Στο «κάδρο» ξαναβάζει το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης τη φορολόγηση τυχόν υπερεσόδων που έχουν αποκομίσει οι προμηθευτές ρεύματος από τον Αύγουστο του 2022, οπότε είχε ξεκινήσει η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων στην ενεργειακή αγορά με την ανακοίνωση κάθε 20 του μηνός των χρεώσεων της κιλοβατώρας (ονομαστική χρέωση) που θα ισχύει τον επόμενο μήνα.
Νέα έρευνα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ζήτησε από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) να συγκεντρώσει τυχόν συγκυριακά υπερβάλλοντα έσοδα που αποκόμισαν οι προμηθευτές για την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2023 έως και τον Ιούνιο του 2023, διευρύνοντας το πεντάμηνο που είχε οριστεί δηλαδή Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2022. Ωστόσο, εάν τελικά το διάστημα φορολόγησης διευρυνθεί θα πρέπει να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή και σχετική ρύθμιση, όπως είχε συμβεί όταν επιμηκύνθηκε το αρχικό τρίμηνο Αυγούστου –Οκτωβρίου 2022 στο πεντάμηνο Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2022.
Όπως αναφέρουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» πηγές της αγοράς, οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος έχουν λάβει ήδη την ειδοποίηση της ΡΑΑΕΥ και θα πρέπει έως τα τέλη Αυγούστου να έχουν αποστείλει όλα τα δεδομένα που τους έχει ζητήσει ο Ρυθμιστής της ενεργειακής αγοράς. Είναι αξιοσημείωτο ότι, ακόμη εκκρεμεί η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η έκδοση της οποίας είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει η ΡΑΑΕΥ στους υπολογισμούς των υπερεσόδων για κάθε πάροχο.
Η υπουργική απόφαση
Το σχέδιο της ΚΥΑ ήταν έτοιμο πολύ πριν τις διπλές εκλογές, αλλά τελικά δεν υπεγράφη από τους τότε συναρμόδιους υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών. Για τον καθορισμό του «εύλογου περιθωρίου δραστηριότητας» _ δηλαδή της παραμέτρου που περιλαμβάνεται στη μεθοδολογία υπολογισμού και στην οποία ενσωματώνονται τα λειτουργικά κόστη, οι επισφάλειες λόγω ληξιπρόθεσμων λογαριασμών και το εύλογο περιθώριο κέρδους των εταιρειών _ το ΥΠΕΝ είχε ζητήσει τη γνωμοδότηση της ΡΑΑΕΥ η οποία είχε προτείνει να προσδιοριστεί στα 25 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα).
Για κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας ξεχωριστά, θα υπολογίζεται ανά μήνα η διαφορά ανάμεσα στην ονομαστική χρέωση του ρεύματος στους καταναλωτές και στο μέσο κόστος εξασφάλισης ηλεκτρικής ενέργειας από τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Από το αποτέλεσμα θα αφαιρείται το εύλογο περιθώριο δραστηριότητας και συνυπολογίζοντας την ηλεκτρική ενέργεια που προμήθευσε στους πελάτες του ο κάθε πάροχος θα διαφαίνονται τυχόν αυξημένα έσοδα. Πιθανές ζημίες που θα έχει ένας προμηθευτής θα αφαιρούνται από τα υπερέσοδα που είχε κάποιον άλλον μήνα.
Το τελευταίο πεντάμηνο του 2022
Από τα ποσά που θα προκύπτουν οι εταιρείες θα πρέπει να καταβάλουν άμεσα το 60% και το υπόλοιπο 40% αφού ολοκληρωθεί η ισχύς του έκτακτου μηχανισμού λειτουργίας της λιανικής αγοράς ρεύματος (για την ώρα ισχύει έως τα τέλη του έτους). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για το σύνολο των προμηθευτών η έκτακτη εισφορά για το τελευταίο 5μηνο του 2022 υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα θα συγκεντρώνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ώστε να αξιοποιηθούν σε επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.