Κατά ομάδες απολογούνται από το πρωί της Παρασκευής (11/8) οι κατηγορούμενοι των εκτεταμένων επεισοδίων που έλαβαν χώρα την περασμένη Δευτέρα στα πέριξ του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια με τραγική συνέπεια τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή.
Λίγο πριν από τις 11 το πρωί ενώπιον των τριών ανακριτών που έχουν αναλάβει την υπόθεση βρέθηκαν οι πρώτοι τριάντα χούλιγκανς. Η μεταγωγή τους έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και κλούβες της Αστυνομίας, τη στιγμή που δύο διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί εντός των δικαστηρίων και περιφρουρούν τον χώρο.
Όπως είναι ήδη γνωστό στους συνολικά 105 κατηγορουμένους έχουν απαγγελθεί τέσσερις κακουργηματικές κατηγορίες και επτά πλημμεληματικές.
Επικεφαλής της ανάκρισης έχει αναλάβει η 25η τακτική ανακρίτρια ενώ μετά από αίτημα του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου του κ. Χριστόφορου Λινού, το οποίο εγκρίθηκε από την προισταμένη της Εισαγγελίας Εφετών κ. Γκανέ, ορίστηκαν δύο επίκουροι ανακριτές.
Παράλληλα, λήφθηκε μέριμνα από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, Χριστόφορο Λινό προκειμένου να υπάρχουν τρεις διερμηνείς στα Κροατικά και ένας στα αγγλικά.
Δεν αποκλείεται κάποιοι κατηγορούμενοι να ζητήσουν νέα προθεσμία, καθώς μόλις την Πέμπτη όρισαν συνηγόρους υπεράσπισης, οι οποίοι δεν έχουν ενημερωθεί επί της δικογραφίας. Σε κάθε περίπτωση όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να έχουν απολογηθεί μέχρι και την Κυριακή που λήγει το πενθήμερο.
Τέσσερα κακουργήματα και επτά πλημμελήμματα
Συνολικά οι κατηγορούμενοι απολογούνται για βαρύτατα αδικήματα και συγκεκριμένα για τέσσερα κακουργήματα και επτά πλημμελήματα.
Τα κακουργήματα είναι: Ανθρωποκτονία από πρόθεση, – κατηγορία μη προσωποποιημένη καθώς εκκρεμούν τα στοιχεία από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ – συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, έκρηξη και κατοχή εκρηκτικών
Τα πλημμελήματα είναι: Διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη τετελεσμένη και σε απόπειρα, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βιαιοπραγία και πριν την εκδήλωση αθλητικής δραστηριότητας (με βάση τον αθλητικο νόμο), παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία, κατοχή φωτοβολίδων.
Συνεχίζονται οι εργαστηριακές έρευνες για τον εντοπισμό του δολοφόνου
Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργαστηριακές έρευνες στα φονικά εργαλεία και στο γενετικό υλικό που έχει ληφθεί, την ώρα που ήδη έχει εντοπιστεί DNA του δράστη ή των δραστών στα νύχια του θύματος.
Πέντε οι βασικοί ύποπτοι
Όπως προκύπτει στην παρούσα φάση, ένας Κροάτης, ένας Αλβανός και τρεις Έλληνες είναι οι βασικοί ύποπτοι για το θανατηφόρο τραύμα στο χέρι του 29χρονου Μιχάλη.
Ο Αλβανός και ο Κροάτης κατά τη σύλληψή τους, είχαν πάνω τους αναδιπλούμενους σουγιάδες με αίμα και αμέσως διαχωρίστηκαν από τους υπόλοιπους συλληφθέντες, ως ύποπτοι για τη δολοφονία.
Ποιοι είναι οι Έλληνες ύποπτοι
Οι δύο από τους Έλληνες είναι οργανωμένοι οπαδοί ελληνικής ομάδας και έχουν βαρύ ποινικό μητρώο.
Ο πρώτος, είναι 27 ετών και γνώριμος της αστυνομίας, καθώς έχει συλληφθεί 4 φορές:
15/3/2018: συνελήφθη μαζί με άλλα 10-15 άτομα για επίθεση με λοστούς σε κατάστημα στα Πετράλωνα
20/2/2019: λήστεψε με μαχαίρι διερχόμενο στο Ίλιον
7/4/2019: συνελήφθη με μαχαίρι στην Πετρούπολη
6/11/2021: σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του για εμπρησμό, έκρηξη, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και ληστεία. Συνελήφθη και προφυλακίστηκε, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Τον Μάρτιο του 2022, το όνομά του εμφανίζεται και πάλι σε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, με αρχηγό γυναίκα, η οποία οργάνωνε επιδρομές, κλοπές και επιθέσεις σε συνδέσμους. Όμως αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δίκη, η οποία αναβλήθηκε πριν λίγους μήνες.
Το κατάστημά του βρίσκεται πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στις 12 το μεσημέρι έγινε στόχος από περίπου δέκα άτομα που επέβαιναν χωρίς διακριτικά σε μηχανάκια. Αφού έσπασαν τζαμαρίες διέφυγαν. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι είναι αντιποινα από οργανωμένους οπαδού άλλης ομάδας.
Ο δεύτερος βασικός ύποπτος είναι επίσης Έλληνας, 27 ετών και είχε συλληφθεί το Φεβρουάριο του 2022 για συμμετοχή σε επεισόδια αθλητικής βίας.
Ο τρίτος Έλληνας βασικός ύποπτος, αναζητείται. Έχει ωστόσο ταυτοποιηθεί από αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες δήλωνε την παρουσία του αλλά και τη συμμετοχή του στη συμπλοκή.