Ευρεία σύσκεψη για την πάταξη της οπαδικής βίας με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης (16/8) στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρόντες τόσο ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, τον οποίο προηγουμένως ο Πρωθυπουργός είχε συναντήσει κατ’ ιδίαν στο γραφείο του, όσο και οι τρεις από τους τέσσερις ιδιοκτήτες των ισχυρών ομάδων του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης εκ μέρους του Ολυμπιακού, ο Γιάννης Αλαφούζος για τον Παναθηναϊκό και ο Δημήτρης Μελισσανίδης, εκπροσωπώντας την ΑΕΚ, μετέβησαν κανονικά στο πρωθυπουργικό μέγαρο, σε αντίθεση με τον Ιβάν Σαββίδη, τον οποίο αντικατέστησε ο στενός συνεργάτης του στον ΠΑΟΚ, Αρτούρ Νταβιντιάν.

Ο πρόεδρος των «ερυθρόλευκων» πήγε με συγκεκριμένες προτάσεις επί της οπαδικής βίας και των γενικότερων προβλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου, τις οποίες και κατάθεσε στον Πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της UEFA.

Εκ της Κυβέρνησης, το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

«Εμπιστευτείτε μας, είμαστε αποφασισμένοι»

Μετά το πέρας των δύο συσκέψεων έγιναν δηλώσεις από τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της UEFA.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, σημειώνοντας πως ναι μεν χαίρεται που βρίσκεται στην Ελλάδα για το Super Cup μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Σεβίλλης στο «Γ.Καραϊσκάκης», αλλά τα πράγματα θα προτιμούσε να είναι διαφορετικά. Δήλωσε μάλιστα εξαγριωμένος για «όσα συνέβησαν» την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Φιλαδέλφεια ως αποτέλεσμα «αυτής της παράλογης βίας» και για το γεγονός πως «κάποιοι χρησιμοποιούν τους αγώνες ποδοσφαίρου για εγκληματικές πράξεις».

«Είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου, δεν είναι οπαδοί», σχολίασε ο κ. Τσέφεριν και συμπλήρωσε πως «χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για τις βλακώδεις ιδέες τους», ζητώντας συγγνώμη για τις εκφράσεις του.

«Φτάνει πια, πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει», δεσμεύτηκε ο Σλοβένος παράγοντας, κάνοντας λόγο για ένα γενικό φαινόμενο που δεν αφορά μονάχα την Ελλάδα και καλώντας τους δημοσιογράφους να συμπαρασταθούν σε αυτήν την προσπάθεια. «Εμπιστευτείτε μας, είμαστε αποφασισμένοι. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα απ’ όσα μπορούμε και θα τα κάνουμε», κατέληξε.

«Οι λέσχες φιλάθλων θα κλείσουν πλην μίας»

Ακολούθως μίλησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως τέτοια φαινόμενα δηλητηριάζουν τον αθλητισμό και την κοινωνία, ακόμη και τις σχέσεις κρατών. Χαρακτήρισε επίσης το πρόβλημα «σύνθετο και διαχρονικό», αναγνωρίζοντας πως «η αυστηροποίηση των ποινών και οι μηχανισμοί πρόληψης δεν λειτουργούν όπως πρέπει».

Αφού επισήμανε πως υποχρέωση όλων είναι να προωθείται «μια κουλτούρα συνύπαρξης και σεβασμού», διότι «αδελφοποιημένοι πρέπει να είναι οι φίλαθλοι στη χαρά και όχι στον θρήνο», οριοθέτησε τον στόχο της Κυβέρνησης. Που δεν είναι άλλος από την αποτροπή της βίας μέσα από ένα πλέγμα μέτρων. Σε αυτό το σημείο μάλιστα ζήτησε τη συνδρομή των παραγόντων του ποδοσφαίρου, καθώς «έχουν χρέος να περιφρουρήσουν τις επενδύσεις τους, έχουν αποστολή να μας βοηθήσουν για να φροντίσουμε την τάξη, έχουν χρέος να εμπνέουν την αγάπη προς τον σύλλογο και όχι το μίσος για τον αντίπαλο».

Πιο συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι «οι λέσχες φιλάθλων θα κλείσουν όπως ορίζεται» και θα παραμείνει μονάχα μία με έδρα την επίσημη ΠΑΕ. Ακόμη ενημέρωσε πως την ευθύνη του ελέγχου στις εισόδους των θυρών των οργανωμένων θα τον έχει αποκλειστικά και μόνο η Αστυνομία, όχι εταιρίες και προανήγγειλε επιπλέον μέτρα που αφορούν τις ποινές.

Ακριβώς εκεί εξέφρασε την ευχή του «να μην απαιτηθεί από τις εξελίξεις να ενεργοποιήσουμε το ύστατο μέτρο: τον προσωρινό αποκλεισμό όλων των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

«Το φαινόμενο της αθλητικής βίας δεν αφορά μόνο γήπεδα», προσέθεσε, υποστηρίζοντας ότι «γίνεται άλλοθι του ποινικού υποκόσμου ή του περιθωρίου» και ενίοτε «αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά» που εξελίσσεται σε έναν κίνδυνο για τη γενική ασφάλεια. «Γι’ αυτό η αντίδρασή μας θα είναι συνολική», κατέθεσε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για πρόληψη και έγκαιρη καταστολή, διότι όπως ομολόγησε στα πρόσφατα γεγονότα «υπήρξε επιχειρησιακή αστοχία που δεν πρέπει να επαναληφθεί».

Κατά τον Πρωθυπουργό, η αντίδραση πρέπει να είναι συνολική, διότι «τα παιδιά στην κερκίδα είναι παιδιά της διπλανής πόρτας, ούτε εχθροί, ούτε στρατοί συμφερόντων, αγαπούν τον αθλητισμό, την ομάδα και δεν διανοείται κανείς να χάνει τη ζωή του».

Προτού ολοκληρώσει μάλιστα δεσμεύτηκε ότι «θα δώσουμε περιεχόμενο στο «ως εδώ», το οφείλουμε στη μνήμη του Άλκη του Μιχάλη και στα εκατομμύρια των φιλάθλων που θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο».

Όλες οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Τσέφεριν