Σε κάθε τριάδα της εικόνας που ακολουθεί, ένα από τα αβγά είναι διαφορετικό από τα άλλα δύο, έργο ενός διαβόητου απατεώνα.
Σπάνιο παράδειγμα παρασιτισμού στην ομοταξία των πτηνών, ο κούκος γεννά αβγά που μοιάζουν με τα αβγά άλλων ειδών και τα αφήνει σε ξένες φωλιές για επώαση. Κάποιες φορές, όμως, οι θετοί γονείς είναι υποψιασμένοι.
Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B» εξετάζει την περίπτωση της δικρουρίδας Dicrurus adsimilis, ενός πουλιού με διχαλωτή ουρά που ζει σε δάση και σαβάνες της Αφρικής. Κάθε θηλυκό του είδους γεννά πιτσιλωτά αβγά με ελαφρώς διαφορετικό, ιδιαίτερο μοτίβο ώστε να τα ξεχωρίζει εύκολα και να φυλάγεται από απάτες. Ο αφρικανικός κούκος (Cuculus gularis) έχει εξελιχθεί να τα μιμείται, όχι όμως τέλεια: παρατηρήσεις στη Ζάμπια έδειξαν ότι η καχύποπτη δικρουρίδα ξεχωρίζει τα παρασιτικά αβγά με εντυπωσιακή ακρίβεια που φτάνει το 94%.
Ο αιώνιος πόλεμος ανάμεσα στον κούκο και στα θύματά του είναι ένα παράδειγμα συνεξέλιξης, στην οποία δύο ή περισσότερα είδη επηρεάζουν το ένα την εξέλιξη του άλλου. Ο κούκος συνεχίζει έτσι να τελειοποιείται στη μίμηση ενώ η δικρουρίδα έχει γίνει αστέρι στην οπτική αναγνώριση, και μάλιστα ξεπερνά τις ικανότητες της ανθρώπινης όρασης και των υπολογιστικών μοντέλων που δοκίμασαν οι ερευνητές.
Στην εικόνα παραπάνω, τα αβγά του κούκου προδίδονται από τις ανεπαίσθητες διαφορές στις πιτσιλιές. Αν δεν το μαντέψατε ήδη, το ξένο αβγό είναι το κάτω δεξιά σε κάθε τριάδα