.         

Βαθμολογία: 3

ΑΘΗΝΑ: ΦΙΛΟΘΕΗ – ΚΟΡΑΛΙ – ΔΕΞΑΜΕΝΗ – ΦΙΛΙΠ κ.α.

«Ερευνα πάνω σε ένα κρατικό σκάνδαλο» (Enquete sur un scandale d’Etat, Γαλλία 2021)

Η ερευνητική δημοσιογραφία σε σχέση με ένα μεγάλο, «καυτό» κοινωνικό ζήτημα όπως η διακίνηση ναρκωτικών στην νότια Γαλλία των τελευταίων δεκαετιών είναι το θέμα της ταινίας του Τιερί Ντε Περετί, ο οποίος έχει στο μυαλό του κάτι ανάμεσα στο «Spotlight» του Τομ Μακ Κάρθι και το «Insider» του Μάικλ Μαν.

Ρεαλιστική αφήγηση, κατάθεση στοιχείων, σχολαστική καταγραφή των γεγονότων, η πλευρά της κυβερνητικής διαχείρισης της δύσκολης κατάστασης, η πλευρά των κακοποιών, οι πιέσεις, τα μυστικά, το «καρφί» (Ροσντί Ζεμ), ο αφοσιωμένος ρεπόρτερ (Πίο Μαρμάι), συσκέψεις, συμβούλια, τσακωμοί, διαλέξεις.

Όλα αυτά πλάθουν το σύμπαν μιας κάπως «φορτωμένης» αλλά αν μη τι άλλο αξιόλογης κινηματογραφικής δουλειάς σε μια ταινία διάρκειας δύο ωρών και κάτι που ενίοτε σου δίνει την αίσθηση ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας. Δεν θα σας μείνει αξέχαστη (όπως οι δύο που προαναφέρθηκαν) αλλά θα την εκτιμήσετε πολύ ενώ την παρακολουθείτε. 

Βαθμολογία: 3

ΑΘΗΝΑ: KAΡMEN – ΣΤΕΛΛΑ – ΔΑΦΝΗ κ.α.

Επίσης στις αίθουσες

«Gran Turismo» (ΗΠΑ, 2023) του Νιλ Μπλόκαμ. Περιπέτεια αγώνων ταχύτητας βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία σχετική με το βιντεο γκέιμ / playstation του τίτλου. Μια τριμελής ομάδα αουτσάιντερ – αποτελούμενη από έναν gamer (Αρτσι Μαντέκουε), έναν πρώην οδηγό αυτοκινήτων σε αγώνες ταχύτητας (Ντέιβιντ Χάρμπουρ) και έναν ιδεαλιστή παράγοντα του μηχανοκίνητου αθλητισμού (Oρλάντο Μπλουμ) – θα ρισκάρει  τα πάντα για μια διάκριση σε ένα από τα πιο επίλεκτα αθλήματα, τυς αγώνες αυτοκινήτων ταχύτητας. Η βασική ιδέα είναι ότι ο gamer θα δοκιμαστεί ως πραγματικός οδηγός έχοντας μόνο την εμπειρία της οδήγησης στο playstation.

(Προβάλλεται σε περισσότερες από 60 αίθουσες της Ελλάδας)

«Μια του ψεύτη» (Menteur, Γαλλία, 2023) του Ολιβιέ Μπαρού. Κάτι σαν επιστροφή στην κωμωδία «Ο ψευταράς» με τον Τζιμ Κάρεϊ, εδώ στην γαλλική, εκδοχή της, εξίσου γκροτέσκα και με τον δημοφιλή Ταρέκ Μπουνταλί στον ρόλο του αρχιψεύταρου που τα χάνει όταν οι ψευτιές του γίνονται πραγματικότητα.

Βαθμολογία: 1 ½

ΑΘΗΝΑ: ΑΙΓΛΗ – ΛΙΛΑ – ΚΟΡΑΛΙ κ.α. ΘΕΣ/ΚΗ: ΑΛΕΞ

Τέλος, για τα παιδιά υπάρχει η ταινία κινουμένων σχεδίων «Η μικρή εξωγήνη» (The little alien, Δανία, 2022) σε σκηνοθεσία Αμαλί Νέσμπι Φικ. Ιδέες από τον «ΕΤ:Ο εξωγήινος» του Στίβεν Σπίλμπεργκ αναμοχλεύονται στην ιστορία ενός μικρού εξωγήινου κοριτσιού, της Μπρίτνεϊ, το οποίο βρίσκεται στον πλανήτη μας για μια σχολική εργασία σχετική με την πρωτόγονη ανθρώπινη φυλή και θα βοηθηθεί από έναν πολυμήχανο αλλά εσωστρεφή τύπο να γυρίσει σπίτι (προβάλλεται μεταγλωττισμένη). 

Βαθμολογία: 2

ΑΘΗΝΑ:VILLAGE MALL – VILLAGE ΠΑΓΚΡATI – ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ – ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΚΤΗ κ.α.

Eπανεκδόσεις

Aρκετές οι καλές ταινίες από το παρελθόν και για αυτή την εβδομάδα, μπορούν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον και είναι χαρμόσυνο που βγαίνουν ξανά στις αίθουσες.

«Επάγγελμα ρεπόρτερ» (The passenger, Ιταλία/ Ισπανία/ Γαλλία, 1975) του Μικελάντζελο Αντονιόνι. Ενώ βρίσκεται στο χάος της σιωπής κάποιου αφρικανικού κράτους για μια δημοσιογραφική αποστολή που δείχνει ότι δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ, ένας άγγλος ρεπόρτερ (Τζακ Νίκολσον), παγιδεύεται από μια ενδότερη επιθυμία του: την αλλαγή «ταυτότητας». Ο δρόμος της περιπέτειας θα ανοιχτεί μπροστά του, μόνο και μόνο για να τον επαναφέρει ακριβώς στο σημείο όπου βρισκόταν πριν. Το φιλμ κυλάει σε αργούς ρυθμούς αλλά ο θεατής βυθίζεται στην μυστηριώδη περιπέτεια του ήρωα, στην ανεξήγητη υπαρξιακή αγωνία του, στους απόηχους μιας ζωής που έχει χάσει πιά το νόημά της και στα στιγμιότυπα μιάς λαβωμένης ελπίδας που θα προσπαθήσει να προσφέρει άκαρπα μιά γυναίκα (Μαρία Σνάϊντερ). Το «Επάγγελμα :Ρεπόρτερ» είναι η πιό πικρή ταινία του Μικελάντζελο Αντονιόνι, ενός πραγματικού φιλόσοφου της ζωής και του θανάτου, που δεν σταμάτησε ποτέ να κάνει σινεμά ουσίας. Λιτό, στοχαστικό, ακόμα και ρομαντικό.

Βαθμολογία: 5

ΑΘΗΝΑ: ΡΙΒΙΕΡΑ

 

«Fargo» (HΠA, 1996) του Τζόελ Κόεν. Δύο παράνομοι «προσλαμβάνονται» από έναν ξοφλημένο πωλητή αυτοκινήτων, για την απαγωγή της συζύγου του, ούτως ώστε ο πλούσιος πεθερός του να πληρώσει. Το σχέδιο όμως ,κάπου θα χαλάσει.. Από τις καλύτερες ταινίες των δαιμόνιων αδελφών Τζόελ και Ηθαν Κοέν, ένα καλοστημένο θρίλερ, με σατιρικές διαθέσεις, καθώς η ιστορία λαμβάνει χώρα στην παγωμένη Μινεσότα (τόπος καταγωγής τους), όπου κατά την άποψή των δημιουργών το μυαλό παγώνει το ίδιο με το χιόνι. Όπως συμβαίνει με όλες τις ταινίες των Κοέν, οι ερμηνείες μένουν αξέχαστες. Ο Γουίλιαμ Μέισι παίζει τον σύζυγο σε σύγχιση, η Φράνσες Μακ Ντόρμαντ την αστυνομικό που προσπαθεί να δώσει λύση στην αίνιγμα (ο ρόλος της χάρισε το πρώτης της Οσκαρ Α ρόλου) και οι Στιβ Μπουσέμι, Πίτερ Στόρμαρ το δίδυμο των απαγωγέων δολοφόνων, το iq των οποίων δεν διαφέρει και πολύ από τους …Χοντρό και Λιγνό.

Βαθμολογία: 4

ΑΘΗΝΑ:  ΖΕΦΥΡΟΣ – ΑΝΟΙΞΙΣ – ΑΜΙΚΟ – ΕΚΡΑΝ κ.α.

«Εγκλημα στο Οριαν Εξπρές» («Murder on the Orient Express», Αγγλία, 1974) του Σίντνεϊ Λουμέτ. Πριν από μερικά χρόνια το εν λόγω μυθιστόρημα της Αγκαθα Κρίστι ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα με την εκδοχή του Κένεθ Μπράνα με τον ίδιο στον ρόλο του Βέλγου ιδιωτικού ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό που καλείται να λύσει το μυστήριο της δολοφονίας ενός εγκληματία μέσα σε ένα τρένο ακινητοποιημένο στα χιόνια. Το 1973 ο Σίντνεϊ Λουμέτ το είχε μεταφέρει πρώτος στον κινηματογράφο με ένα λαμπρό καστ (Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, Ινγκριντ Μπέργκμαν – Οσκαρ Β’ ρόλου -, Σον Κόνερι, Ζαν Πιέρ Κασέλ, Ρίτσαρντ Γουίντμαρκ, Λορίν Μπακόλ, Τζον Γκίλγκουντ κ.ά.) να πλαισιώνει τον κάπως γραφικό (και υποψήφιο για Οσκαρ) Αλμπερτ Φίνεϊ ως Πουαρό.  

Βαθμολογία: 3

ΑΘΗΝΑ:  ΘΗΣΕΙΟΝ – ΦΛΕΡΥ κ.α.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.