Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής παύθηκε με εντολή του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Νικόλαος Βραχνής, αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι ο αρμόδιος Κρατικός Φορέας που εισηγείται σχετικά με τους επιστημονικούς, νομικούς, και δεοντολογικούς όρους της παροχής υπηρεσιών Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και ελέγχει την τήρησή τους.

Για την υπόθεση με τις παράνομες υιοθεσίες στα Χανιά έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής 9 βασικοί συνεργάτες γνωστού κέντρου γονιμοποίησης. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, αγορά και πώληση γενετικού υλικού ή γονιμοποιημένων ωαρίων, μεσολάβηση στις πράξεις αυτές και παραποίηση στοιχείων ιατρικού φακέλου με σκοπό την πώληση γενετικού υλικού κατ’ επάγγελμα, πλαστογραφία με περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ), ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις που προορίζονται για δικαστική χρήση, διατάραξη οικογενειακής τάξης (περιπτώσεις εικονικών γάμων) και απάτη σε συνδυασμό με απλή σωματική βλάβη.

Στο χρονικό διάστημα που έδρασε το κύκλωμα φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει περισσότερες από 100 γυναίκες. Μοναδικό κριτήριο ήταν η οικονομική κατάστασή τους. Το μηνιαίο εισόδημα των 600 ευρώ που τους παρεχόταν για όσο χρονικό διάστημα έμεναν στην Κρήτη και συμμετείχαν στη διαδικασία παρένθετης μητρότητας ήταν αντίστοιχο με το εισόδημα μισού χρόνου στην πατρίδα τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι οικογένειες τους δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα. Σύμφωνα με την Αστυνομία το κύκλωμα είχε στήσει μηχανισμό σε Ελλάδα, Βαλκάνια και χώρες της ανατολικής Ευρώπης για να εντοπίζει τις κατάλληλες υποψήφιες παρένθετες μητέρες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.